VS overweegt mensenrechtenorganisaties zoals AI, HRW en Oxfam ‘antisemitisch’ te noemen

De regering-Trump overweegt te verklaren dat verschillende prominente internationale ngo’s – waaronder Amnesty International, Human Rights Watch en Oxfam – antisemitisch zijn en dat regeringen hen niet zouden moeten steunen, vertelden twee mensen die bekend zijn met de kwestie woensdag tegen Politico.

Volgens het rapport zou de voorgestelde verklaring deze week van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen komen. Als de aangifte gebeurt, zal dit waarschijnlijk leiden tot opschudding onder maatschappelijke groeperingen en kunnen leiden tot rechtszaken.

Zoals te verwachten ontkennen de genoemde antisemitische organisaties ondertussen alle aantijgingen dat ze antisemitisch zijn. We moeten nog de eerste antisemiet tegenkomen die zijn of haar antisemitisme erkent [sic]. Dàt label opgekleefd krijgen vindt niemand leuk, het adverteren wordt problematisch en je krijgt er ook geen geld mee in de lade.

Staatssecretaris Mike Pompeo dringt aan op de verklaring, volgens een congresmedewerker met contacten binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Pompeo kijkt uit naar een toekomstige presidentiële run en heeft een aantal stappen ondernomen om in de gunst te komen bij pro-Israëlische en evangelische kiezers die een belangrijk onderdeel vormen van Trumps electorale basis.

Het voorstel roept volgens Politico echter tegenstand op van werknemers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder de tegenstanders bevinden zich departementsadvocaten die waarschuwen dat het op wankele gronden is vanwege bezorgdheid over de vrijheid van meningsuiting, zou kunnen leiden tot rechtszaken en misschien zelfs een behoorlijke administratieve juridische basis zou missen.

Woordvoerders van het State Department hebben woensdag niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar. Een voormalig ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken met interne contacten bevestigde de basis van de verklaring en zei dat deze binnenkort zou kunnen worden vrijgegeven.

De ziekelijke obsessie van HRW voor Israël …

De verklaring zal naar verwachting de vorm aannemen van een rapport van het kantoor van Elan Carr, de speciale afgezant van de VS om antisemitisme te controleren en te bestrijden. In het rapport zouden organisaties als Oxfam, Human Rights Watch en Amnesty International worden genoemd.

Het zou verklaren dat het het beleid van de VS is om dergelijke groepen niet te steunen, ook niet financieel, en er bij andere regeringen op aandringen hun steun stop te zetten. Het rapport zou de vermeende steun van dergelijke groepen voor de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) -beweging noemen.

Er wordt ook verwacht dat het verwijst naar rapporten en persverklaringen die dergelijke groepen hebben vrijgegeven over de impact van Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria, evenals hun betrokkenheid of vermeende steun voor een database van de Verenigde Naties van bedrijven die in deze gebieden actief zijn.

De materiële impact op dergelijke organisaties is niet meteen duidelijk, en het kan afhangen van welke tak of divisie van een groep wordt geteld. Human Rights Watch en Amnesty International USA nemen bijvoorbeeld geen geld van de Amerikaanse overheid aan. Oxfam America accepteert geen Amerikaanse financiering, maar zijn gelieerde ondernemingen in het buitenland kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, enkele Amerikaanse dollars aannemen.

Ambtenaren van de drie groepen waren niet op de hoogte van de mogelijke verklaring van het State Department totdat Politico contact opnam. Bob Goodfellow, interim uitvoerend directeur van Amnesty International USA, zei dat alle beschuldigingen van antisemitisme ‘ongegrond’ waren.

AIUSA is zeer toegewijd aan het bestrijden van antisemitisme en alle vormen van haat wereldwijd, en zal mensen blijven beschermen waar gerechtigheid, vrijheid, waarheid en waardigheid wordt ontzegd‘, zei hij in een verklaring. ‘We bestrijden elke aantijging van antisemitisme krachtig en kijken ernaar uit om de aanvallen van het ministerie van Buitenlandse Zaken volledig aan te pakken.

Plaatje hierboven: Oxfam, een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet om armoede te bestrijden, moest zich in maart 2020 verontschuldigen voor het inzamelen van fondsen door exemplaren van het antisemitische ‘Protocollen van de Wijzen van Zion’ te verkopen. De organisatie verwijderde de fictie uit haar online winkel toen ze erop gewezen werden van hun verkoop. Exemplaren die te koop waren, omvatten een editie uit 1936 voor ongeveer $ 100, evenals uitgaven van 2002 voor ongeveer $ 13 [bron]

Noah Gottschalk, Oxfam America’s wereldwijde beleidsleider, wordt ook ontkend als ‘valse’ en ‘aanstootgevende’ beschuldigingen van antisemitisme. ‘Oxfam steunt BDS niet en roept niet op tot de boycot van Israël of enig ander land‘, zei Gottschalk.

Oxfam en onze Israëlische en Palestijnse partners werken al tientallen jaren ter plaatse om de mensenrechten te bevorderen en levensreddende steun te bieden aan Israëlische en Palestijnse gemeenschappen. We staan ​​achter onze lange geschiedenis van werk ter bescherming van de levens, mensenrechten en toekomst van alle Israëli’s en Palestijnen.”

Eric Goldstein, functionaris van Human Rights Watch, merkte op dat de regering-Trump vaak afhankelijk is van het werk van groepen zoals de zijne om zijn eigen beleidsstandpunten te valideren.

We bestrijden discriminatie in alle vormen, inclusief antisemitisme“, zei Goldstein in een verklaring. “Het bekritiseren van het overheidsbeleid is niet hetzelfde als het aanvallen van een specifieke groep mensen. Onze kritiek op het Amerikaanse overheidsbeleid maakt ons bijvoorbeeld niet anti-Amerikaans.”

De verklaringen van AI, HRW en Oxfam omtrent hun Israël bias die ze uitleggen als gerechtvaardigde Israëlkritiek, zijn misleidend. Het gaat helemaal niet om Israëlkritiek, maar hoe en met welk taalgebruik die kritiek wordt gebracht. Bv. de Joden als volk collectief verantwoordelijk stellen voor de daden van Israël is antisemitisme.

De Werkdefinitie van Antisemitisme (IHRA) hieromtrent is erg duidelijk.

Om IHRA bij zijn werk te begeleiden, kunnen de volgende voorbeelden als illustratie dienen: Mogelijke manifestaties zijn het aanvallen van de staat Israël, opgevat als een joodse collectiviteit. Kritiek op Israël vergelijkbaar met die tegen enig ander land kan echter niet als antisemitisch worden beschouwd. Antisemitisme beschuldigt Joden vaak van samenzwering om de mensheid schade te berokkenen, en het wordt vaak gebruikt om Joden de schuld te geven van “waarom dingen fout gaan”. Het komt tot uiting in spraak, schrijven, visuele vormen en actie, en maakt gebruik van sinistere stereotypen en negatieve karaktereigenschappen. 

Een woordvoerder van de Israëlische ambassade gaf woensdag niet meteen commentaar toen hem werd gevraagd naar de mogelijke Amerikaanse verklaring.


Bronnen:

♦ naar een artikelUS weighs labeling human rights organizations ‘anti-Semitic’” van 22 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Nahal Toosi “U.S. weighs labeling leading human rights groups ‘anti-Semitic’” van 21 oktober 2020 op de site van Politico

Een gedachte over “VS overweegt mensenrechtenorganisaties zoals AI, HRW en Oxfam ‘antisemitisch’ te noemen

  1. Het zijn gewoon de feiten.

    In deze “humanitaire” organisaties regeert de incompetentie, uitbuiting, leugen, Israel bias & Jodenhaat.

    Met deze overweging staat Amerika aan de juiste kant van de geschiedenis en laten we hopen dat het niet bij een overweging blijft.

    Net zoals de “Sociale Media” een platform bieden aan misdaad, haat, geweld & terreur en zou het ook een overweging moeten zijn deze organisaties aan banden te leggen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.