Joodse organisatie eist dat nazi-misdadiger Oberlander onmiddelijk uit Canada wordt gezet

Plaatje hierboven: Einsatzgruppen in actie in de Oekraïne. Duitse politie-eenheden en hun assistenten, onder leiding van leden van Einsatzgruppe C vermoordden in september 1941 meer dan 30.000 Joden nabij Kiev in de Oekraïne [beeldbron: Deutsche Welle]

De Joodse organisatie B’nai Brith Canada riep op vrijdag 23 oktober 2020 premier Justin Trudeau op om door te gaan met de deportatie van Helmut Oberlander – een nazi-oorlogsmisdadiger die diende bij een doodseskader dat verantwoordelijk was voor de moord op meer dan 90.000 mensen in Rusland en Oekraïne.

Michael Mostyn – CEO van B’nai Brith Canada zei in een verklaring:

Canada kan niet doorgaan met het belachelijk maken van zijn processen. Oberlander heeft zijn dag in de rechtbank gehad, en hij heeft verloren. Hem nu niet te verwijderen, zou een klap in de maag zijn voor elke overlevende van de Holocaust in dit land – en zou de beloften van gerechtigheid van de premier zinloos maken.

De Canadese regering heeft geprobeerd Oberlander, die ook infanterist in het Duitse leger was, te deporteren vanwege zijn nazi-verleden van de afgelopen 25 jaar. Oberlander, die nu 95 is en het Canadese staatsburgerschap had, werd bij vier verschillende gelegenheden door lagere rechtbanken geschrapt, maar die beslissingen werden drie keer in beroep teruggedraaid.

Ten slotte verwierp het Canadese Hooggerechtshof in december vorig jaar een beroep om zijn burgerschap te herstellen, dat Oberlander in 1960 verkreeg.

B’nai Brith Canada argumenteerde dat …

Door te falen van een nazi te deporteren wiens SS-doodseskader, Einsatzkommando 10a, meer dan 90.000 onschuldige mannen, vrouwen en kinderen heeft vermoord, roept Trudeau helaas vragen op over wat er precies is geleerd en hoeveel geschiedenis er is vergeten. Geen vertragingen meer. Geen beroep meer. Canadezen eisen gerechtigheid en verdere vertragingen maken een aanfluiting van die gerechtigheid.

Helmut Oberlander (plaatje hierboven), gaf eerder toe dat hij lid was van een Einsatzkommando tijdens de oorlog. De nu 95-jarige Oberlander wordt al twee decennia door de overheid achtervolgd.

Hij verzweeg namelijk bij zijn emigratie in 1954 en naturalisatie in 1960 dat hij lid van een Einsatzkommando (EK 10a] was geweest. Deze groepen moordden in Oost-Europa achter het front tienduizenden Joden, communisten, partizanen, intellectuelen en zigeuners uit.

Helmut Oberlander was in 1941 in Oekraïne aan een Einsatzkommando verbonden. Hij verklaarde later, toen zijn daden bekend raakten, dat hij slechts als tolk werkzaam was geweest en nooit aan moordpartijen had deelgenomen.

Kaartje: Er werden vier Einsatzgruppen opgericht, die elk werden benoemd door een letter (A, B, C en D). Tijdens Operatie Barbarossa werd elke Einsatzgruppe bij een Legergroep gevoegd. Elke Einsatzgruppe werd onderverdeeld in twee of drie Sonderkommandos (SK) en Einsatzkommandos (EK). De Einsatzgruppen waren eenheden die achter het oprukkende Duitse leger Joden, communisten, partizanen, intellectuelen en zigeuners uitroeiden.

einsatz

 


Bronnen:

♦ naar een artikelProtesting Delay, Canadian Jews Demand Immediate Deportation of Nazi War Criminal Helmut Oberlander” van 23 oktober 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelThe Government Has No More Excuses: Deport Oberlander Immediately” van 22 oktober 2020 op de site van B’nai Brith Canada