Slechts één antwoord op de irrationele en obscene haat jegens Israël: Eén en herenigd Jeruzalem

Ingekleurd plaatje hierboven: De beroemde Damaskuspoort aka Sha’ar Shkhem (hebr.) of Bab al-Amud (arab.) van Jeruzalem omstreeks 1880.

Deze toegangspoort vanuit het noordwesten tot het centrum van Jeruzalem werd gebouwd in 1537 onder de heerschappij van de Ottomaans-Turkse Suleiman de Grote ruim 21 jaar na zijn verovering van Jeruzalem in 1516.

Vier eeuwen later werden in 1917 de Turks Ottomaanse bezetters uit Jeruzalem geschopt door nieuwe bezetters, aka de Britten geleid door generaal Allenby. Maar de moderne Turken beloven thans terug te grijpen.

Zo stelde de 66-jarige Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op donderdag 1 oktober 2020 dat Jeruzalem bij Turkije hoort, verwijzend naar de controle van het Ottomaanse Rijk over de stad gedurende een groot deel van de moderne tijd.

Erdogan, die hardop droomt van het herstel van het Ottomaanse Rijk, gaf tegenover de Turkse parlementsleden in Ankara een opmerkelijke speech en hij zei:

In deze stad die we tijdens de Eerste Wereldoorlog in tranen hebben moeten verlaten, zijn nog steeds sporen van het Ottomaanse verzet te vinden. Jeruzalem is dus onze stad, een stad van ons. Onze eerste qibla [richting van gebed in de islam] al-Aqsa en de Rotskoepel in Jeruzalem zijn de symbolische moskeeën van ons geloof. Bovendien herbergt deze stad de heilige plaatsen van het christendom en het jodendom.

Oude Jodenhaat wordt Israëlhaat
De bekroonde columnist William Shawcross, beschrijft de houding van de wereld tegenover Israël als volgt:

Israël is zoals die stereotiepe schurk uit het stripverhaal, wars van sympathie en geen redding voor hem is mogelijk. Wat tegelijk schokkend en beangstigend is, is dat de wereld dit boosaardig verhaal – waarin Israël altijd wordt opgevoerd als de grote boosdoener- kritiekloos accepteert.

Dagelijks, gaat de wereld door met haar meedogenloze campagne om de Joodse staat te demoniseren.

Iran vermoordt onschuldige burgers, steunt het terrorisme en voert een illegaal nucleair programma uit. De wereld negeert dit ernstig wangedrag, terwijl het Israël beschuldigt van daden tegen de menselijkheid. Turkije zet aan tot geweld tegen het Westen en Israël. De wereld negeert dit wangedrag en in plaats daarvan richt het haar woede op Israël.

Nochtans is het een feit dat de inwoners van Gaza voldoende voedsel, onderdak en kleding hebben. Toch is de Amerikaanse regering bereid tot het sturen van een pakket steunmaatregelen voor de Gazastrook – waarmee het tegelijkertijd de mythe bestendigt dat Israël de bevolking van Gaza zou uithongeren.

Helaas wordt de lijst van irrationele vooroordelen en haat elke dag vele malen langer, disproportioneel en ver voorbij elke ratio, en lijkt er aan de haat jegens Israël maar geen einde aan te komen, integendeel.

Acties tegen Israël vermenigvuldigen zich dagelijks. De situatie is kritiek, maar nog niet hopeloos. U kunt daar verandering in brengen! Uit een recente opiniepeiling blijkt dat het Amerikaanse volk nog steeds het bestaansrecht van de Joodse staat steunt.  De verkozen ambtenaren van de Verenigde Staten lijken misschien ‘naar het Zuiden getrokken’, maar het Amerikaanse volk blijf vastberaden achter Israël staan.

Eén en herenigd Jeruzalem
One Jerusalem stelt de absurditeit van de anti-Israëlische inspanningen van de wereld aan de kaak, brengt accurate informatie die de gemiddelde media al dan niet bewust negeren of zelfs ronduit weigeren te brengen. Meer dan 2 miljoen mensen hebben op One Jerusalem artikels gelezen, videobeelden bekeken of een interview beluisterd.

Hoe meer de dreiging jegens Israël toeneemt des te meer tracht One Jerusalem het publiek te bereiken. Met uw hulp kan One Jerusalem verder blijven doorgaan met haar doelstellingen en het publiek in de wereld bereiken. Naast een voortdurende bron van informatie trachten wij ook mensen te vormen tot activisten, door hen de weg te wijzen om het verschil te maken.

In januari 2001 hield One Jerusalem zijn inaugurele evenement, de grootste bijeenkomst in de geschiedenis van Jeruzalem. Meer dan 400.000 mensen vulden de heuvels rond de oude stad van Jeruzalem voor een ongekende demonstratie van steun voor de belegerde hoofdstad van Israël, slechts vier maanden na de lancering van een dodelijke Palestijns-Arabische aanval op de Joodse staat.

De wereld keek toe terwijl de mensen hun trouw beloofden aan het behoud van Jeruzalem als de eeuwige, verenigde hoofdstad van de staat Israël, voor altijd open voor alle mensen van de wereld.

One Jerusalem: Inaugural Rally, January 8, 2001
video van 29 augustus 2019

 

Bronnen:

♦ naar een artikelHow important is it to you that Jerusalem be the undivided, eternal capital of Israel?” op de website van One Jerusalem en op Facebook

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “‘Jerusalem is our city,’ Turkey’s Erdogan declares” van 1 oktober 2020 op de site van The Times of Israel