Tientallen potten en kruiken uit Tweede Tempelperiode ontdekt in waterput in Beit El, Samaria

Plaatje hierboven: Dozijnen potten, kruiken in klei gebakken en complete voorwerpen uit de Tweede Tempelperiode werden ontdekt tijdens archeologische opgravingen in Beit El, Samaria [beeldbron: Cogat/J-Post]

Tientallen potten en complete voorwerpen van klei uit de periode van de Tweede Tempel zijn ontdekt door het Burgerlijk Bestuur tijdens archeologische opgravingen in Beit El, een Joodse gemeente in het Binyamin gebied van Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever).

De oude potten werden ontdekt in een waterpoel op de archeologische vindplaats Khirbet Kafr Mer in Beit El. De opwindende ontdekking werd gedaan als onderdeel van een lopende grootschalige opgraving die de Civil Administration al meer dan een decennium op de site leidt.

In augustus werd op dezelfde plek een rijk versierde stenen tafel ontdekt die dateert uit het tijdperk van de Tweede Tempel. De waterpoel maakte blijkbaar deel uit van een woonwijk in een joodse gemeenschap die ongeveer 2000 jaar geleden in het gebied woonde.

De potten en andere artefacten werden gevonden in grote gepleisterde nissen die aan de zijkanten van het watergat waren uitgehouwen. Honderden jaren lang werden de items ‘daar ordelijk op elkaar geplaatst en … zo bleven ze tot ze werden ontdekt’, aldus een persbericht van de Civil Administration.

De plaatsing van de items op de bodem van de waterput geeft volgens de civiele administratie aan dat de waterput ooit een nieuwe bestemming heeft gekregen en is veranderd in een opslagkelder voor schepen. Alle ontdekte potten en voorwerpen van klei ondergaan een restauratie voordat ze aan het publiek worden getoond.

Hanania Hizmi, chef van de archeologische eenheid van de civiele administratie, feliciteerde de archeologen met hun indrukwekkende vondsten en verklaarde dat

[..] de grote inspanningen die de archeologische eenheid van de civiele administratie in de opgraving in Beit El heeft gestoken, heeft opnieuw indrukwekkende resultaten opgeleverd. De archeologische vondsten die zijn opgegraven getuigen van de rijke Joodse geschiedenis van het gebied en dragen in hoge mate bij aan historisch onderzoek. We zullen dag en nacht blijven werken om de archeologische vindplaatsen in Judea en Samaria te behouden, inclusief de troeven van onze nationale traditie en cultuur.

Plaatje hierboven: Op de voorgrond een zicht op een deel van de Joodse gemeente Beit El op 1 juli 2020; op de achtergrond is de moskee te zien van Ramallah in Samaria. Beit El (naar het Bijbelse Bethel) werd gesticht in 1977 en telt tegenwoordig ca. 6500 Joodse mensen [beeldbron: Amir Cohen/Reuters]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tobias Siegal “Second Temple period jars and complete clay objects unearthed in Beit El” van 20 oktober 2020 en een artikelOfficials stop illegal building by palaces of Second Temple ‘Hanukkah hero’” van 28 oktober 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIsrael Prevents Illegal Arab Construction from Destroying Second Temple Era Palaces” van 22, april 2019 op de site van The Jewish Voice