Franse rechtbank oordeelt dat swastika’s kladden op gebouwen ‘niet antisemitisch’ bedoeld is

Plaatje hierboven: Ongeveer twintig hakenkruizen werden in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 oktober geklad op een overheidsgebouw in de Rue de Rivoli in Parijs. Zoals meestal bij dit soort nep-nazistische stomkoppen het geval is, werden de swastika’s foutief en omgekeerd geklad. Iemand moet die sukkels toch ooit eens gaan informeren hoe het beter kan … [beeldbron: Daniel Ielli/Le Pariseien]

Franse Joden bleven donderdag woedend reageren op de aankondiging van het parket van Parijs dat antisemitische provocatie niet tot de beschuldigingen behoorde tegen de aangehouden dader.

Een dakloze Georgische man had naar verluidt dat weekend een twintigtal grote rode hakenkruizen gespoten langs de bekende Rue de Rivoli van de Franse hoofdstad. Eerder werd een andere gelijkaardige rode swastika ontdekt op zaterdag 10 oktober ’20 op de gevel van het Rodin-museum, rue de Varenne (7e).

In een bericht op Twitter verklaarde CRIF – de vertegenwoordigende instantie van Franse Joden – zijn ‘totale onbegrip’ over het besluit van de aanklagers: “Hoe kun je 20 hakenkruizen spuiten zonder vervolgd te worden voor antisemitisme?” vroeg de CRIF.

De dader in de zaak – een dakloze 31-jarige man uit de Republiek Georgië – wordt in voorlopige hechtenis genomen totdat zijn proces begint. Maar terwijl hij wordt beschuldigd van het veroorzaken van schade aan eigendommen, hield het parket vol dat er geen wettelijke basis was voor een misdaad die verergerd werd door religieuze of rassenhaat.

De redenering van de officier van justitie was gebaseerd op de waarneming dat de hakenkruizen waren geklad op de kolommen van een gebouw zonder historische Joodse associaties, en daarom werd “de schade gepleegd zonder specifiek te zijn gericht op gebouwen waarvan werd vastgesteld dat ze verband hielden met de Joodse gemeenschap.

Ondertussen verklaarde een advocaat in de zaak die LICRA vertegenwoordigde – een vooraanstaande burgerorganisatie die antisemitisme en racisme in Frankrijk bestrijdt – zichzelf “stomverbaasd” over de beslissing.

De beslissing om antisemitisme niet op te nemen in de beschuldigingen was ook een “groot moment van verontwaardiging en woede”, tweette advocaat Dorothée Bissacia-Bernstein en voegde eraan toe: “Wordt vervolgd.”

 


Bronnen:

naar een artikel “Disbelief, Fury Among French Jews as Paris Swastika Vandal Escapes Charge of Antisemitism” van 15 oktober 2020 op de site van The Algemeiner

naar een artikel van Caroline Piquet “Paris : une vingtaine de croix gammées taguées, un suspect interpellé” van 11 oktober 2020 op de site an Le Parisien

2 gedachtes over “Franse rechtbank oordeelt dat swastika’s kladden op gebouwen ‘niet antisemitisch’ bedoeld is

  1. Het bekladden van het Jodendom met Nazistische symbolen is volgens de Franse rechtbank geen misdaad………, waarmee ze zich op hetzelfde niveau plaatsen als de Georgische dakloze.

    Voor deze Georgische idioot is nog een excuus te bedenken….voor de Franse officier van Justitie niet.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.