Saoedi-Arabië en Jordanië draaien de duimschroeven aan van de Palestijnse PLO

Saoedi-Arabië en Jordanië zijn verwikkeld in een tweeledige aanval op de PLO en Hamas, schijnbaar bedoeld om hen ertoe te brengen de strijdbijl te begraven en onderhandelingen met Israël te beginnen over de toewijzing van soevereiniteit in Gaza en Judea en Samaria (‘Westelijke Jordaanoever’) onder de 2020 Vredesplan.

Prins Bandar bin Sultan Al-Saud – de ambassadeur van Saudi-Arabië in de Verenigde Staten 1983-2005, secretaris-generaal van de National Security Council 2005-2019 en directeur-generaal van de Saudi Intelligence Agency 2012-2014 – geeft een fascinerend inzicht in de vele mislukkingen van het Palestijns-Arabische leiderschap waar hij van 1978 tot 2015 getuige van was in een Arab News-artikel met de kop ‘De zaken rechtzetten’.

Bandar is bijzonder kritisch over de PLO en Hamas – nadat koning Abdullah van Saoedi-Arabië PLO-voorzitter Mahmoud Abbas en Hamas-leider Khaled Meshaal in februari 2007 naar Mekka had gebracht voor crisisbesprekingen om een ​​einde te maken aan het dodelijke geweld tussen PLO en Hamas dat volgde op de gewonnen presidentsverkiezingen van januari 2005.

Door Abbas en de parlementsverkiezingen van januari 2006 gewonnen door Hamas:

Nadat (koning Abdullah) had gecontroleerd wat ze hadden geschreven en het voor iedereen had gelezen en hen had gevraagd om voor God en voor iedereen te beloven dat ze akkoord gingen met deze deal, vroeg hij hen elkaar de hand te schudden en feliciteerde hen met de woorden: ‘God is onze getuige en we zijn in zijn heilige land. (Prins) Saud (bin Faisal), neem de broers mee naar de Kaaba en laat ze hun woord beloven voor God en voor het Palestijnse volk.

Slechts een paar dagen nadat ze Saudi-Arabië hadden verlaten, kregen we het nieuws dat ze al terug waren gekomen op hun woord en begonnen opnieuw samen te zweren en tegen elkaar te smeden. Geen verkiezingen sinds 2006 en er is geen verzoening tussen de PLO en Hamas.

Bandar herinnert zich de vele keren dat de Palestijnse Arabische leiders Saoedi-Arabië om advies en hulp hebben gevraagd – de hulp aannamen, maar het advies negeerden:

Dan zouden ze falen en weer naar ons terugkeren, en we zouden ze opnieuw steunen, ongeacht hun fouten. Deze aard van de relatie zou de Palestijnse Arabische leiders ervan hebben kunnen overtuigen dat er geen prijs hoeft te worden betaald voor fouten die ze begaan tegenover de Saoedische leiders of de Saoedische staat, of de leiders en staten in de Golf.

Hun verschillen verzoenen is de prijs die de PLO en Hamas moeten betalen voor toekomstige Saoedische hulp – na vredesverdragen die Israël heeft ondertekend met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, terwijl Saoedi-Arabië de commerciële luchtvaartmaatschappijen van Israël het recht heeft gegeven om in het Saoedi-Arabische luchtruim te vliegen.

Commerciële luchtvaartmaatschappijen kunnen nu sneller en goedkoper door de Israël-Jordaanse corridor van de Golfstaten en Azië naar bestemmingen in Europa en Noord-Amerika vliegen nadat Israël op 8 oktober na jarenlange onderhandelingen een historische luchtvaartovereenkomst met Jordanië heeft ondertekend.

Als Israël en Jordanië kunnen onderhandelen over een overeenkomst voor vluchten over de Westelijke Jordaanoever en Gaza – dan kunnen Israël en Jordanië de uiteindelijke status van de Westelijke Jordaanoever / Gaza bepalen op grond van artikel 3 (2) van het Vredesverdrag tussen Jordanië en Israël uit 1994:

De grens, zoals Uiteengezet in Bijlage I (a), is de permanente, veilige en erkende internationale grens tussen Jordanië en Israël, onverminderd de status van gebieden die in 1967 onder Israëlische militaire regering kwamen.

De boodschap van Jordanië aan de PLO is duidelijk: onderhandel met Israël over de definitieve status van Gaza en 70% van de Westelijke Jordaanoever die in het vredesplan van Trump is aangewezen – anders riskeer je in plaats daarvan te worden vervangen door Jordanië.

Saoedi-Arabië en Jordanië draaien de schroeven van de PLO vast en Hamas dreigt ze terug te brengen tot voetnoten in de geschiedenis.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Singer “Jordan and Saudis tighten screws on PLO and Hamas” van 15 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogPalestijnen gokken altijd op het verkeerde paard en betalen daar een prijs voor” van 6 oktober 2020 en een artikelHet definitieve einde van de Palestijns Arabische relaties?” van 12 oktober 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.