VS-Democratisch kandidaat Joe Biden zal de tweestatenoplossing opnieuw op tafel leggen

De Israëlische regering hoopt dat president Trump aanstaande dinsdag herverkiezing wint, maar moet bereid zijn om met een Biden-regering samen te werken als Trump verliest, zegt de voormalige Israëlische ambassadeur bij de VS en voormalig vice-minister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon.

In een interview met Arutz Sheva erkende de voormalige diplomaat dat een overwinning van Trump veel beter zou zijn voor Israël, maar voegde eraan toe dat Israël nog steeds zou kunnen werken met een Biden-regering:

Het lijdt geen twijfel dat Trump wordt gekozen, dat is heel goed voor Israël, aangezien hij zeker het ondersteunende beleid zal voortzetten dat hij voert met betrekking tot nederzettingen in Judea en Samaria, en ook in termen van zijn beleid ten aanzien van de veiligheid van Israël en de druk op Iran. Evenals over de kwestie van veranderingen in de Arabische wereld. Trump ‘heeft ook geholpen in de strijd tegen de BDS-beweging en het blokkeren van [VN] -resoluties die kritiek hebben op Israël, en zijn volk is hierin consequent geweest gedurende zijn eerste termijn.

En Ayalon vervolgde:

Maar de centrale vraag is, wat zou er gebeuren met Biden. Persoonlijk ken ik hem als een aanhanger van Israël, en hij omschreef zichzelf zelfs als een ‘zionist’, hoewel zijn definitie enigszins uniek is.  Ik twijfel er niet aan dat hij de veiligheid van Israël zal blijven steunen, aangezien deze ook verbonden is met Amerikaanse belangen. Desalniettemin zouden er waarschijnlijk aanzienlijke veranderingen plaatsvinden in het Amerikaanse beleid ten aanzien van de relatie van Israël met de Palestijnse Autoriteit, en de poging om een ​​definitieve statusovereenkomst te bereiken.

Er waren veranderingen te zien in de relatie met de Palestijnen – en de Democraten gebruiken, in termen van hun plan, nog steeds het raamwerk van Clinton van twee staten voor twee volkeren en een terugkeer naar de grenzen van juni 1967. Dat was het plan dat Obama heel erg goedkeurde. Sterk, en het is heel goed mogelijk dat de relatie van Amerika met de Palestijnen teruggaat tot dat punt.

Ayalon zei vervolgens:

Zelfs als de regering-Biden terugkeert naar de formule die de regeringen van Clinton en Obama hebben aangenomen ten aanzien van Israël en de Palestijnse Autoriteit, zou het minder waarschijnlijk zijn dat Biden zware druk op Israël zou uitoefenen, gezien het afnemende belang van de Israëlische regering voor het Arabisch conflict. Houd er rekening mee dat de Palestijnse kwestie vandaag op de internationale agenda niet alleen niet bovenaan de prioriteitenlijst staat, maar ook verschillende plaatsen is gevallen. Daarom geloof ik niet dat er druk zal komen van Biden – zeker niet zoals onder Obama.

Nochtans was John Kerry, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken in de regering de Democraat Barack Obama, geen voorstander van vrede tussen Israël en de Arabieren zonder dat er eerst vrede zou zijn tussen Israël en de Palestijnen. Het zal ons benieuwen of Joe Biden dat standpunt opnieuw op tafel zal leggen en de Abraham Akkoorden ongedaan zou maken.

Op 4 december 2016 zei Kerry:

Er zal geen aparte vrede zijn tussen Israël en de Arabische wereld. Ik wil dat heel duidelijk maken met jullie allemaal. Ik heb verschillende prominente politici in Israël wel eens horen zeggen: ‘Nou, de Arabische wereld bevindt zich nu op een andere plek. We moeten gewoon contact met ze opnemen. We kunnen een aantal dingen met de Arabische wereld doen en we zullen met de Palestijnen afrekenen.”  Nee. Nee, nee en nog eens nee.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nitsan Keidar “‘Biden will bring back the two-state solution’; Former Israeli Ambassador to the US Danny Ayalon warns that if elected, Biden will again push for two-state solution based on pre-1967 lines” van 28 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Joseph Wulfsohn “John Kerry mocked for 2016 claim that ‘there will be no separate peace’ between Israel-Arab nations without the Palestinians” van 16 september 2020 op de site van Fox News

Een gedachte over “VS-Democratisch kandidaat Joe Biden zal de tweestatenoplossing opnieuw op tafel leggen

 1. Opa Joe Biden word een catastrophe voor Amerika, Israel, het vrije Westen & Jodendom.

  De ultra (s)linkse Democraten gebruiken deze opa als gematigd vijgenblad om aan de macht te komen…..niet om te regeren!

  De man loopt maar een beetje te sloffen om de agenda’s van anderen in te vullen…..maar de anti Trump beweging is net als de anti Netanyahu beweging niet gebaseerd op feiten & succes maar om haat voor de persoon die hen stééds een stap voor is.

  Na ‘zijn’ overwinning zal hij worden opzij geschoven door de ultra (s)linkse ambitieuze Kamala Harris, Bernie Sanders & de Squad.

  Omar Ihlan & Alexandria Cortez hebben al op TV aangekondigd van Biden te verwachten een veel linksere koers te varen.

  Iran & China worden dan opnieuw vrienden en Israel de vijand.

  Het is dus te hopen dat Trump de overwinning pakt én daarbij ook Senaat & Congress meeneemt.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.