Met of zonder Trump: Bahrein en VAE blijven trouw aan akkoorden met Israël

Plaatje hierboven: Golfstaten willen graag dat Donald Trump de verkiezingen wint zodat ze allen vrede met Israël kunnen aangaan, bij voorkeur mét maar ook zonder een Palestijnse-Israëlische vredesakkoord [beeldbron: MEE]

Ambtenaren in de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben duidelijk gemaakt dat de Perzische Golfstaten hopen dat de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag herverkiezing wint, meldde Yisrael Hayom.

“We houden één oog gericht op de Amerikaanse verkiezingen. We hopen op de overwinning van Trump, maar we bereiden ons ook voor op de mogelijkheid dat een nieuwe president het Oval Office in het Witte Huis betreedt”, zei een senior diplomaat in een gesprek met Yisrael Hayom.

Hij zei ook dat het verkiezingspersoneel van Trump miljoenen dollars aan donaties van moslims heeft ontvangen. Een hoge functionaris in de Bahreinse hoofdstad Manama, die dicht bij de heersende kringen in Riyad en Abu Dhabi staat, bevestigde ook dat er in de gematigde Arabische staten angst heerst dat Trump zal worden verslagen en dat een president Biden een verandering teweeg zal brengen in het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten:

Er zijn voorbereidingen genomen voor het geval de regering verandert en het beleid van de administratie in het Midden-Oosten van begin tot eind verandert. In beide scenario’s maken we os geen zorgen over de overeenkomsten die tot dusver met Israël zijn gesloten. In feite zou de overwinning van Biden de weg kunnen banen voor een sterkere alliantie met Israël, met dien verstande dat we onderling afhankelijk zijn en geen constante steun van de Amerikanen nodig hebben. 

De Bahreinse functionaris verklaarde verder dat hoewel er naar verwachting geen verdere overeenkomsten zullen worden aangekondigd tussen Arabische staten en Israël vóór de verkiezingen, de contacten tussen de Golfstaten en de Joodse Staat gaande zijn:

De onderhandelingen om te proberen meer Arabische landen ertoe te brengen de normalisatie van de betrekkingen met Israël te ondertekenen, worden geïntensiveerd, maar als er een overeenkomst is, zal deze pas worden uitgevoerd na de Amerikaanse verkiezingen en in overeenstemming met de identiteit van de winnaar. Als Trump wint zal er een vloedgolf zijn van gematigde moslimlanden die zeer geïnteresseerd zijn in deelname aan het proces dat het Midden-Oosten doormaakt.

Een overwinning voor Biden betekent dat veel landen die momenteel in gesprek en onderzoek zijn over de mogelijkheid om hun relaties te normaliseren, een stap terug zullen doen en het risico dat ze nemen opnieuw zullen berekenen. De huidige staat van betrekkingen en belangen in de regio is dat Israël en de Verenigde Staten bemiddelen tussen Qatar en Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrein en de VAE, die [Qatar] boycotten vanwege zijn banden met Iran en radicale islamitische terroristische organisaties. ‘


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Siryoti “Gulf states hope for Trump’s victory, officials say” van 1 november 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel “UAE, Bahrain hope for Trump victory” van 1 november 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.