Opmerkelijk: Bank van Litouwen sloeg onlangs euromunt met Hebreeuwse letters en Menorah

Opmerkelijk: De Bank van Litouwen muntte onlangs de eerste eurovaluta met Hebreeuwse letters met op de achterzijde een Joodse 7-armige Menorah geslagen [beeldbron: JTA]

De munt van 10 euro werd dinsdag geslagen en is een collectorsitem in beperkte oplage ter ere van de 300ste verjaardag van de geboorte van de Vilna Gaon, de 18e-eeuwse rabbijnse uitblinker Elijah ben Solomon Zalman, die woonde en stierf in de Litouwse hoofdstad van Vilnius.

Op de kopzijde van de munt staat de Hebreeuwse letter shin, waarvan de waarde volgens de alfanumerieke gematria-code 300 is, gevolgd door het acroniem in het Hebreeuws van Gaon Rabbi Elijah. Op de rand van de staarten staat in het Hebreeuws: ‘Het jaar van de Vilna Gaon en de geschiedenis van de Joden in Litouwen.’

Het herdenken van individuele mensen is zeer zeldzaam op bankbiljetten en munten van de Europese Unie, onder meer vanwege de politieke gevoeligheid in een politieke unie die bestaat uit voormalige vijanden.

Eerder deze maand werd daar een muurschildering onthuld van de overleden Israëlische dichter Leah Goldberg, die opgroeide in Kaunas, samen met andere opmerkelijke individuen die verbonden waren met de stad, voorafgaand aan haar kroning tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2022.

Afzonderlijk werd een monument voor de slachtoffers van de Holocaust, dat werd beklad en beschadigd in de Litouwse stad Kaunas, op 9 oktober 2020 hersteld, meldde de nieuwssite Jewish.ru.

Gaon van Vilna
Onder de duizenden overledenen die op de oude Joodse begraafplaats bij Piramónt in Vilnius (Litouwen) zijn begraven, zijn onder meer opeenvolgende generaties joodse geleerden wier inspanningen Vilnius – het voormalige Vilna – de reputatie van het “Jeruzalem van het noorden” bezorgden.

Onder meer de nog steeds geprezen Joodse geleerde Gaon van Vilna aka Elijah ben Solomon Zalman (1720-1797), talmoedist en leider van de Misgnadim, ligt er begraven. Na zijn dood in 1797, in overeenstemming met zijn wensen, verhuisden honderden van zijn discipelen naar Israël, oorspronkelijk naar de stad Tzefat en daarna naar Jeruzalem. In april 2020 werd in Vilnius zijn 300ste geboortedag gevierd.

Het verzoek van de Israëlische regering om de overblijfselen van de Gaon van Vilna over te dragen aan Israël werd verleden jaar afgewezen. De kwestie kwam in januari 2019 ter sprake tijdens een bezoek aan Jeruzalem door Saulius Skvernelis, de Litouwse premier, waar hij een ontmoeting had met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De voorouders van premier Netanyahu zijn namelijk afkomstig uit Vilnius (Vilna), Litouwen.

Bijna alle joden die in Litouwen woonden werden vernietigd van 1941 tot 1944, maar er is een terughoudendheid onder Litouwers om de samenwerking met de nazi’s te bespreken die slachting op die enorme schaal mogelijk maakte. Het is bekend dat deelname – voornamelijk door de Litouwse politie – aan Holocaust-misdrijven heeft plaatsgevonden, maar trekt niet de aandacht die het verdient.

Er wordt meer verwezen naar de weinige lokale bevolking die Joden heeft gered en kan worden gerekend tot de Rechtvaardige onder de Volkeren dan naar het veel grotere aantal Litouwers dat samenwerkte met de nazi’s. Collbaorateurs worden in het nationale discours grotendeels als ‘slachtoffers’ gezien.

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu en zijn echtgenote Sarah, brachten op vrijdag 24 augustus 2018 een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust en aan de Litouwers die Joden hebben gered, tijdens een historisch bezoek aan de Baltische EU-staat Litouwen, het thuisland van zijn voorouders [beeldbron: Enlace Judío]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Lithuania mints first euro coin with Hebrew letters” van 23 oktober 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.