Vele dappere Joodse soldaten van het Belgisch leger sneuvelden in de strijd tegen nazi-Duitsland

Telkens ik de boutade hoor van “Joden lieten zich in de kampen als schapen afslachten door de nazi’s” moet ik denken aan de vele duizenden Joodse soldaten die in de geallieerde legers van diverse landen deelnamen aan de strijd. Nog los van de vele duizenden die in het verzet zaten en de vele Joodse opstanden in de getto’s en nazi-kampen.

Naar schatting vochten ca. 550.000 Joodse Amerikaanse mannen en vrouwen tegen de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog waaronder enkele beroemde namen zoals filmregisseur Mel Brooks en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger. In totaal hebben ongeveer 65.000 Britse Joden gediend in de Tweede Wereldoorlog, waaronder tot 3000 in de Royal Navy en 25.000 in de Royal Air Force.

Plaatje hierboven: Mechelen, 6 juli 2010: Overhandiging plaquette “Le Pont des Belges” door de Antwerps Joodse oorlogsveteraan, Léon Zielinski (1924-2011). Zielinski (midden) was voorzitter van de Normandy Veterans Ass. Antwerp. Als sergeant in de 2de Compagnie van de Brigade Piron nam hij deel aan de bevrijding van Walcheren, Thorn,  Wessem en het kanaal van Wessem [beeldbron: 8 mei Comité]

Belgisch-Joodse helden
Ook veel Belgisch-Joodse soldaten namen dienst in de legers. Eén van de jonge Belgische Joodse helden bij de bevrijding van België in 1944 was luitenant Benjamin Pinkous en verbindingsofficier van het 2de peloton van de gemotoriseerde eenheid van de Brigade Piron .

Benjamin Pinkous werd geboren in Odessa (Rusland) op 31 mei 1919 en was van opleiding een farmacist. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting van België op 10 mei 1940 slaagde hij erin om via Gibraltar het Belgische leger in Groot-Brittannië te vervoegen.

Pinkous werd luitenant van de 2de Gemotoriseerde Eenheid en was de eerste officier van de Brigade Piron die aan het Normandische front werd uitgezonde. Hij was “een zeer moedige officier en deed zijn uiterste best om de verbindingen van zijn eenheid te verzekeren en de opsporing van mijnen te leiden“, aldus het militaire verslag.

Op 23 augustus 1944 stond de 2e compagnie opgesteld in La Touques, een kustrivier in het Franse Normandië, en kwam zijn eenheid onder mortiervuur te liggen van de Duitsers. Luitenant Benjamin Pinkous, chef van het seinenpeloton, wordt geraakt door een bomscherf als hij weer bij zijn jeep komt en wordt ernsitig gewond, samen met nog twee andere soldaten, André Chotard en Marcel Fourner. Pinkous overleed enkele uren later aan zijn verwondingen.

Hij werd aanvankelijk begraven op de Britse begraafplaats van Bayeux, Calvados, BE. Echter, in 1947 werd hij heropgegraven en overgebracht naar de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof te Hoboken (Antwerpen) waar hij werd herbegraven in de Joodse sectie van de begraafplaats.

Graf van luitenant Benjamin Pinkous te Antwerpen

Belgisch-Joodse helden tijdens de 18-daagse Veldtocht
De militaire operatie genaamd de Achttiendaagse Veldtocht, verwees naar de operaties van het Belgische leger tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf de inval door het Duitse leger in België op 10 mei 1940 tot aan de capitulatie van het Belgische leger op 28 mei 1940.

Bijna 7000 Belgische militairen lieten het leven tussen 10 mei en 28 mei 1940. Onder hen bevonden zich ook een onbekend aantal Joodse militairen die in het Belgisch leger dienden. Onder hen adjudant Albert Wellner en soldaat Abraham Geldzähler die dienden in het 35ste Linieregiment.

Op maandagavond 27 mei 1940 besloot Koning Leopold III te capituleren. Miljoenen vluchtelingen en wat rest van het leger zaten op da ogenblik samengepakt op zo’n 2000 vierkante kilometer groot stuk gebied in West-Vlaanderen. Eer valt er niet meer te rapen, maar er valt wel veel bloed te besparen. Op dinsdagochtend 28 mei om 7 uur is de strijd gestreden.

Op die laatste zelfde dag van de capitulatie werden de 28-jarige adjudant Albert Samuel Wellner en de 29-jarige soldaat-milicien Abraham Israël Geldzähler, beiden geboren in Antwerpen, mee in het nauw gedreven.

Op 28 mei 1940 zijn beide soldaten omgekomen in de bewakingsstellingen tussen kanaal van Veurne tot baan Woumen – Zarren. Het is niet duidelijk of ze door de nazi’s gevangen genomen en geëxecuteerd werden of omkwamen toen hun stelling werd beschoten.

Begraafplaats Schoonselhof, Antwerpen, 22 juli 2019Bronnen:

♦ naar een artikelGevallen op het ereveld voor onze vrijheid: Luitenant Benjamin PINKOUS” op de site van de Brigade Piron

♦ een artikel op deze blogJoodse soldaten tijdens de 18 daagse veldtocht in de Westhoek, 28 mei 1940″ van 23 juli 2019 en een artikel Hoe duizenden Joden 75 jaar geleden de landing in Normandië hebben helpen slagen” van 8 juni 2019

Een gedachte over “Vele dappere Joodse soldaten van het Belgisch leger sneuvelden in de strijd tegen nazi-Duitsland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.