Overleden acteur Sean Connery als James Bond in Israël anno 1967

De Brits-Schotse acteur Sean Connery is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Sir Thomas Sean Connery was een Schotse acteur en producer. Hij raakte wereldwijd bekend als de eerste acteur die in 1962 het personage James Bond vertolkte in de film ‘Dr. No‘.

Hij zal deze hoofdrol alles samen in zeven Bond-films tussen 1962 en 1983 vertolken. Na het verpletterende succes van ‘Dr. No’, volgden meer Bond-films snel achter elkaar voor Connery: “From Russia with Love” (1963), “Goldfinger” (1964), “Thunderball” (1965) en “You Only Live Twice” (1967). Later ook nog “Diamonds Are Forever” (1971) en als uitsmijter “Never Say Never Again” uit 1983.

Bond-producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli zeiden dat ze ‘geschokt’ waren door het nieuws. Ze zeiden dat Connery’s’ ruige en geestige weergave van de sexy en charismatische geheimagent grotendeels verantwoordelijk was voor het succes van de filmreeks.

“Hij was en zal altijd herinnerd worden als de originele James Bond wiens onuitwisbare entree in de filmgeschiedenis begon toen hij die onvergetelijke woorden aankondigde “The name’s Bond … James Bond,” zeiden ze in een verklaring.

Topol en Connery in 1967

007 in Israël
In 1967 bracht Sean Connery een bezoek aan Israël. Hij had er een ontmoeting met de beroemde Israëlische acteur Chaim Topol (1957-2015), onvergetelijk in zijn rol als Tevye, de melkboer in “Fiddler on the Roof” (1971) en die later zou verschijnen in een James Bond-film “For Your Eyes Only” (1981) in de rol van Milos Columbo maar dan aan de zijde van Roger Moore.

Tijdens dat bezoek nam Connery een foto met de toenmalige IAF-commandant generaal-majoor Moti Hod met de achtergrond van een Iraakse MiG-21, genummerd ‘007’ naar James Bond:

Operation Diamond
Op 16 augustus 1966 liep een Iraakse piloot in zijn MIG-21 over naar Israël. Dit was het resultaat van een uitgebreide Mossad-operatie.

Operation Diamond (Mivtza Yahalom) was een operatie van de Mossad. Het doel was de aanschaf van een in de Sovjet-Unie gebouwde Mikoyan-Gurevich MiG-21, het meest geavanceerde Sovjet-gevechtsvliegtuig op dat moment.

Video: Stolen Iraqi MiG-21 – Operation Diamond (1966)

De operatie begon halverwege 1963 en eindigde op 16 augustus 1966, toen een Iraakse luchtmacht MiG-21, gevlogen door de Iraakse Assyrische overloper Munir Redfa (1934-1998) landde op een luchtmachtbasis in Israël. Israël en de Verenigde Staten konden het ontwerp van het vliegtuig bestuderen.

In wat wordt beschouwd als een van de meest succesvolle operaties van de Mossad, werd de hele familie van Redfa veilig uit Irak naar Israël gesmokkeld. Redfa was een Assyrische christen en een aanhanger van de Chaldeeuwse Katholieke Kerk.

De MiG-21-jager werd geëvalueerd door de Israëlische luchtmacht en werd later uitgeleend aan de Verenigde Staten voor testen en inlichtingenanalyse, als onderdeel van ‘Have Donut’. Kennis verkregen door analyse van het vliegtuig was van groot belang voor de successen die de Israëlische luchtmacht behaalde in haar toekomstige ontmoetingen met Arabische MiG-21’s.

In het bijzonder tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967. In mei 1967 zei directeur van de CIA Richard Helms dat Israël had bewezen goed gebruik te hebben gemaakt van het vliegtuig, toen de Israëlische luchtmacht op 7 april 1967 tijdens luchtgevechten boven de Golanhoogten 6 Syrische MiG-21’s neerhaalde zonder ook maar een van zijn Dassault Mirage III’s te verliezen.

Plaatje hieronder: Kort na zijn overlopen werd – bij wijze van grap – Redfa’s MiG, dat oorspronkelijk het nummer 370 droeg, hernummerd tot 007, wat de manier weerspiegelde waarop het was aangekomen. Hieronder de bewuste MIG-21 gevlogen door Munir Redfa met het serienummer 007 naar geheimagent James Bond (Sean Connery).


Bronnen:

♦ naar een artikel Sean Connery, the ‘original’ James Bond, dies at 90” van 31 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelFormer James Bond actor Sean Connery dies aged 90 – British media” van 31 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Yoni Kempinski “When Sean Connery met the 007 Iraqi fighter jet” van 31 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Benjamin Ivry “The Jewish James Bond stories Sean Connery likely never knew” van 1 november 2020 op de site van The Forward

♦ naar een artikelSir Sean Connery kicks off `match for peace` with Israel and Palestine” van 30 november 2005 op de site van MI6