Amerikaanse tiener geboren in Jeruzalem krijgt eerste paspoort met ‘Israël’ als geboorteplaats

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Israël heeft vrijdag haar eerste paspoort uitgegeven dat een nieuw beleid weerspiegelt dat Amerikaanse burgers die in Jeruzalem zijn geboren, Israël als hun geboorteland mogen noemen.

Het reisdocument werd persoonlijk op de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem uitgereikt door ambassadeur David Friedman aan de tiener Menachem Zivotofsky, wiens ouders een paar mislukte veldslagen hadden gelanceerd in het Amerikaanse Hooggerechtshof met als doel om het eerdere beleid, dat de in Jeruzalem geboren Amerikaanse staatsburgers noemen Israël als hun geboorteland.

“Het is mij een eer om u het allereerste paspoort te overhandigen dat is afgegeven aan een Amerikaans staatsburger geboren in Jeruzalem met‘ Israël ’aangewezen als de geboorteplaats,” zei Friedman volgens een verklaring van de Amerikaanse ambassade.

De vorige positie, bijgewerkt door het ministerie van Buitenlandse Zaken op donderdag, onthield zich van het identificeren van de stad als onderdeel van de Joodse staat in een poging van de VS om neutraal te blijven over Een belangrijke kwestie van de definitieve status van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Het nieuwe beleid stelt Amerikaanse burgers in staat te kiezen tussen ‘Jeruzalem’ of ‘Israël’ als hun geboorteplaats; Degenen die niet kiezen, zullen standaard documenten blijven ontvangen met hun geboorteplaats vermeld als ‘Jeruzalem’.

Friedman bedankte de Amerikaanse president Donald Trump en staatssecretaris Mike Pompeo Voor het akkoord gaan met het wijzigen van het beleid:

Het is geen geheim dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onder voorafgaand rentmeesterschap de paspoortaanduiding niet zou wijzigen, zelfs niet nadat Jeruzalem was erkend als de hoofdstad van Israël. Secretaris Pompeo doorbrak die bureaucratie en bracht ons paspoortbeleid in overeenstemming met ons buitenlands beleid en gezond verstand. Door onze ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, hield president Trump een heilige belofte en versterkte hij onze toewijding om achter onze vrienden te staan ​​en nooit terugdeinzen voor ongegronde tegenstand of bedreigingen. Onze status als natie is enorm versterkt door de moed en vastberadenheid van president Trump

De 18-jarige Menechem Zivotofsky zei in een verklaring na de aankondiging van de beleidswijziging van donderdag dat hij …

[..] vereerd was de vertegenwoordiger te zijn van de vele Amerikaanse burgers die in Jeruzalem zijn geboren en die willen dat officiële documenten aangeven dat ze in Israël zijn geboren. Ik dank mijn ouders die het proces begonnen lang voordat ik begreep waar dit over ging, en ik bedank de vele mensen die ons hebben aangemoedigd en geholpen om dit punt te bereiken.

Lewin & amp; Lewin LLP spande een rechtszaak aan namens Zivotofsky, enkele weken nadat hij was geboren, en eiste dat zijn paspoort ‘Israël’ als zijn geboorteplaats vermeldde. De rechtszaak voerde aan dat Zivotofsky werd geboren slechts enkele weken nadat het Congres wetgeving had aangenomen die consulaire documenten voorschreef om de geboorteplaats van in Jeruzalem geboren burgers als Israël te vermelden.

De toenmalige Amerikaanse president George W. Bush vaardigde echter een bepaling uit nadat de wet was aangenomen, die het ministerie van Buitenlandse Zaken opdroeg de wetgeving te negeren in een poging neutraal te blijven over de gevoelige kwestie. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

De rechtszaak bereikte het Hooggerechtshof in 2012 en in 2015, maar werd beide keren afgewezen, omdat rechters niet bereid waren de VS een standpunt in te nemen over de flashpoint-stad. Dat beleid is van kracht gebleven, zelfs nadat de VS Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkenden in 2017, ondanks de toenemende druk van pro-Israëlische wetgevers en groepen in de VS om Israël op de paspoorten toe te staan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei destijds dat het zijn standpunt niet zou herzien. Maar met nog maar vijf dagen te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, veranderde de regering van Trump van gedachten. Het was het laatste te midden van een golf van gebaren en diplomatieke activiteiten die schijnbaar gericht waren op het steunen van pro-Israëlische joodse en evangelische Republikeinse kiezers, met dagen te gaan vóór de presidentsverkiezingen van 3 november.

Woensdag ondertekenden Israël en de VS een overeenkomst om hun wetenschappelijke samenwerking ook op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden, een stap die door sommigen wordt gezien als een eerste stap naar Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de nederzettingen.

De regering-Trump heeft ook geprobeerd de lijst van landen met Arabische en moslimmeerderheid uit te breiden om de betrekkingen met Israël in de laatste maanden van zijn ambtsperiode te normaliseren. Vrijdag stemde Sudan ermee in het derde land te worden dat dit de afgelopen maanden zou doen.

Soedan volgde de leiding van de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein na wekenlange druk van Washington, die het verwijderen van Khartoum van de zwarte lijst van staatsterreursponsors over Soedan, die vrede met de Joodse staat sloot, ophield.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “US gives first passport with ‘Israel’ birthplace to Jerusalem-born teen” van 30 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blog “Amerikanen kunnen voortaan ‘geboren in Jeruzalem, Israël’ in hun paspoorten vermelden” van 29 oktober 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.