Lynk (UNHRC): ‘VN Veiligheidsraad moet 112 bedrijven boycotten die handel drijven in Judea & Samaria’

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (UNSC) “moet een nederzettingen boycot afdwingen door ervoor te zorgen dat de database van bedrijven die opereren boven de lijnen van vóór 1967 kan worden gebruikt voor handhavingsmaatregelen,” zei speciale rapporteur Michael Lynk in een schriftelijk rapport dat werd voorgelegd aan de Algemene Vergadering in New York.

In zijn jaarverslag dat in het weekend werd gepubliceerd, schreef hij:

De VN-Veiligheidsraad moet ervoor zorgen dat de database een levend instrument wordt, dat het zijn mandaat verduidelijkt en verruimt en dat het de database van voldoende middelen voorziet zodat zijn schijnwerper de reikwijdte van alle zakelijke betrokkenheid bij de nederzettingen en de bezetting goed kan identificeren.

Michael Lynk is een Canadese juridische deskundige die de Speciale Rapporteur van de VN-Mensenrechtenraad is voor de Mensenrechtensituatie in de Palestijnse gebieden. Zijn grootouders van moederskant waren Libanese emigranten naar Canada. Lynk en zijn oom, Faisal Joseph, een advocaat en vooraanstaand leider van de moslimgemeenschap die ook in London, Ontario woont, zijn actief in het promoten van Palestijnse kwesties.

In 2016 werd Lynk door de Jordaanse diplomaat Prins Zeid Ra’ad Zeid al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, aangesteld als de speciale rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de sinds 1967 bezette Palestijnse Gebieden – een functie die eerder werd bekleed door de illustere Amerikanse antisemiet Richard Falk en de Zuid-Afrikaanse John Dugard.

Lynks benoeming werd destijds bekritiseerd door pro-Israëlische groepen en door de Canadese minister van Buitenlandse Zaken.

Hillel Neuer van UN Watch beschreef prof. Lynk als

[..] een fervente anti-Israëlische activist gedurende minstens drie decennia [die] een leidende rol speelt in groepen die tegen Israël pleiten, en deelneemt aan politieke campagnes die demoniserende taal gebruiken tegen Israëliërs. Lynk haalde nazi-oorlogsmisdaden aan in zijn oproep tot legale strategieën om Israëli’s te vervolgen, steunt een protestbeweging steunt die bekend staat als ‘Israel Apartheid Week’ en hij gaf het Westen de schuld voor het uitlokken van de aanslagen van op 9/11.

Boycot van de 112
In februari publiceerde het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten een lijst van 112 bedrijfsentiteiten waarvan het redelijke gronden heeft om te concluderen dat ze opereren voorbij de Groene Lijn, aka de staakt-het-huren lijn van april 1947 sinds Obama bekend als de pre-1967 lijn of grens. Van die 112 bedrijven bevinden er zich 94 in Israël en 18 in zes andere landen.

Deze landen zijn onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, Thailand en Luxemburg. De lijst geeft een impuls aan de beweging Boycot, Desinvestering en Sancties en waarschuwt die bedrijven dat dergelijke zakelijke transacties een oorlogsmisdaad kunnen vormen. Noch het Bureau van de Hoge Commissaris, noch de UNHRC, die de lijst heeft besteld, hebben enige handhavingsbevoegdheid; De lijst is slechts adviserend.

Lynk heeft de VN-Veiligheidsraad nu echter gevraagd een boycot van Israëlische gebieden af ​​te dwingen over de linies van vóór 1967 op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogten. Hij riep staten op om Israëlische entiteiten die zich boven de linies van vóór 1967 bevinden, te boycotten, inclusief het verbieden van Israëlische goederen uit dergelijke gebieden.

Lynk drong er ook bij landen op aan ‘de bevordering van toerisme en emigratie naar de Israëlische nederzettingen te ontmoedigen.’ Israël heeft een ‘kosteloze bezetting’ uitgevoerd, schreef hij, eraan toevoegend dat er zonder gevolgen geen stimulans voor Israël is om zich terug te trekken uit de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogten.

Zonder de ontwikkeling en toepassing van uitgebreide verantwoordingsmaatregelen door de internationale gemeenschap tegen de Israëlische bezetting, zal dit tot ver in de toekomst doorgaan. Het is de hoogste tijd voor de Raad om de internationale gemeenschap te leiden door te putten uit zijn eigen precedenten… en andere moderne sanctieregimes om zijn instructies na te komen om de hulp aan de nederzettingen te beëindigen en de bezetting te beëindigen.

Het voorstel van Lynk is gebaseerd op zijn juridische vaststelling dat het bezit van Israël op grondgebied over de linies van vóór 1967 illegaal is volgens het internationaal recht. Israël en de Verenigde Staten hebben dat standpunt verworpen.

Met het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen, zou Israël het grootste deel van Jeruzalem en 30% van de Westelijke Jordaanoever kunnen behouden. De VS hebben afzonderlijk de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten erkend.

De oproep van Lynk komt nu de Arabische wereld Israël begint te omarmen, waarbij de VAE en Bahrein normaliseringsovereenkomsten ondertekenen met Israël en Soedan, die overeenkomen om banden aan te knopen met de Joodse staat, ongeacht de status van de gebieden over de lijnen van vóór 1967.

Intussen gaan de zaken goed voor Israël dat zijn goede wijnen uit de ‘bezette’ Golan Hoogtes gaat verkopen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Wie maalt erom wat de VN zegt? Vrede met Arabische landen brengt voor iedereen welvaart in het Midden-Oosten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “UN Security Council must enforce settlement blacklist – UNHRC official” van 26 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Lynk (UNHRC): ‘VN Veiligheidsraad moet 112 bedrijven boycotten die handel drijven in Judea & Samaria’

 1. Lynck & zijn UNHRC (de Humanistische organisatie met 65 miljoen leden) blijven leven in het verleden en betreuren het ten diepste dat er een vrede & normalisatie tussen Israel & de Arabische wereld in de maak is.

  Hun héle hobby project “de arme palestijnen” staat op het punt afgeschoten te worden zodat zij op hun haat blijven zitten zonder zicht op een uitlaatklep.

  Helaas…… al hun kruit is verschoten en de wereld draait door.

  De wereld die rust & vrede in het Midden Oosten met een normale financiele toekomst voor de burgers wil, zonder afhankelijkheid of chantagepraktrijken van een kleine groep Joden hatende haatzaaiers.

  Het blijkt dat vooral de Westerse Human Rights propagandisten de grootste oorlogs activisten zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.