‘Alleen terroristen hebben een aanvraag nodig’ voor Palestijnse ngo’s

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Geïnteresseerd om voor een non-profitorganisatie te werken en iets terug te doen voor uw gemeenschap? Als u in gebieden woont die worden geregeerd door de Palestijnse Autoriteit, is er maar één addertje onder het gras: u kunt niet tegen terrorisme zijn.

De P.A., die heerst over de meerderheid van de Palestijnen, heeft alle Palestijnse NGO’s verboden samen te werken met buitenlandse financiers die antiterreurclausules in hun financiering willen opnemen. En, zoals de blogger Elder of Ziyon heeft gedocumenteerd:

Als een Palestijnse NGO een clausule ondertekent waarin staat dat ze geen terroristen zullen inhuren of financieren, zullen ze worden vervolgd volgens de Palestijnse wet.

In een blog van 13 oktober belicht de blogger een verhaal dat velen hebben gemist.

Het hoofd van de commissie van maatschappelijke organisaties van de P.A., generaal-majoor Sultan Abu Al-Enein, waarschuwde ngo’s om geen financiering te accepteren die afhankelijk was van het afzweren van terrorisme. Zoals Palestine Today berichtte:

Abu Al-Enein zei dat er intense contacten zijn die sommige landen of internationale instellingen via civiel werk aangaan om documenten te ondertekenen die de fundamenten van ons Palestijnse volk schaden, in ruil voor de financiering van hun programma’s en maatschappelijke en culturele activiteiten. Hij zei dat de acceptatie door sommige civiele instellingen van deze voorwaardelijke financiering een klap zou zijn voor de standvastigheid die door het Palestijnse leiderschap is aangekondigd op het niveau van de Palestijnse Bevrijding Organisatie en de nationale en islamitische actiefracties.

Al-Enein waarschuwde dat organisaties die de voorwaardelijke financiering aanvaarden, zich schuldig zouden maken aan ‘nationaal verraad en een vertrek uit de nationale gelederen, en niet zonder straf zullen slagen’. Autoriteiten ‘zullen werken om deze instellingen te vervolgen … en degenen die ervoor verantwoordelijk zijn, bloot te stellen aan het Palestijnse publiek.’

Palestijnse leiders hebben een geschiedenis van vervolging van degenen die ‘normalisatie’ steunen in plaats van geweld, en deze bedreigingen illustreren een groeiende bezorgdheid van de kant van de P.A.

En de P.A. heeft reden om zich zorgen te maken. Sommige Palestijnse NGO’s hebben banden met terroristische organisaties – een feit dat verschillende Europese donoren eindelijk proberen aan te pakken. Veel van deze ‘non-profitorganisaties’ zijn aan de kaak gesteld door NGO Monitor, een organisatie die onderzoek doet naar NGO’s die actief zijn in het rijk van het Arabisch-Israëlische conflict.

Verscheidene hebben banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat door de Verenigde Staten, de Europese Unie, Canada en Israël als terroristische groep is aangemerkt. Een berucht voorbeeld, benadrukt door het Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (CAMERA) en andere, is de Defense for Children International-Palestine (DCI-P).

Zoals NGO Monitor heeft gedocumenteerd, is de voorzitter van de Algemene Vergadering van DCI-P, Nasser Ibrahim, de voormalige redacteur van El Hadaf, de wekelijkse publicatie van de PFLP. Onder de bestuursleden en medewerkers van DCI-P, heden en verleden, behoren niet minder dan 10 personen met banden met de PFLP.

De secretaris van het bestuur van DCI-P, Fatima Daana, is bijvoorbeeld de weduwe van de commandant van de Abu Ali Mustafa-brigades van de PFLP. Een medewerker van DCI-P, Hashem Abu Maria, werd door de PFLP gevierd als een ‘commandant’ van de terroristische groepering na zijn dood in 2014.

De twijfelachtige links van DCI-P hebben er niet voor gezorgd dat de groep kritiekloos werd geciteerd door enkele grote nieuwsuitzendingen. Inderdaad, volgens een uitgelekte versie van hun reisschema, waren vertegenwoordigers Ilhan Omar (D-Minn.) en Rashida Tlaib (D-Mich.) van plan om DCI-P-functionarissen te ontmoeten tijdens hun reis naar Israël in de zomer van 2019, die vervolgens werd geannuleerd.

Helaas heeft DCI-P zelfs de heuvel zelf bereikt. Ondanks de banden met de PFLP, wordt de groep gunstig aangehaald als bron in de wetgeving die wordt gesponsord door Rep. Betty McCollum (D-Minn.). Inderdaad, als verder bewijs van hoe wijdverbreid het probleem is, is dat de geplande reis naar Israël, die in de reisroute als ‘Palestina’ werd bestempeld, werd gesponsord door Miftah, een Palestijnse non-profitorganisatie die zelfmoordaanslagen heeft geprezen en opiniestukken heeft gepubliceerd waarin wordt beweerd dat Joden christelijk bloed verwerken in hun brood.

Zoals CAMERA destijds opmerkte, werd, temidden van alle berichtgeving over de geplande reis van Omar en Tlaib, de verontrustende geschiedenis van Miftah vaak over het hoofd gezien. Erger nog, de oprichter van Miftah, Hanan Ashrawi, een voormalig P.A. Minister van Hoger Onderwijs, is als pratend hoofd blijven verschijnen op grote nieuwsnetwerken.

Verschillende landen en entiteiten dragen bij aan Palestijnse NGO’s in de hoop de vrede te bevorderen. Maar het is duidelijk dat veel van deze organisaties precies het tegenovergestelde doen. Toch zijn er tekenen dat sommige buitenlandse donoren wakker worden.

In juli 2020 stopte de Nederlandse regering bijvoorbeeld $ 9,4 miljoen aan financiering voor de Union of Agricultural Work Committee (UAWC), die door een USAID-audit de ‘landbouwtak’ van de PFLP is genoemd. In de afgelopen jaren hebben Zweden, Noorwegen, Zwitserland en anderen ook bezuinigd op ngo’s die betrokken zijn bij ‘racistische, antisemitische of haatzaaiende acties’, zoals het Zwitserse parlement opmerkte in maart 2017.

Het is zowel vernietigend als onthullend dat veel Palestijnse Maatschappelijke organisaties hebben banden met, of steunen vocaal, diegenen wiens verklaarde doel de vernietiging van ’s werelds enige Joodse staat is. De P.A. wil het echter duidelijk zo. En totdat er een afrekening is met de P.A. zullen haar eigen doelstellingen, haar haat voor Israël endemisch blijven en op grote schaal worden uitgezonden. In sommige gevallen kan het zelfs fiscaal aftrekbaar zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Sean Durns “‘Only terrorists need apply’ for Palestinian NGOs” van 16 oktober 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ een artikel op deze blogPalestijnse leiderschap bedreigt NGO’s die geen terroristen willen opnemen in hun dagelijks bestuur” van 14 oktober 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.