Handgeschreven spiekbriefjes voor toespraken van Adolf Hitler voor veel geld geveild in München

Handgeschreven notities voor toespraken van nazi-dictator Adolf Hitler zijn verkocht op een veiling in München. Joodse groepen hadden hun bezorgdheid geuit dat ze zouden kunnen dienen als aanmoediging voor neonazi’s.

Een veilinghuis in München verkocht vrijdag handgeschreven notities van Adolf Hitler voor toespraken die hij voor de Tweede Wereldoorlog hield, ondanks kritiek van vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. De manuscripten werden gekocht door anonieme bieders, en ze gingen allemaal voor veel meer dan hun startprijs.

De hoogste prijs van € 34.000 ($ 40.300) werd bereikt door een document van negen pagina’s met aantekeningen voor een toespraak voor nieuwe militaire officieren in Berlijn in 1939, slechts acht maanden voordat de Tweede Wereldoorlog begon.

Het veilinghuis Hermann Historica heeft de verkoop verdedigd in een telefonisch interview met The Associated Press en zei dat de aantekeningen van historische betekenis waren en in een museum moeten worden bewaard of aan onderzoekers moeten worden gegeven.

Voorafgaand aan de veiling hadden vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap kritiek op de verkoop van de documenten en zeiden ze dat ze zouden kunnen dienen als welkom voer voor neonazi’s in een tijd waarin antisemitisme en antisemitische misdaden toenemen in Duitsland en Europa.

Rabbi Menachem Margolin, de voorzitter van European Jewish Association, zei in een verklaring:

Ik kan mijn hoofd niet afwenden van dergelijke pure onverantwoordelijkheid en ongevoeligheid heen, in zo’n koortsig klimaat, van het verkopen van items zoals de omzwervingen van’ s werelds grootste moordenaar van Joden aan de hoogste bieder. Wat veilingen als deze doen, is helpen bij het legitimeren van Hitler-enthousiastelingen die gedijen op dit soort dingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Defies logic’: Jewish group blasts German auction of handwritten Hitler notes” van 23 oktober 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelHitler’s prewar speeches fetch thousands at contentious auction” van 23 oktober 2020 op de site van Deutsche Welle (DW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.