Europese Unie boos op Israël omwille voortgezette Joodse woningbouw in Judea & Samaria

Plaatje hierboven: Het idyllische Karnei Shomron op 20 november 2009. Deze Israëlische ‘nederzetting’ werd in 1977 gesticht in het westen van Samaria en telde in 2019 ca. 8.135 inwoners [beeldbron: Gili Yaari/Flash90 via TOI]

Vijf Europese landen hebben vrijdagochtend een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin ze het besluit van Israël veroordelen om de bouw van duizenden nieuwe wooneenheden in Israëlische steden in Judea en Samaria goed te keuren.

Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje bekritiseerden Israël vanwege deze actie, uitten hun‘grote bezorgdheid’ en noemden de nieuwe constructie ‘contraproductief’ en een ‘schending van het internationaal recht’. De vijf landen zeiden in een gezamenlijke verklaring:

We zijn ernstig bezorgd over het besluit van de Israëlische autoriteiten om meer dan 4.900 bouweenheden voor nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever vooruit te helpen. De uitbreiding van nederzettingen is in strijd met het internationaal recht en brengt de levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing om een ​​rechtvaardige en duurzame vrede voor het Israëlisch-Palestijnse conflict tot stand te brengen, in gevaar. Het is ook een contraproductieve stap in het licht van de positieve ontwikkelingen van de normalisatieovereenkomsten die zijn gesloten tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

De verklaring luidde verder:

Zoals we rechtstreeks met de regering van Israël hebben benadrukt, ondermijnt deze stap ook de pogingen om het vertrouwen tussen de partijen te herstellen en de dialoog te hervatten. We roepen daarom op tot onmiddellijke stopzetting van de bouw van nederzettingen, evenals tot uitzettingen en afbraak van Palestijnse bouwwerken in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. We roepen op tot de volledige uitvoering van resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad met al zijn bepalingen.

[..]

We benadrukken dat we geen enkele wijziging zullen erkennen in de regels van 4 juni 1967, ook niet met betrekking tot Jeruzalem, tenzij overeengekomen tussen de partijen. De opschorting van plannen om delen van bezette Palestijnse gebieden te annexeren, moet permanent worden. We roepen beide partijen op om af te zien van enige eenzijdige actie en een geloofwaardige dialoog te hervatten, evenals directe onderhandelingen over alle kwesties met betrekking tot de definitieve status.

Het Israëlische Hogere Planningcomité, dat deel uitmaakt van het burgerlijk bestuur van het ministerie van Defensie dat Area C van Judea en Samaria beheert, heeft woensdag en donderdag goedkeuring verleend aan bijna 5.000 nieuwe wooneenheden voor Israëlische steden in Judea en Samaria. Het besluit om de vergunningen af ​​te geven maakte een einde aan een de facto bevriezing van acht maanden op de goedkeuring van nieuwe wooneenheden in Judea en Samaria.

De speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de Bulgaarse Nickolay Mladenov, veroordeelde donderdag de aankondiging van Israël van plannen om nieuwe wooneenheden te bouwen in Judea en Samaria:

De nieuwe nederzettingenactiviteit zal de verwezenlijking van de tweestatenoplossing ondermijnen die een einde zou maken aan het voortdurende conflict tussen de Palestijnen en de Israëli’s. De bouw van de nederzettingen is illegaal volgens het internationaal recht en het is ook een van de belangrijkste obstakels om vrede in de regio te bereiken.


Bronnen:

♦ naar een artikelEuropean powers, Jordan condemn Israel settlement approvals” van 16 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “UN envoy condemns Israeli construction in Judea and Samaria” van 16 oktober 2020 en een artikel “Peace Now furious at ‘record construction’ in Judea and Samaria” van 15 oktober 2020  en een artikel van David Rosenberg “Europe slams Israel over Judea and Samaria building plans” van 16 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel “4,948 Settlement Units Advanced at October 2020 Higher Planning Council Sessions” van 15 oktober 2020 en een artikel “Amid Pandemic and Economic Crisis, Israel to Advance at Least 4,430 Settlement Units” van 5 oktober 2020 op de site van Peace Now

Een gedachte over “Europese Unie boos op Israël omwille voortgezette Joodse woningbouw in Judea & Samaria

  1. Ach ja…..dat hadden we van te voren ook al kunnen bedenken.

    Probleem van de EU is dat niemand hen meer serieus neemt.

    Een piepende muis die zichzelf nog steeds de kracht van een brullende leeuw toeëigend.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.