Tsjechië heeft de Iraanse proxy Hezbollah in zijn geheel opgelijst als verboden terreurorganisatie

Volgens een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het parlement van de Tsjechische Republiek woensdag de Libanese terreurgroep Hezbollah, de proxy van de Ayatollah dictatuur in Iran, opgelijst als een verboden terroristische organisatie.

De resolutie die met een overweldigende meerderheid (63 tegen 7) werd aangenomen, drong er bij de Tsjechische regering op aan om heel Hezbollah tot een terroristische organisatie te verklaren, zo meldden lokale persbureaus, en probeerde de Europese Unie ertoe aan te zetten haar kunstmatige opsplitsing van de groep in militaire en politieke vleugels te beëindigen.

Jana Černochová, de voorzitter van de defensiecommissie van de kamer die de motie leidde, schreef een Engelstalige verklaring over de resolutie die na de stemming op haar Facebook-account was geplaatst.

Israël’s minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi prees de stap en drong er bij andere landen van de Europese Unie op aan om hetzelfde te doen:

De beslissing van het Tsjechische parlement tegen Hezbollah is een volgende stap in de poging van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de internationale druk op Hezbollah uit te breiden. Ik roep de Europese Unie en andere landen op om Hezbollah in al zijn vormen te erkennen als een terroristische organisatie.

De Europese Unie weigert tot op heden Hezbollah op te lijsten als een verboden terreuorganisatie. Enkel het militaire apparaat van Hezbollah wordt als een gevaar beschouwd. Maar er komen barsten in dat vermeende EU-eenheidsblok …

Naast de Verenigde Staten, hebben ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Servië, Nederland, Estland en Litouwen de Libanese Hezbollah in haar geheel als verboden terreurorganisatie opgelijst. België en de overige landen van de Europese Unie volharden voorlopig nog in domheid en hypocrisie.

In een tweet reageerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zes weken geleden opgetogen over het oplijsten van Hezbollah als terreurgroep door Servië kort nadat Guatemala hetzelfde had gedaan:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “By huge majority, Czech parliament calls for outlawing Hezbollah in its entirety” van 28 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel Hana Levi Julian “Czech Republic Declares Hezbollah a Terrorist Organization” van 28 oktober 2020 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.