Bekering tot het Jodendom redde het leven van Yaron Avraham: ‘Van Gaza naar de IDF’

Yaron Avraham, geboren in een vrome moslimfamilie uit de centrale Israëlische stad Lod, was de 12e van 18 kinderen in zijn familie. In een recent interview beschreef Avraham zijn levensverhaal, inclusief zijn bekering tot het jodendom.

Als jeugd werd Avraham door zijn oudere broers gedwongen zijn familie te verlaten en naar de Gazastrook te verhuizen, nadat zijn broers een van zijn zussen hadden vermoord als een ‘eerwraak’. Bang dat hij hen zou betrekken, stuurden de broers Avraham naar de enclave aan de kust, waar hij vijf jaar woonde in een plaatselijke moskee waar radicale moslims en terroristen woonden, waaronder leden van de Taliban en ISIS.

Daar leerde ik alle lessen uit de Koran uit mijn hoofd. Jarenlang hebben we intensieve spirituele en mentale training ondergaan, over hoe we een martelaar kunnen worden, waarvan ons werd verteld dat dit ons doel in het leven is.

Avraham beschreef de intense en vaak traumatische lessen die hij ontving over hemel en hel, beloning en straf, en martelaarschap – lessen die vaak vergezeld gingen van rondleidingen op begraafplaatsen:

Na dat soort les kun je de komende dagen niet in slaap vallen. Ze waren erg traumatisch. De lessen omvatten onder meer het regelmatig antisemitisch aanzetten tot geweld. De beloning voor iemand die joden vermoordt, zeggen ze, is groter dan alle andere moordenaars. Het feit dat er joden in de wereld bestaan, verhindert de verlossing.

Uiteindelijk besloot Avraham te proberen de moskee die hij naar huis had geroepen te verlaten en de Gazastrook te verlaten. Hij haalde onder meer de jaren van misbruik aan die hij leed door toedoen van de ‘discipline coördinator’ van de gemeenschap:

Ik besloot dat ik niet meer in de moskee wilde wonen. Nadat ik met de coördinator had gesproken, nam hij een houten stok en begon me genadeloos te slaan. Als reactie daarop nam ik, zonder zelfs maar na te denken over wat ik aan het doen was, een kopie van de Koran en schopte die naar hem. Als straf kreeg ik 60 zweepslagen over mijn hele lichaam.

Na het incident werd Avraham overgebracht naar een andere moskee, dit keer in de stad Yatta, een Hamas-bolwerk ten zuiden van Hebron in Judea. Hij woonde daar anderhalf jaar voordat hij wegliep. Avraham zocht aanvankelijk onderdak bij zijn familie, maar vertrok na slechts twee weken en kwam terecht op een moslimbegraafplaats in Lod. “Het was beangstigend, maar dat was niets nieuws voor mij. De dood was geen vreemde.

Avraham bracht tien dagen door op de begraafplaats, uit angst dat een van zijn familieleden hem zou kunnen aanvallen omdat hij de moskeeën had ontvlucht waar hij had gewoond. “Het was een vreselijke periode. Totale duisternis ’s nachts, angst en gevaar. Ik bereikte het punt waarop er niets meer te vrezen was.”

Ontmoeting met een Jood
Avrahams eerste ontmoeting met een Jood vond plaats in een noten- en droogfruitwinkel in Lod. De joodse man die hij ontmoette, hielp hem en gaf hem een ​​lift naar het centrale busstation van Tel Aviv. “Voor mij was hij een engel. Het is aan hem te danken dat ik vandaag leef. Hij gaf me geld en zette me in de bus naar Eilat.

Nadat hij werk had gevonden in Tel Aviv, besloot Avraham dat hij iets terug wilde doen voor de Israëlische samenleving, en probeerde hij zich aan te melden bij de IDF. Hoewel het leger aanvankelijk terughoudend was om hem te accepteren, hield Avraham vol. “Ik ben niet het soort dat gemakkelijk toegeeft.

Uiteindelijk kon Avraham zich aanmelden en diende hij in de Givati ​​Brigade. Zijn dienst bracht hem uiteindelijk terug naar de Gazastrook en keerde terug naar de kustenclave als een Israëlische soldaat, drie en een half jaar nadat hij was verdreven uit de moskee die hij naar huis had geroepen.

Op een gegeven moment keerde Avraham terug naar dezelfde buurt waarin hij had gewoond, op slechts een paar honderd meter van zijn voormalige moskee, en zag hij de disciplinecoördinator die hem jaren eerder had verslagen:

Ik verloor mijn kalmte, ik was boos, nerveus en wilde wraak – alles wat je maar kunt bedenken. Zonder er twee keer over na te denken, hief ik met een geweer en spande het, en een moment voordat ik het vuur opende [op de discipline-coördinator van de moskee], zei ik tegen mijn commandant: ‘Ik ga hem vermoorden’. Ik zat onder het zweet en was zo nerveus als maar kon.

De bevelvoerende officier sprak Avraham aan en nam zijn geweer af om de situatie te neutraliseren:

Aan het eind van de dag was het een IDF-officier die het leven redde van de man die me leerde Joden te vermoorden. Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat ik deel wilde uitmaken van deze mensen. Ik begreep dat ik mijn leven wil wijden aan iets anders dan de dood; Ik wil deel uitmaken van een volk dat toegewijd is aan het heiligen van het leven.

Na het voltooien van zijn dienst bij de IDF, keerde Avraham terug naar Tel Aviv, waar hij studeerde om chef te worden, voordat hij naar Jeruzalem verhuisde, waar hij studeerde aan de Machon Meir yeshiva. Het was bij de yeshiva dat Avraham zijn bekering tot het judaïsme onderging. “Sommigen zeggen dat het een moeilijk proces is, maar ik denk dat als je iets doet uit liefde en een echt verlangen, het nooit echt moeilijk zal zijn.

Na zijn bekering trouwde Avraham en kreeg twee dochters. Hoewel hij geen contact meer heeft met zijn moslimverwanten, bezocht hij onlangs een Lod-synagoge op slechts een paar honderd meter van het huis van zijn ouders. “Ik heb geen band meer met hen. Ik weet niet wat er met ze aan de hand is. Maar het is belangrijk voor me om ze te vergeven waarom mijn ouders dat deden.

Met betrekking tot het Arabisch-Israëlische conflict is Avraham ervan overtuigd dat de wortels van het conflict volledig religieus zijn:

Iedereen die anders denkt, vergist zich, ook hooggeplaatste mensen die denken dat dit een conflict over territorium is. Gisteren hebben [jihadisten] een politieagent afgeslacht in Frankrijk. Hij bezette geen centimeter land in Judea en Samaria, en had geen enkele moslim kwaad gedaan. En ze slachtten elkaar af in Syrië en Libanon en elders, simpelweg vanwege religieuze meningsverschillen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hezki Baruch “From a Gaza mosque to an IDF combat unit fighting in Gaza” van 19 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Bekering tot het Jodendom redde het leven van Yaron Avraham: ‘Van Gaza naar de IDF’

Reacties zijn gesloten.