Franse regering verbiedt pro-Hamasgroep en gooit de leider ervan in de gevangenis

Plaatje hierboven: De kopafbeelding van de Facebookpagina van het Collectif Cheikh Yassine. Facebook heeft inmiddels de bewuste Facebookpagina offline gehaald. Sjeik Ahmed Yassine richtte in 1988 de terreurgroep Hamas op en was er de geestelijke leider van tot hij in 2004 offline werd gehaald door de IDF  aka Tsahal

De Franse regering vaardigde woensdag een bevel uit om een ​​binnenlandse pro-Hamas islamitische groep te ontbinden na de onthoofding vorige week in de buurt van Parijs van een leraar die studenten karikaturen van de profeet Mohammed had laten zien, meldt The Associated Press.

Regeringswoordvoerder Gabriel Attal zei dat de Collectif Cheikh Yassine-groep formeel werd verboden tijdens een kabinetsvergadering omdat het ‘betrokken was en verband hield met de aanslag van vrijdag’ en dat het werd gebruikt om anti-republikeinse haatzaaiende uitlatingen te promoten. Andere groepen zullen ‘in de komende weken’ om soortgelijke redenen worden ontbonden, zei Attal.

Het bevel werd uitgevaardigd een dag nadat de Franse president Emmanuel Macron had aangekondigd dat de groep zou worden ontbonden omdat hij ‘rechtstreeks betrokken’ zou zijn bij de moord op leraar Samuel Paty.

Er loopt een terreuronderzoek naar Paty’s moord. Autoriteiten hebben de moordenaar geïdentificeerd als Abdoullakh Anzorov., Een 18-jarige in Moskou geboren Tsjetsjeense vluchteling die later door de politie werd doodgeschoten.

Een gerechtelijke ambtenaar zei dat zeven mensen die werden vastgehouden als onderdeel van een onderzoek naar de moord, waaronder twee minderjarigen, later woensdag voor een onderzoeksrechter zouden gaan voor eventuele voorlopige aanklachten. De zeven waren onder 16 mensen, waaronder vijf adolescenten, die aanvankelijk werden vastgehouden voor verhoor. Negen worden vrijgelaten.

De ambtenaar was niet bevoegd om bij naam te worden geciteerd. Collectif Cheikh Yassine, vernoemd naar de oprichter van Hamas, werd begin jaren 2000 opgericht door Abdelhakim Sefrioui die een van de personen is die worden vastgehouden voor ondervraging bij de moord op de leraar.

Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zei op de Franse nieuwszender BFMTV dat de persoon in kwestie hielp met het verspreiden van een bericht dat opriep tot mobilisatie tegen de leraar. De boodschap, opgesteld door de vader van een student, maakte deel uit van wat in toenemende mate een geval leek te zijn dat gedeeltelijk veranderde in een stijgende koorts op sociale media onder sommige moslim individuen of groepen.

De 47-jarige Paty werd vrijdag aangevallen toen hij op weg was naar huis van de middelbare school waar hij lesgaf in Conflans-Sainte-Honorine, 40 kilometer (25 mijl) ten noordwesten van Parijs. Frankrijk is de afgelopen jaren getroffen door een aantal aanslagen die door ISIS werden opgeëist, waarvan de grootste de aanslag in november 2015 waarbij 129 mensen werden vermoord.

Het land is de afgelopen jaren extra alert geweest in de nasleep van de aanslagen. Vorige maand verwondde een 25-jarige man twee mensen bij een aanslag op een vleesmes in Parijs. Hij werd vervolgens beschuldigd van ‘poging tot moord in verband met een terroristische onderneming’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “French government dissolves pro-Hamas group” van 22 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.