Wetenschappelijk pact tussen de VS en Israël omvat tevens Judea & Samaria, Golan

Israël en de VS ondertekenden woensdag een overeenkomst die alle eerdere geografische beperkingen uit hun wetenschappelijke samenwerking verwijderde, een stap die door sommigen wordt gezien als een eerste stap naar Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Westelijke Jordaanoever.

Dit akkoord gaat uiteraard lijnrecht in tegen de houding van de Europese Unie die een boycot handhaaft van alles wat in Judea & Samaria ontspruit en wordt geproduceerd ondermeer door het beleid van verplichte etikettering van producten die voorbij de Groene Lijn worden geproduceerd.

Premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman ondertekenden een protocol dat drie overeenkomsten uit de jaren zeventig, die de basis vormen voor bilaterale wetenschappelijke samenwerking, wijzigt.

Die overeenkomsten hadden bepaald dat samenwerkingsprojecten ‘niet mochten worden uitgevoerd in geografische gebieden die na 5 juni 1967 onder het bestuur van de staat Israël kwamen te staan ​​en geen betrekking mogen hebben op onderwerpen die in de eerste plaats betrekking hebben op dergelijke gebieden.’

Wijzigingen van woensdag, ondertekend tijdens een feestelijke ceremonie aan de Ariel University, in het hart van de Westelijke Jordaanoever, hebben deze clausule verwijderd.

Premier Netanyahu reageerde erg opgetogen over het bereikte akkoord en zei:

Het opent Judea en Samaria voor academische, commerciële en wetenschappelijke betrokkenheid bij de Verenigde Staten. Dit is een belangrijke overwinning tegen al diegenen die proberen alles wat Israëlisch is buiten de grenzen van 1967 te delegitimeren. En aan die kwaadwillende boycotters heb ik vandaag een eenvoudige boodschap voor u: u heeft het mis, en u zult falen. U heeft het mis omdat u ontkent wat niet kan worden ontkend – de duizendjarige connectie tussen het volk Israël en het land Israël die meer dan 3.000 jaar oud is. U zult falen omdat we vastbesloten zijn om ons leven in ons voorouderlijk vaderland voort te zetten en nooit meer hieruit ontworteld te worden.

De premier schakelde over van het Engels naar het Hebreeuws en verklaarde:

Vandaag passen we de wetenschappelijke overeenkomst tussen Israël en de VS toe op Judea en Samaria en de Golan [hoogvlakte]. Dit is een enorme verandering. Het is een overwinning op alle organisaties en landen [inclusief de Europese Unie] die Judea en Samaria boycotten.

Palestijnen weer boos
De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, veroordeelde woensdag de overeenkomst tussen de VS en Israël om de wetenschappelijke samenwerking uit te breiden tot gebieden die door Israël waren veroverd in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

De officiële woordvoerder van Abbas, Nabil Abu Rudeineh, beschreef het als een eerste stap naar de Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit op de Westelijke Jordaanoever en hij  zei in een verklaring:

Dit is een gevaarlijk en onaanvaardbaar precedent, dat we niet mogen zwijgen. We verwerpen dit Amerikaanse beleid dat probeert Israël te helpen zijn bezetting van Palestijnse landen te consolideren. Geen van deze beleidsregels geeft enige legitimiteit aan iemand. De nederzettingen zullen op een dag verdwijnen.

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie zei in reactie op de beweging dat …

[..] het verbieden van producten en diensten uit nederzettingen en het ondernemen van actie tegen bedrijven die actief zijn in bezet Palestina de verplichting van een internationale gemeenschap is om Israëlische nederzettingen te stoppen. Pogingen van de Trump-regering om [de ‘nederzettingen’] te normaliseren, zoals duidelijk vermeld in hun annexatieplan (het zogenaamde Peace to Prosperity-plan), zijn een aanmoediging voor Israël om zijn controle over het land en de mensen van Palestina en hen hun onvervreemdbare recht op zelfbeschikking ontzeggen.

Senior PLO-functionaris Hanan Ashrawi zei dat …

[..] de stap een duidelijke erkenning was van de annexatie van Palestijns grondgebied door Israël en dat het de betrokkenheid van de Trump-regering bij Israëlische oorlogsmisdaden opwaardeert tot actieve en opzettelijke deelname.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians denounce inclusion of settlements in US-Israel scientific pact” en een artikelPM fetes ‘important victory’ as US okays funding science projects in settlements” van 28 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Wetenschappelijk pact tussen de VS en Israël omvat tevens Judea & Samaria, Golan

Reacties zijn gesloten.