Duitsland breidt pensioentoegang uit voor Roemeense en Bulgaarse overlevenden van de Holocaust

De Duitse regering heeft besloten 27 nieuwe steden in Roemenië en Bulgarije toe te voegen aan de lijst van erkende ‘open getto’s’, waardoor overlevenden van de Holocaust die in deze steden werkten, en hun erfgenamen, een sociaal pensioen uit Duitsland kunnen krijgen.

Overlevenden die uit deze steden zijn gevlucht en tot en met 1937 zijn geboren, hebben recht op een sociaal pensioen uit Duitsland voor werk dat zonder dwang in het open getto wordt verricht.

De nieuwe ‘open gettosteden’ uit Roemenië die op de lijst staan, zijn onder meer: ​​Dorohoi, Brasov, Arad, Ploiesti, Platicz, Timisoara, Bohush, Hush, Braila, Deva, Sibiu, Suceava, Klercy, Torda, Targo Formus, Lugoj, Ilya en Pudu Ilui.

De nieuwe ‘open gettosteden’ uit Bulgarije die op de lijst staan, zijn: Dobrich, Kazanlek, Kardzhali, Lovech, Nebrkop, Nikopol, Popovo, Preslav, Provadia, Targovishte en Yambol.

De weduwen of weduwnaars van overlevenden die de hierboven genoemde steden zijn ontsnapt (evenals van alle voormalige Europese getto’s) hebben recht op een maandelijks pensioen voor het leven.

Als de weduwe / weduwnaar al is overleden, gaat het recht over op de tweede generatie – de kinderen van de overlevende. De tweede generatie kan één beurs ontvangen voor de periode van 1 juli 1997 tot de dag van het overlijden van de langstlevende.

Om een ​​Duits pensioen te ontvangen als weduwe, weduwnaar of afstammeling van de tweede generatie van een overlevende van de Holocaust uit de bovengenoemde steden, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan (weduwen hoeven alleen aan de voorwaarden 1 en 3 te voldoen en de tweede generatie moeten samen aan de drie voorwaarden voldoen):

  1. De overleden langstlevende is geboren vóór 1936 en heeft nooit een aanvraag ingediend voor Duitse sociale zekerheid.
  2. De langstlevende en / of zijn weduwe stierf na 27 juni 2002. Een tweede generatie kan mogelijk het pensioen ontvangen als de overlevende die in het getto was vóór 2002 stierf, maar hun echtgenoot stierf daarna).
  3. De overlevende diende na 1 april 1975 een aanvraag in bij het National Insurance Institute in Israël voor een ouderdomspensioen.

Voor overlevenden van de Holocaust is een maandelijkse toelage uit Israël beschikbaar voor Roemenen die nog geen maandelijkse of driemaandelijkse toelage ontvangen. Die in Israël wonen en nog geen maandelijkse toelage van Israël, Duitsland of een driemaands toelage uit het Artikel 2-fonds ontvangen, hebben recht op een maandelijkse toelage van Israël, op voorwaarde dat ze tijdens de oorlog in Roemenië als kinderen (geboren vóór juli 1945).

Het is belangrijk om te begrijpen dat dit recht niet relevant is voor de tweede generatie, maar alleen voor overlevenden die vandaag in leven zijn en momenteel ofwel alleen een jaarlijkse toelage ontvangen of nog steeds niets ontvangen. Overlevenden van de holocaust uit Roemeense steden die als getto’s zijn erkend, komen ook in aanmerking voor geld via het Artikel 2 Fonds van de Claims Conference, dat elke drie maanden 1.540 euro betaalt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Idan Zonshine “Germany expands pension access for Romanian, Bulgarian holocaust survivors” van 26 oktober 2020 en een artikel van Alex Winston “Germany to compensate 8,000 Romanian Holocaust survivors” van 21 juli 2019 op de site van The Jerusalem Post:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.