Na de VAE en Bahrein wil ook Soedan thans zijn relaties met Israël normaliseren

Soedan heeft naar verluidt ermee ingestemd om de betrekkingen met Israël volledig te normaliseren, meldde een eerste rapport van Israel Hayom woensdagavond laat.

Volgens Israel Hayom, de enige reguliere outlet die het rapport tot nu toe publiceerde, bevestigde een politieke bron die betrokken was bij de diplomatieke besprekingen tussen Israël en Soedan dat de landen de betrekkingen zeer binnenkort zullen normaliseren.

Het rapport gaf aan dat de formele en openbare aankondiging over de normalisatie van de betrekkingen naar verwachting de komende dagen zal plaatsvinden, na een verwacht telefoontje tussen president Donald Trump en voorzitter van de Sovereignty Council van Sudan, Abdel Fattah al-Burhan.

Eerder op woensdag zeiden zowel de minister van regionale samenwerking Ofir Akunis als de minister van inlichtingen, Eli Cohen, dat ze dachten dat Israël de banden met Soedan op het punt stond te normaliseren. ‘Ik heb een redelijke basis om aan te nemen dat de aankondiging vóór 3 november zal komen – dat, als u mij toestaat, dat is wat ik uit mijn bronnen begrijp,’ vertelde Akunis aan de Israëlische legerradio.

Akunis zei dat verschillende landen kandidaat waren om de betrekkingen met Israël te normaliseren, maar noemden ze niet, en zei dat het gebruikelijk was om het eerste officiële woord uit Washington te laten komen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei woensdag dat de VS begonnen was met het verwijderen van Soedan van de lijst van staatssponsors van terrorisme, hoewel hij nog geen exacte timing kon specificeren voor het voltooien van de stap.

Op de vraag of de beslissing verband hield met een mogelijke normalisatie van de banden tussen Soedan en Israël, antwoordde Pompeo: ‘We blijven ook werken om ervoor te zorgen dat elke natie Israël, het rechtmatige Joodse thuisland, erkent en hun fundamentele, fundamentele recht om te bestaan ​​als land, en dat geldt zeker ook voor Soedan.

Terwijl Pompeo vermeed het verband te leggen tussen de verwijdering van Soedan van de terreurlijst en de kwestie van normalisatie met Israël, hebben verschillende functionarissen verklaard dat normalisatie inderdaad werd beschouwd als een voorwaarde voor de VS om Soedan van de lijst te schrappen.

Ook op woensdag vloog naar verluidt een privéjet van de luchthaven Ben-Gurion naar Khartoum, voor de tweede keer ooit dat een dergelijke vlucht plaatsvond, de eerste was een vlucht voor medische hulp van Israël naar Soedan.]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tobias Siegal “Sudan agrees to normalize relations with Israel -report” van 22 oktober 2020 en een artikel van Omri Nahmias “Pompeo: US begins lifting Sudan from state sponsors of terror list” van 21 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIn wake of US-Sudan deal, Pompeo calls for normalization with Israel” en een artikelUS ambassador: Peace with more Arab countries ‘a certainty’” van 21 oktober 2020 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.