Saoedi-Arabië boycot Turkse producten en dat doet de Turkse economie veel pijn

Saoedi’s boycotten Turkse producten – en Turkije lijdt. Van ingelegde wijnbladeren tot koffie en kaas, Saoedische supermarkten halen Turkse producten uit de schappen na oproepen tot een boycot, nu de rivaliteit tussen Riyad en Ankara toeneemt.

Deze week, na een eerdere oproep van het hoofd van de Saoedische Kamer van Koophandel om ‘alles wat Turks is te boycotten’, maakten meerdere supermarktketens bekend dat ze de import en verkoop van Turkse producten stopzetten. ‘Dit besluit komt voort uit solidariteit met de populaire boycotcampagne’, zei een van hen, Abdullah Al Othaim Markets, op Twitter.

De twee landen staan ​​op gespannen voet met een reeks regionale kwesties, van Libië en Syrië tot Qatar, een belangrijke Turkse bondgenoot die wordt geconfronteerd met een driejarige door Saudi geleide economische blokkade.

De Saoedische regering, die op haar hoede was voor ratelende buitenlandse investeerders en onder het vermoeden dat Turkije een klacht zou kunnen indienen bij de Wereldhandelsorganisatie, heeft geprobeerd afstand te nemen van de boycot. De autoriteiten hebben ontkend beperkingen op te leggen aan Turkse producten en beweren dat burgers de campagne hebben geleid.

Maar een gezamenlijke verklaring deze maand van acht toonaangevende Turkse businessgroepen beweerde dat veel Saoedische bedrijven ‘gedwongen waren een verbintenis te ondertekenen om geen goederen uit Turkije te importeren’.

De in Ankara gevestigde Turkse Ondernemersvereniging noemde ondertussen ‘verschillende obstakels’ bij lopende Saoedische projecten, zoals het niet worden uitgenodigd voor aanbestedingen, moeilijkheden bij het verkrijgen van visa voor Turks personeel en betalingsachterstanden.

Naar schatting heeft de negatieve perceptie van Turkije vorig jaar geresulteerd in zaken (verliezen) ter waarde van $ 3 miljard in het Midden-Oosten voor onze aannemers”, zei de vereniging.

Dus terwijl de BDS – dat Turkije als een grote supporter beschouwt – de krantenkoppen haalt, richt Saoedi-Arabië in werkelijkheid veel meer schade aan de Turkse economie dan BDS in 15 jaar tijd aan Israël heeft toegebracht!


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Saudis boycotting Turkish products – and Turkey is hurting” van 22 oktober 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelSaudis Shun ‘Made in Turkey’ as Rivalry Deepens” van 22 oktober 2020 op de site van Naharnet Newsdesk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.