Grensoverschrijdende Hamas tunnel ontdekt; Iron Dome onderschept qassamraket

Het Israëlische leger onthulde dinsdag dat het een nieuwe tunnel had gevonden die onder de grens van de door Hamas geregeerde Gazastrook doorloopt.

De woordvoerder van de IDF twitterde:

Dit is een schending van de Israëlische soevereiniteit, een poging om onze burgers te terroriseren en een misbruik van internationale humanitaire hulp. We houden Hamas verantwoordelijk en zijn voorbereid.

De met beton omzoomde doorgang ontstond in het Khan Younis-gebied in het zuiden van Gaza en bereikte volgens de IDF enkele tientallen meters binnen Israëlisch grondgebied.

Een IDF-woordvoerder noemde een ondergrondse barrière die langs de grens wordt gebouwd – waarvan de voltooiing begin volgend jaar is gepland – om de ontdekking van de tunnel mogelijk te maken. De tunnel – die de barrière niet doorboorde – zou de komende dagen worden ‘geneutraliseerd’, voegde de woordvoerder eraan toe.

Tal van van dergelijke tunnels gebouwd door terroristische groeperingen in Gaza werden zes jaar geleden vernietigd door de IDF tijdens Operatie Protective Edge. Tijdens het zeven weken durende conflict in de zomer van 2014 gebruikten Palestijnse schutters deze tunnels om Israël te infiltreren en IDF-troepen in een hinderlaag te lokken.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz tweette dinsdag:

Zelfs op dagen dat het zuiden rustig lijkt, onder de oppervlakte, stoppen terroristische organisaties niet met hun pogingen om de Israëlische burgers en zijn soevereiniteit te schaden. IDF-troepen blijven resoluut optreden tegen terreurdreigingen.

Later op dinsdag werd een raket afgevuurd vanuit Gaza naar het zuiden van Israël onderschept door het luchtverdedigingssysteem Iron Dome. De raket triggerde de Red Alarm sirenes in verschillende gemeenschappen in de envelop van Gaza, waaronder Kfar Aza, Nahal Oz en Sa’ad.

IDF-straaljagers en gevechtshelikopters vielen dinsdagavond een ondergrondse infrastructuur aan van de terreurorganisatie Hamas in de zuidelijke Gazastrook. De IDF-woordvoerder zei dat de aanval werd uitgevoerd als reactie op de raketaanval op Israëlisch grondgebied eerder op de avond.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Barney Breen-Portnoy “Israeli Military Uncovers New ‘Terror Tunnel’ Under Border With Hamas-Ruled Gaza” van 20 oktober 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Gary Willig “IDF uncovers Gaza terror tunnel” en een artikelRed Alert siren in Gaza envelope” en een artikel van Elad Benari “IDF attacks underground Hamas infrastructure” van 20 oktober 2020 op de site va Arutz Sheva