Na onthoofding in Frankrijk vragen Joodse organisaties om op te komen tegen islamitische terreur

Frans-Joodse groepen hebben hun aanhangers opgeroepen om op zondag 18 oktober deel te nemen aan een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de onderwijzer die vrijdag werd vermoord nadat hij kritiek had gekregen omdat hij karikaturen van de islamitische profeet Mohammed aan zijn studenten had getoond.

De bijeenkomst ter nagedachtenis aan Samuel Paty, die werd onthoofd buiten de school waar hij werkte door een 18-jarige vluchteling uit Tsjetsjenië die leek te zijn ingegeven door video’s op sociale media, is gericht op het vrijwaren van de vrijheid van meningsuiting. Maar de joodse groeperingen zeggen dat ze ook aandacht moeten vragen voor de dreiging van islamitisch terrorisme in Frankrijk.

CRIF, de overkoepelende organisatie van Frans-Joodse gemeenschappen, riep zijn volgelingen op om op te komen voor de bijeenkomst op het Republique-plein in Parijs, daarbij verwijzend naar de ‘escalerende aard van islamistische aanvallen’.

Hetzelfde gold voor het Le Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme (BNVCA). “Islamistische horror en islamistische terreur hebben Frankrijk opnieuw getroffen“, zei de antisemitische waakhondgroep in de verklaring, waarin werd opgeroepen tot de uitzetting van verdachten van islamistisch terrorisme uit Frankrijk. “Het is tijd om echte actie te ondernemen om dit gevaar dat van binnenuit komt uit te bannen.”

Meerdere Franse moslimgroepen hebben de aanslag veroordeeld, die kwam weken nadat Paty zijn studenten cartoons had laten zien die waren verschenen in Charlie Hebdo, het satirische tijdschrift dat het doelwit was van een terreuraanslag in 2015, als onderdeel van een les over vrijheid van meningsuiting.

De ouder van een leerling in de klas raakte verbolgen door Paty’s gebruik van de afbeeldingen, waaronder een afbeelding van Mohammed, en voerde zowel op zijn school als online een campagne tegen hem, waar video’s waarin kritiek op de leraar werd uitgeoefend wijdverspreid waren.

Abdoullakh Abouyezidovitch Anzorov, die met zijn gezin in Frankrijk aankwam toen hij zes jaar oud was, reisde naar Paty’s school en vroeg de leerlingen die vrijdag naar buiten gingen om de leraar te identificeren. Na het onthoofden van Paty, plaatste de tiener een video online en riep hij ‘Allah is de grootste’ terwijl hij met het mes naar de politie zwaaide, die hem vervolgens doodschoot, zeiden Franse functionarissen zaterdag tijdens een persconferentie.

De politie in Frankrijk heeft verschillende mensen gearresteerd in verband met de moord, onder wie Abdelhakim Sefrioui, een imam die lang tegen Israël heeft geagiteerd en tegen andere moslimleiders die zich tegen radicalisme hebben uitgesproken of de dialoog met Franse Joden hebben proberen te bevorderen.

Sefrioui had de vader vergezeld die oorspronkelijk de video’s had gepost waarin hij kritiek had op Paty op zijn school; De vader zit ook in hechtenis. De aanval is slechts de laatste die verband houdt met de Charlie Hebdo-aanval, waarbij islamisten 12 mensen vermoordden in de kantoren van het tijdschrift in Parijs waaronder twee Joodse medewerkers.

Een medeplichtige vermoordde twee dagen later vier Joden in een koosjere supermarkt. De vermeende medeplichtigen van de moordenaars bij beide aanslagen staan ​​terecht in Parijs. Vorige maand stak een aanvaller meerdere mensen neer in de Parijse straat waar Charlie Hebdo zich bevond, waardoor Franse functionarissen gewapende bewakers inzetten om Joden in synagogen op Jom Kipoer te beschermen.

‘Joden in het bijzonder zijn het doelwit van islamitische aanvallen’, zei een Franse topfunctionaris destijds.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Following French teacher’s beheading, Jewish groups urge members to rally against Islamic terrorism” van 18 oktober 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ een artikel op deze blogFrans-Marokkaanse pro-Hamas-activist in de cel in verband met onthoofding van leraar in Parijs” van 20 oktober 2020 en een artikel “Parijs: Franse leraar op straat onthoofd over profeet Mohammed karikatuur” van 18 oktober 2020

Een gedachte over “Na onthoofding in Frankrijk vragen Joodse organisaties om op te komen tegen islamitische terreur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.