Hamasleider Zahar: Verzoening met Al Fatah in Ramallah nagenoeg onmogelijk

Senior Hamas-functionaris Mahmoud al-Zahar uitte scherpe scepsis dat zijn groep zich in de nabije toekomst in een interview met de rivaliserende Fatah-beweging in de nabije toekomst zou verzoenen, in een openbare breuk met de vriendelijke retoriek die de recente verklaringen van beide partijen heeft gedomineerd.

Medeoprichter en ideoloog van de terreurgroep Hamas in de Gazastrook vertelde tegenover de Iraanse TV zender Al-Alam TV dat …

[..] de door Fatah gedomineerde Palestijnse Bevrijdingsorganisatie hun lot en hun bestaan ​​hebben verbonden met de bezetting. Als je vraagt ​​of de PLO zijn oriëntatie zal veranderen, is het antwoord nee. Ze zijn aan dit project begonnen, of het kwam op hen af, en ze zullen niet veranderen. Ze kunnen niet veranderen. Als ze veranderen, zal de Israëlische bezetting ze afmaken. Kan deze organisatie, die afhankelijk is van Israël en externe actoren voor financiële steun – kan deze organisatie zonder dergelijke steun?

Leidende functionarissen van zowel Hamas als Al Fatah beweerden eind september dat ze grote stappen hadden gezet om de kloof tussen beide rivalen te overbruggen. De twee belangrijkste Palestijnse politieke partijen zijn op gespannen voet gestaan ​​sinds een bloedige strijd om controle over de Gazastrook in 2007, die ertoe leidde dat Hamas Fatah uit de kustenclave verdreef.

Sinds de machtsstrijd heeft Hamas Gaza geregeerd, terwijl Fatah zijn controle over de instellingen van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever heeft geconsolideerd. Talloze onderhandelingsronden in verschillende Arabische hoofdsteden hebben de spanning tussen de twee bewegingen niet kunnen oplossen.

Cartoon hierboven: Palestijnse burgers worden gegijzeld door zowel Hamas en al-Fatah en betekenen slechts collateral damage (randschade) voor beide rivalen in de terreur in de eeuwigdurende strijd om de vernietiging van de Joodse natiestaat Israël

Maar de onderhandelingen in Istanboel eind september onder leiding van Fatah-secretaris-generaal Jibril Rajoub eindigden met de belofte van nieuwe algemene Palestijnse verkiezingen in de komende zes maanden. PA-president Mahmoud Abbas herhaalde vervolgens dezelfde belofte in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Beide partijen loofden herhaaldelijk wat zij publiekelijk beschouwden als een tijdperk van goed gevoel tussen de twee groepen. ‘De positieve sfeer van de dialoog in Istanbul … doet de hoop herleven om verzoening te bereiken en de bladzijde om te slaan op verdeeldheid‘, zei de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, destijds.

Hamas-chef Ismail Haniyeh hield destijds een relatief zeldzaam telefoongesprek met PA-president Mahmoud Abbas en vertelde hem: “Fatah en Hamas en alle Palestijnse facties zitten in dezelfde loopgraaf … We zijn allemaal trots op je vertrouwen, en we danken je ervoor.”

Maar ondanks bijeenkomsten in Beiroet en Caïro om de verzoening te bevorderen, heeft Abbas nog geen nieuwe verkiezingen gelast. Na de aanvankelijke beloften van een snelle overgang naar verkiezingen en een daaropvolgende eenheidsregering, is het proces schijnbaar tot stilstand gekomen.

Op de vraag of de verzoeningsgesprekken ‘tijdverspilling’ waren, ontkende al-Zahar het niet, verwijzend naar het vredesverdrag uit de jaren negentig dat de PA in het leven heeft geroepen, zei Zahar:

Het is een poging [door Fatah] om een ​​spektakel te creëren dat hen niet vernedert. Na Trump en normalisatie was dit een vernedering voor degenen die in het Oslo-project geloofden. Dus nu staan ​​ze naast ons, die nog nooit zo vernederd zijn.

Zahar, de Nummer 3 van Hamas, had ook scherpe kritiek op de geschiedenis van de veiligheidscoördinatie van de PA met Israël. PA-veiligheidstroepen hebben regelmatig gewerkt om terreurdaden tegen Israëli’s te voorkomen door de namen over te dragen van degenen die volgens hen van plan zijn dergelijke aanslagen te plegen.

Abbas heeft de coördinatie met Israël opgeschort uit protest tegen een verklaard Israëlisch plan om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Hoewel de annexatie sindsdien officieel is opgeschort vanwege de normalisatieovereenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten, moet Ramallah nog formeel aankondigen dat de coördinatie is hervat.

Hamas-activisten zijn vaak gearresteerd vanwege veiligheidscoördinatie tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. En tot nu toe heeft niets van de publieke opwarming van de banden tussen Fatah en de terreurgroep van Hamas die realiteit veranderd, beweerde een duidelijk gefrustreerde al-Zahar:

Onze relatie met Fatah was er een van vijandschap… dus hoe kunnen we het oplossen? Alleen met vergaderingen in Beiroet, waarbij de ene hoge ambtenaar na de andere praat? Hoe zit het met de realiteit ter plaatse? Geef me iets op de grond! Staat u toe dat gewapende mensen op de Westelijke Jordaanoever, of mensen met rotsen, zich tegen de bezetting verzetten? Zal het veiligheidsapparaat van Fatah [van potentiële aanvallers] horen, zal het Israël daarover informeren of niet?

Al-Zahar beweerde dat de PA in het geheim bleef coördineren met Israël, ondanks de publieke beweringen van niet:

Er is een kwestie van onze hoop voor hen versus wat mogelijk is. Ik hoopte zeker dat ze zouden stoppen. Kunnen ze? Naar mijn mening, nee, dat kunnen ze niet. Het zou moeilijk zijn, bijna onmogelijk.

Plaatje hierboven: Hamasleider Mahmoud Zahar ligt hier in een hospitaalbed in Gaza, woensdag 10 september 2003. Hij was ternauwernood aan de dood ontsnapt nadat een Israëlisch vliegtuig hem onder vuur nam in een poging om hem te liquideren. Zijn zoon kwam hierbij om het leven alsmede een bodyguard. Een half jaar later, op 22 maart 2004, werd de oprichter van Hamas sjeik Ahmed Yassin succesvol uitgeschakeld door de IDF [beeldbron: AP/Suhaib Salem, POOL]


Bronnen:

♦ naar een artikelSenior Hamas official: PLO won’t change, reconciliation ‘nearly impossible’” van 28 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.