Verbale agressie tegen Israël ondanks Abraham Akkoorden is een bewijs van blind antisemitisme

Een breed scala aan semantiek wordt gebruikt in de verbale strijd tegen Israël. Samen creëren ze een formidabel front van aanvallen door middel van taal. Deze uitdrukkingen moeten een voor een worden onderzocht. Dat is de enige manier om te begrijpen hoe ze worden gebruikt en hoe Israël ze daarna moet confronteren.

Men kan beginnen met een extreme uitdrukking die niet vaak wordt gebruikt. Een concreet voorstel hiervoor werd gepresenteerd bij de Verenigde Naties (VN). Het meest perverse voorbeeld is gemaakt door iemand die niet eens de woorden ‘paria-staat’ gebruikte. De dader was Michael Lynk, een speciale onderzoeker van de VN-Mensenrechtenraad.

Hij gaf in 2017 een persconferentie bij de VN waarin hij zei dat de organisatie ‘de status van Israël als een gezagsgetrouw lid van de Verenigde Naties moet herzien’ door de bezetting als illegaal te verklaren. Lynk zei dat een dergelijke stap Israël internationaal zou isoleren door het te dwingen de bezetting van Palestijnse gebieden te beëindigen.

Hij zei ook dat een radicale verandering in de houding van Israël ten opzichte van Palestijnen zou kunnen worden bereikt door een einde te maken aan de vele vormen van militair-economische, academische en andere vormen van samenwerking met Israël. Lynk stelde een resolutie voor van de algemene vergadering om het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te vragen een advies uit te brengen over de status van Israël.

Hij baseerde zijn opmerkingen op een precedent. In 1971 bracht het Internationale Gerechtshof een advies uit dat het bestuur van Namibië door Zuid-Afrika illegaal was. Lynk zei dat het omgaan met Israël gemakkelijker was dan met Noord-Korea, omdat Israël afhankelijk is van internationale handel met de VS en Europa.

Juridisch gezien is er geen Israëlische bezetting van de ‘Westelijke Jordaanoever’. Er was daar nooit een Palestijnse Arabische staat. Israël veroverde het gebied op Jordanië, wiens soevereiniteit alleen werd erkend door het VK en Pakistan. De ‘Westelijke Jordaanoever’ is wettelijk ‘betwist gebied’. Lynks standpunten zijn ook antisemitisch.

Men kan ze naast de definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) plaatsen. Het geeft een voorbeeld van deze haat als: het toepassen van dubbele maatstaven op [Israël] door van het een gedrag te eisen dat niet verwacht of geëist wordt van een andere democratische natie. Om het nog erger te maken, verduidelijkte Lynk dat zijn standpunt niet anti-Israël was.

Hillel Neuer, uitvoerend directeur van de in Genève gevestigde mensenrechtenorganisatie UN Watch, reageerde door te zeggen:

Volgens elke definitie van mensenrechten, moraliteit en logica, als dhr. Lynk een mensenrechtenmonitor van de Verenigde Naties is voor de Palestijnse gebieden, moet hij de martelingen en willekeurige arrestaties tegen hun eigen volk door de Palestijnse Autoriteit en Hamas, Palestijnse steekpartijen, auto-rammen en schietpartijen tegen Israëli’s aan te pakken.

Een andere belangrijke verbale agressor tegen Israël is Omar Barghouti. Hij is medeoprichter en belangrijke promotor van de campagne Boycot, Desinvestering en Sancties tegen Israël. In een interview in 2016 zei Barghouti dat Israël langzaamaan een ‘paria-staat’ aan het worden is. Hij stelt dat hij een aanhanger is van een seculiere democratische staat ten westen van de rivier de Jordaan.

In deze context zegt hij dat Palestijnen herstelbetalingen nodig hebben. Bovendien moeten vluchtelingen van de Naqba en vanaf 1967 naar hun huizen kunnen terugkeren. Barghouti negeert de Palestijnse terreur en beweert ook dat Arabieren zouden moeten kunnen leven zonder de dreiging van geweld.

Ariel Gold, die joods is, is onder anderen die deze uitdrukking hebben gebruikt. Ze is mededirecteur van Code Pink, een door vrouwen geleide grassroots-organisatie die zich inzet om Amerikaanse oorlogen en militarisme te beëindigen en vredes- en mensenrechteninitiatieven te steunen. Gold zei dat Israël een ‘paria-staat’ zou worden omdat het haar en andere activisten uitsluit. Toch is dat logisch, aangezien de Code Pink-beweging BDS ondersteunt.

De bekende Amerikaanse journalist Jeffrey Goldberg heeft de gedachten van Obama geïnterpreteerd waarin de mogelijkheid dat Israël een ‘paria-staat’ zou worden een rol speelde. Hij schreef daarover:

En als Israël, een kleine staat in een onherbergzame regio, meer een paria wordt – een die zelfs de genegenheid van de VS, zijn laatste standvastige vriend, vervreemdt – zal het niet overleven. Iran vormt op korte termijn een bedreiging voor het voortbestaan ​​van Israël; Israëls eigen gedrag is op de lange termijn.

Goldberg heeft Obama uitvoerig geïnterviewd. De manier waarop hij Obama’s gedachten definieert, is een indicatie van de sterk verwrongen denkwijze van die president over het Midden-Oosten. De verkiezing van Donald Trump als de opvolger van Obama als president van de VS en zijn daaropvolgende handelingen met betrekking tot Israël hebben aangetoond dat Israël verre van een paria-staat is.

Het meest ongelukkige is echter wanneer deze extreem opruiende uitdrukking wordt gebruikt door officiële Israëlische bronnen. In 2016 zei de directeur-generaal van het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken dat Israël wordt gezien als een ‘paria-staat’ in de internationale gemeenschap. Je kunt je alleen maar afvragen hoeveel begrip er is over het idee van strategie bij die bediening.

Zelfs als het waar zou zijn, zou een Israëlische functionaris zo’n verklaring niet moeten afleggen. Als het ministerie alleen had gekeken naar de veelvoudige en gevarieerde internationale contacten die Israël heeft en de samenwerking in onderzoek en vele andere velden met wereldleiders op deze gebieden, zou de directeur-generaal begrepen hebben dat degenen die Israël als een ‘paria-staat’ beschouwen.

Het valt niet te ontkennen dat Israël veel vijanden heeft en de verbale strijd tegen Israëli’s is gevarieerd en zeer sterk. Deze Israël-haters worden vergezeld door medereizigers die kunnen deelnemen aan deze aanslagen. Dit is grotendeels mogelijk vanwege het feit dat de Israëlische regering zo slecht presteert in de strijd tegen propaganda.

Vooral dankzij het beleid van president Trump is de situatie van Israël verder verbeterd. Jeruzalem wordt nu door de VS erkend als de hoofdstad van Israël. De democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft al gezegd dat hij de Amerikaanse ambassade daar zal laten blijven.

Israël heeft – mede dankzij Trump – nu diplomatieke betrekkingen met twee extra Arabische staten. De betrekkingen met hen zullen wellicht warmer worden dan met hun voorgangers, Egypte en Jordanië. De term ‘paria-staat’ als uitdrukking tegen Israël is niet algemeen gebruikt. Toch kan deze analyse worden gebruikt als model voor meer gedetailleerd onderzoek naar andere uitingen van haat die tegen Israël worden gebruikt.

door Dr. Manfred Gerstenfeld


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Manfred Gerstenfeld “Verbal agression against Israel; Calling Israel a “pariah state” while ignoring its growing acceptance in the Arab world, is evidence of blind antisemitism” van 26 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Dr. Manfred Gerstenfeld “Language As an Anti-Israel Tool” van 15 oktober 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies; BESA Center Perspectives Paper No. 1,777

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “UN Security Council must enforce settlement blacklist – UNHRC official” van 26 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Verbale agressie tegen Israël ondanks Abraham Akkoorden is een bewijs van blind antisemitisme

  1. De hele anti Israel organisatie ziet haar hele project voor hun ogen uit mekaar vallen.

    Iedere dag komt er een ander Jobstijding van wéér een ander Arabisch land dat genoeg heeft van palestijnen & hun gezeur en die gewoon vrede willen en normalisatie met Israel.

    Iets ergers kan je niet bedenken. Hele groepen fanatici…..van VN, NGO’s, Media tot individeel zijn opgegroeid met het plannen maken om Israel te vernietigen en opééns is alles anders.

    Wat moeten al die mensen nu met hun haatplannen & resoluties gaan doen?

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.