Het islamitische Albanië neemt de definitie van antisemitisme (IHRA) over

Albanië heeft zich aangesloten bij 43 andere landen die de definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance officieel hebben onderschreven.

Het land is daarmee  het tweede land met een moslimmeerderheid dat dit doet, in navolging van Kosovo eerder dit jaar. Een verklaring op de website van het parlement leest:

De stemming is een uiting van het Albanese parlement van de wereldberoemde gevoelens en opvattingen van het Albanese volk voor de bescherming van de Joden, alsook een bijdrage om van Albanië een regionale leider van het eenheidsfront te maken in de strijd tegen antisemitisme.

De IHRA-werkdefinitie beschrijft verschillende vormen van antisemitisme, waaronder haat tegen en discriminatie van Joden, ontkenning van de Holocaust en, soms controversieel, uitingen van kritiek op Israël:

Video: Looking at the Future of Albania-Israel Relations

Albanië, waar veel inwoners Joden hebben gered tijdens de Holocaust, zal volgende week een online conferentie organiseren die wordt bijgewoond door topdiplomaten uit de hele Balkan en staatssecretaris Mike Pompeo.

De definitie omvat klassieke vormen van “haat jegens Joden”, en de voorbeeldensectie noemt Israël ook acht keer, met als voorbeeld gedragingen zoals “beweren dat het bestaan ​​van een staat Israël een racistische onderneming is” en “dubbele maatstaven toepassen door van [Israël] een gedrag dat niet verwacht of geëist wordt van enige andere democratische natie.”

Het vergelijken van Israël met nazi-Duitsland wordt ook vermeld, samen met “de Joden als volk of Israël als staat beschuldigen van het bedenken of overdrijven van de Holocaust.”

IHRA nam de definitie over nadat de Europese Unie in 2012 een soortgelijke tekst had geschrapt waartegen sommige pro-Palestijnse activisten protesteerden, onder verwijzing naar vermeende problemen met de vrijheid van meningsuiting.

Plaatje hierboven: Albanië heeft op donderdag 9 juli 2020 een Holocaustmonument in de hoofdstad onthuld ter ere van de doden en van de Albanezen die de Joden beschermden tegen de nazi’s [beeldbron: AP]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Albania adopts International Holocaust Remembrance Alliance’s definition of anti-Semitism” van 23 oktober 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Esther Hecht “The Jewish Traveler: Albania” van 3 maart 2012 op de site van Hadassah Magazine

♦ naar een artikel van Llazar Semini “Albania, only country with more Jews after the Holocaust, inaugurates memorial” van 9 juli 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Llazar Semini “Albania Holocaust memorial honors locals who protected Jews” van 9 juli 2020 op de site van AP