Drie keer JA: Waarom vrede met Khartoem een ​​ware paradigma verschuiving zou zijn voor Israël

Plaatje hierboven: Khartoem, Soedan, 1 september 1967. Na de Zesdaagse Oorlog kondigen de leiders van de Arabische Liga de ‘Drie x Neen‘ af: “Geen vrede met Israël, geen erkenning van Israël, geen onderhandelingen ermee” Centraal staat de Egyptische president Gamal Abdel Nasser [beeldbron: Memo]

Ja tegen het schrappen van Soedan van de Amerikaanse lijst van staatssponsors van terreur. Ja tegen een hulppakket van een miljard dollar. En ja tegen normalisatie met Israël?

Het opmerkelijke verhaal van Soedan dat verandert van een symbool van de afwijzing van de Joodse staat door de Arabische wereld in zijn nieuwste potentiële vredespartner, kan worden samengevat door te verwijzen naar drie nee’s die in een tijdsbestek van 53 jaar drie keer ja lijken te worden.

Veel Israëli’s associëren Khartoem nog steeds met de ‘Drie Nee’s’ – ‘Geen vrede met Israël, geen erkenning van Israël, geen onderhandelingen met Israël’ – geformuleerd door een top van de Arabische Liga die kort na het einde van de Zesdaagse Oorlog in de Soedanese hoofdstad werd gehouden in 1967.

Thans, na maanden van druk van de Amerikaanse regering, lijkt het hoogtepunt van de inspanningen om het Noordoost-Afrikaanse Arabische land zover te krijgen dat de betrekkingen met Israël normaliseren. Eerder deze week stemde de overgangsregering in Khartoem ermee in om 335 miljoen dollar te betalen ter compensatie van de slachtoffers van de bomaanslagen in 1998 op twee Amerikaanse ambassades in Afrika.

Sudan pleegde weliswaar de aanslagen zelf niet, waarbij meer dan 4.000 mensen omkwamen, maar verleende asiel aan de terroristen.. In ruil daarvoor beloofde de Amerikaanse president Donald Trump het land te schrappen van de lijst van staatssponsors van terrorisme, waar het sinds 1993 staat. Samen met een enorm financieel hulppakket voor het land in problemen, hebben de VS hebben naar verluidt $ 800 miljoen aan hulp en investeringen geboden.

De verwijdering van de terroristische aanduiding wordt grotendeels gezien als een deel van een normaliseringsovereenkomst met Israël. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sprak donderdag met de Soedanese premier Abdalla Hamdok, prees zijn ‘tot nu toe pogingen om de relatie van Soedan met Israël te verbeteren’ en sprak de hoop uit dat ze zouden doorgaan.”

Wat misschien nog belangrijker is, een vredesakkoord met Khartoum zou werkelijk een vredesakkoord zijn. De VAE en Bahrein – landen die zich zorgen maken over de Iraanse strijdlust met Israël en daarom al lang met normalisatie hebben geflirt – waren nooit in oorlog met Israël.

Soedan daarentegen is sinds de oprichting een bittere vijand van de Joodse staat. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 voegden zes Soedanese leger eenheden zich bij de Egyptenaren in de strijd tegen de ontluikende Joodse staat. De vijandigheid duurde zeven decennia.

Tot 2016 was Sudan een trouwe bondgenoot van Iran en hielp het de Islamitische Republiek raketten en andere wapens te smokkelen naar Palestijnse terreurgroepen in Gaza. Dit bracht Israël ertoe om herhaaldelijk militaire faciliteiten in het land te bombarderen, volgens buitenlandse rapporten.

Het regime van Sudan is heel anders dan dat van de VAE en Bahrein. Het is op weg om een ​​democratie te worden, terwijl de twee Golfstaten in de nabije toekomst geregeerd zullen blijven door autocraten. En de geopolitieke situatie van Khartoem zou heel interessant kunnen zijn voor Israël, zei Irit Bak, hoofd African Studies aan de Universiteit van Tel Aviv:

We hebben nu diplomatieke betrekkingen met de meeste Afrikaanse landen, en een belangrijk land als Soedan, dat een van de grootste landen in Afrika is en ook een soort brug is tussen Afrika ten zuiden en noorden van de Sahara, tussen Arabieren en Afrikanen in Afrika, zou een enorm voordeel kunnen zijn… in een poging om meer diplomatieke steun aan Israël te brengen op internationale fora.

Met meer dan 40 miljoen moslims die een grondgebied bewonen van 1.861.484 vierkante kilometer (718.722 vierkante mijl) is Soedan 22 keer groter dan de VAE en Bahrein samen. Het heeft een bevolking van 45 miljoen, van wie de meesten etnische Soedanese Arabieren zijn.

De VAE heeft daarentegen slechts 10 miljoen inwoners, van wie slechts 12 procent emiraten is. Bahrein heeft 1,5 miljoen inwoners, minder dan de helft van Bahrein. Maar groter betekent niet noodzakelijkerwijs beter, en zeker niet in economische termen. De VAE (GPD per hoofd van de bevolking: $ 68.600) en Bahrein ($ 49.000) staan ​​bekend als belangrijke internationale financiële centra. Soedan ($ 4.300) staat bekend om een ​​economie die na decennia van oorlog en interne strijd in puin ligt.

Het normalisatieproces met Sudan zal waarschijnlijk gecompliceerd, ongemakkelijk en veel langzamer zijn dan die met de VAE en Bahrein. Maar als het met succes wordt afgerond, zou Jeruzalem eindelijk vrede hebben met een groot en belangrijk land dat decennialang een voorbeeld was van de Arabische wereldoorlog tegen de Joodse staat. Voor veel Israëli’s kan dat uiteindelijk zelfs meer betekenis hebben dan lucratieve zakelijke deals en het vooruitzicht van vakanties in luxe hotels.

Joden van Soedan
Op het plaatje hierboven uit 1950, verstrekt door Tales of Jewish Sudan, wordt een joodse bruiloft gehouden in de synagoge van Khartoum, Soedan. De synagoge, het centrum van het joodse religieuze leven, werd in 1926 opgericht in het centrum van Khartoum, ter vervanging van een oudere kleine.

De synagoge werd in 1987 verkocht en afgebroken nadat de meeste Soedanese joden het land hadden verlaten. Momenteel is er een bank gevestigd op het terrein. Vandaag is er geen werkende synagoge in heel Soedan. In feite is er maar één joodse familie meer over van wat eens een bloeiende joodse gemeenschap was.

Op zijn hoogtepunt telde de joodse gemeenschap in Soedan tussen 1930 en 1950 tussen de 800 en 1000 mensen. In 1956 werd Sudan onafhankelijk en begon de vijandigheid jegens de Joodse gemeenschap te groeien. Vanaf 1957 begonnen veel leden van de gemeenschap Soedan te verlaten naar Israël (via Griekenland), Amerika en Europese landen – voornamelijk Groot-Brittannië en Zwitserland.

In 1967, na de Zesdaagse Oorlog, begonnen antisemitische aanvallen te verschijnen in Soedanese kranten waarin werd gepleit voor marteling en moord op prominente Joodse gemeenschapsleiders. In 1970 had bijna de hele joodse gemeenschap Soedan verlaten.

In 1975 werd een luchttransport van een deel van de menselijke resten van de Joodse begraafplaats in Khartoum georganiseerd door verschillende prominente leden van de gemeenschap en werd herbegraven in Jeruzalem na berichten over ontheiliging en vandalisme daar.

De lichamen werden verplaatst en herbegraven op de Givaat Shaoul Cemetery in Jeruzalem. Vanaf 2005 waren er ten minste 15 Joodse graven op de Joodse begraafplaats in Khartoum. Maar de laatste jaren zijn zelfs deze geschonden en werd het terrein gebruikt als stortplaats voor gebruikte auto-onderdelen.

Plaatjes boven en onder: Khartoum, 21 juli 2016. Heel dicht bij het centrale busstation, ten zuiden van Souq al-Araby, heeft Khartoum nog steeds een kleine Joodse begraafplaats. Op het kerkhof staan ​​niet meer dan misschien 40-50 graven, waarvan er vele in slechte staat zijn. De begraafplaats ligt in een gebied van Khartoum met veel autowerkplaatsen. De werkplaatsen gebruiken de begraafplaats als sloperij en als opslagplaats voor hun reserveonderdelen. Het nieuwste graf dateert uit de jaren veertig, voordat Soedan in 1956 onafhankelijk werd [beeldbron: Philip Breu]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “‘Yes, yes, yes’: Why peace with Khartoum would be true paradigm shift for Israel” van 23 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelSudan’s lost Jewish community – in pictures” van 20 oktober 2019 op de site van BBC News

♦ naar een artikel van Philipp Breu “The Jewish cemetery of Khartoum, Sudan” van 21 juli 2016 op de site van de auteur