Palestijnen zetten zichzelf buiten spel in vredesproces tussen Israël en de Arabieren

Het decennia oude paradigma dat eerst vrede tussen Israël en de PLO moet bereikt worden vooraleer vrede met alle arabieren kan worden overwogen, is na 75 jaar tijdrovend palaveren definitief over and out.

Vrede tussen Israël en de Arabieren in het Midden-Oosten is mogelijk zonder deelname en of instemming van de Palestijnen en Europa. Een zure appel waar ook het Palestijnse leiderschap zich doorheen zal moeten bijten.

De Palestijnse Autoriteit zei vrijdag dat zij de normalisatie van de betrekkingen tussen Arabische landen en Israël ‘veroordeelt en verwerpt’. Een verklaring van het PA-voorzitterschap in Ramallah zei dat normalisatie met Israël in strijd is met de resoluties van de Arabische top en het Arab Peace Initiative van 2002.

De verklaring werd enkele uren na de aankondiging gepubliceerd dat Soedan en Israël hebben afgesproken hun betrekkingen te normaliseren. Eerdere verklaringen van de PA veroordeelden de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein omdat ze overeenkwamen om betrekkingen aan te knopen met Israël, hetgeen scherpe kritiek kreeg van de twee Golfstaten.

In de verklaring van de PA van vrijdag werd Soedan er echter niet van beschuldigd de Palestijnen te hebben verraden of het Palestijnse volk in de rug te hebben gestoken, zoals het geval was met de VAE en Bahrein:

Niemand heeft het recht om te spreken namens het Palestijnse volk en de Palestijnse kwestie. De weg naar een rechtvaardige en alomvattende vrede moet gebaseerd zijn op het internationaal recht en legitimiteit om een ​​einde te maken aan de Israëlische bezetting van het land van de staat Palestina en de onafhankelijkheid van het Palestijnse volk in hun staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, te bereiken volgens de grenzen van 1967. Het Palestijnse leiderschap zal de nodige beslissingen nemen om de legitieme rechten van het Palestijnse volk te beschermen.

Hoewel niet in de officiële verklaring van de PA, zei Wasel Abu Youssef van het Palestijnse Bevrijdingsfront, een kleine factie in de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, dat …

Soedan zich aansluit bij anderen die de banden met de staat van de Israëlische bezetting hebben genormaliseerd, een nieuwe steek in de rug is van het Palestijnse volk en een verraad aan de rechtvaardige Palestijnse zaak.

Abbas Zaki, een top-functionaris van de regerende Fatah-factie, zei dat Soedan niets zou winnen van het normalisatie-akkoord met Israël.

De Palestijnse terreurorganisaties Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) veroordeelden ook de normalisatieovereenkomst tussen Israël en Soedan:

We uiten onze veroordeling en verontwaardiging over de verachtelijke en vernederende normalisatie die niet past bij de bevolking en de geschiedenis van Soedan. We roepen de heroïsche bevolking van Sudan op om de schandelijke overeenkomst en het aangaan van banden met de criminele vijand te verwerpen.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat de overeenkomst “niet verenigbaar was met de staat van dienst van Soedan inzake steun aan de Palestijnen.”

Woordvoerder van de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) Daoud Shehab beschuldigde Soedan ervan Israël een ‘gratis geschenk’ te geven om de VS te sussen. “Dit is een zwarte dag in de geschiedenis van Soedan,” voegde Shehab eraan toe. Hoewel het eerder lijkt op een zwarte dag voor het foute Palestijnse leiderschap, maar dat dringt blijkbaar nog niet goed door.

“De overeenkomst brengt de toekomst en identiteit van Sudan in gevaar en is een verraad aan de Arabieren en moslims”, zei de PIJ-functionaris die zijn vertrouwen uitsprak dat het Soedanese volk dit ‘verraad’ niet zou accepteren.

In het Israëlische parlement, aka de Knesset, hekelde Aida Touma-Sliman, een parlementslid van de Arabische partij ‘Joint List (aka de 5de kolonne van de Palestijnen in Israël) de overeenkomst en beschuldigde de Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ervan een criminele organisatie in de regio te leiden. “Ze verkopen wapens of ze chanteren landen om normalisatie te bereiken – zoals nu gebeurt met Soedan. Alles is bedoeld om hen electoraal te helpen”, zei hij in een verklaring.

In Sudan meldde het Soedanese persbureau RT dat twee politieke facties, de Popular Congress Party en de Sudanese Ba’ath Party, een verklaring aflegden waarin ze het besluit van de Soedanese regering om de betrekkingen met de Joodse staat te normaliseren, veroordeelden, meldde Ynet. Tegelijkertijd verwelkomde de verklaring de schrapping van Soedan van de Amerikaanse lijst van staatssponsors van terrorisme van de Verenigde Staten.

De Soedanese Ba’ath-partij zei dat ze ‘politieke en sociale gesprekken begon te voeren om een ​​nationaal front te vormen tegen het normaliseren van de betrekkingen met Israël’.

Daarentegen prees de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi de overeenkomst van de Arabische wereld, die tweette dat hij de gezamenlijke inspanningen van alle drie bij de overeenkomst betrokken staten verwelkomde. Hij voegde eraan toe dat hij ook waarde hecht aan alle inspanningen die zijn gericht op het bereiken van regionale stabiliteit en vrede.

De waarnemend minister van Buitenlandse Zaken van Soedan stelt dat de normalisatieovereenkomst zal afhangen van de goedkeuring van de nog op te richten wetgevende raad. ‘Overeenkomst over normalisatie met Israël zal worden besloten na voltooiing van de constitutionele instellingen door de vorming van de wetgevende raad’, zei Omar Gamareldin op de staatstelevisie.


Bronnen:

♦ naar een artikelAbbas slams Israel-Sudan deal: ‘No one can speak on behalf of Palestinians’” van 23 oktober 2020 op de site van The Times of Israël

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians condemn ‘shameful’ Israel-Sudan accord” van 23 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post