Prominente Britse vakbondsleider tegen Joodse parlementair: ‘zwijg en ga thuis je goud tellen!’

Plaatje hierboven: Cartoon getiteld ‘Dámon Geld’ (Joodse gelddemoon) gepubliceerd in november 1937 in het Duitse antisemitische blad Der Stürmer, dat gerund werd door nazikopstuk Julius Streicher. Na de oorlog werd hij gevonnist op het Proces van Nurenberg voor het systematisch aanzetten tot Jodenhaat en voor die (en andere) feiten op 16 oktober 1946 opgehangen.

Een prominente vakbondsleider en bondgenoot van voormalig Labour-leider Jeremy Corbyn verontschuldigde zich voor het feit dat hij een Joods voormalig Labour-parlementariër had verteld om ‘zijn goud te tellen’, een gekende boosaardige sneer die al dateert van de Middeleeuwen.

Die antisemitische uitdrukking verwijst naar de “fabelachtige rijkdom van Joden” en in het bijzonder “die ze op slinkse wijze hebben vergaard.” Een fabel die de Jodenhaters van alle tijden en naties telkens een vrijgeleide schonk om de Joden te beroven van hun bezittingen en dikwijls ook van hun leven.

Len McCluskey, algemeen secretaris van de vakbond Unite the Union die meer dan een miljoen leden telt, maakte de opmerking over Peter Mandelson in een interview dat maandag op de BBC werd uitgezonden:

Ik luister sinds jaren niet meer naar alles wat Peter Mandelson zegt. Ik zou willen voorstellen dat Peter een kamer binnengaat en zijn goud telt en zich geen zorgen hoeft te maken over de Labour Party. Laat dat over aan degenen onder ons die geïnteresseerd zijn in gewone werkende mensen.

McCluskey reageerde op de kritiek die Mandelson had geuit op Keir Starmer, een centrist die Corbyn verving als Labour-leider en verschillende van zijn beleid had teruggedraaid. Corbyn werd ervan beschuldigd antisemitisme binnen Labour te omarmen en te tolereren voordat hij in april aftreden als partijleider.

Mandelson is een voormalig kabinetssecretaris die later werkte als senior investeerder bij een investeringsbank. Na protesten op sociale media en door Brits-Joodse groepen zei McCluskey dat hij verwees naar Mandelsons werk in het bankwezen in plaats van naar zijn etniciteit. “Voordat dit uit de hand loopt, wil ik zeggen dat taal belangrijk is en ik bied mijn excuses aan Peter Mandelson en anderen aan als de mijne pijn heeft veroorzaakt,” zei McCluskey.

Zowel de Labour Against Antisemitism-groep als de Board of Deputies of British Joden beschuldigden McCluskey van het gebruik van een ‘antisemitisch vooroordeel’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “British trade union leader sorry for telling Jewish ex-banker to go ‘count his gold’” van 20 oktober 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

2 gedachtes over “Prominente Britse vakbondsleider tegen Joodse parlementair: ‘zwijg en ga thuis je goud tellen!’

  1. Tja, je ziet het wel. Als ze ook maar even hun ‘Israëlkritisch’ mondmasker laten zakken komt meteen de goorste antisemitische drek uit hun stinkende bek.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat in het DNA zit kan je er niet zomaar uit verwijderen!

    Maar deze vakbondsleiderj heeft zich geexcuseerd en dus is alles vergeten & vergeven…….LOL.

    Wees maar gerust dat hij de mening van velen in zijn vakbond & partij vertegenwoordigd alleen waren die niet zo dom het hardop te zeggen……voor nu.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.