Palestijnen waarschuwen voor apartheid, één staat met nieuwe huisvestingsplannen voor kolonisten

Het leugenapparaat van de Palestijnse Autoriteit staat de voorbije dagen weer roodgloeiend. De Palestijnse Autoriteit waarschuwde de Verenigde Naties dat Israël de weg had geëffend voor apartheid en een eenstaatsrealiteit met de vooruitgang en goedkeuring deze week van plannen voor 5.288 nieuwe kolonistenwoningen.

De PA-ambassadeur aan de Verenigde Naties Riyad Mansour schreef in een brief op vrijdag:

Een dergelijke dubbelhartigheid kan niet worden genegeerd, aangezien Israël doorgaat met zijn schendingen en de tweestatenoplossing verder ondermijnt op de lijnen van vóór 1967, waardoor de weg wordt geëffend voor een apartheid eenstaatsrealiteit, terwijl het zich tegelijkertijd vermomt als een regionale partner die gelooft in vooruitgang. Vrede en stabiliteit, in een poging haar positie in de internationale gemeenschap te bevorderen op basis van valse geloofsbrieven. Dit is het directe gevolg van het gebrek aan verantwoording voor een bezetting die de laatste 53 jaar zijn territoriale controle alleen maar heeft uitgebreid. Gezien het volledig afwijken van de tweestatenoplossing, mag de Israëlische oproep tot ‘vrede’ niet worden vertrouwd.

Mansour sprak zich uit nadat de Hogere Raad voor Planning voor Judea en Samaria zijn eerste vergadering in acht maanden op woensdag en donderdag had gehouden, waarin het plannen voor de bouw van 5.288 huizen goedkeurde en vooruitschoof, waarmee het jaarlijkse totaal van dergelijke plannen op 9.333 komt. Dit is exclusief de aanbetaling van plannen voor 3.165 woningen voor het E1-project van Ma’aleh Adumim.

De bijeenkomst was ook de eerste keer dat de raad bijeenkwam sinds Israël zijn normalisatieovereenkomsten met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein ondertekende. Als voorwaarde voor die deals stemde het ermee in de annexatie op te schorten. Palestijnen en linkse Israëli’s hebben betoogd dat het bouwen van kolonisten een vorm van de facto annexatie is.

Palestijnen en Israëlisch links, evenals Arabische staten, hebben lang betoogd dat de bouw van nederzettingen schadelijk is voor het vredesproces, vooral omdat het plaatsvindt op basis van het feit dat ze beweren dat ze in de toekomst deel moeten uitmaken van een Palestijnse staat. Premier Benjamin Netanyahu en de Israëlisch politieke rechterzijde hebben beweerd dat er geen verband tussen de twee mag zijn en dat het het recht heeft om op zijn voorouderlijk thuisland te bouwen.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi riep Israël op om die plannen stop te zetten in naam van de vrede, ook al is de feitelijke bouw van nieuwe nederzettingen dit jaar laag vanwege de COVID-19-pandemie. Als gevolg hiervan werd de grond gebroken voor slechts 474 kolonisteneenheden.

De goedkeuringen en andere illegale maatregelen ondermijnen de tweestatenoplossing [en] de vooruitzichten op vrede [en] zijn een duidelijke schending van het internationaal recht. Het is absoluut noodzakelijk dat de wereld tegen hen handelt ter bescherming van de vrede,” tweette Safadi.

Jordanië is blijkbaar al ‘vergeten’ dat het in 1948 zélf Judea & Samaria – met inbegrip van Jeruzalem – illegaal had bezet en geannexeerd, annexatie die – behalve door Groot-Brittannië- door geen enkel ander land werd goedgekeurd. In 1967 herstelde Israël de situatie, verntiegde de Jordaanse Apartheid en mochten de Joden voor het eerst in 19 jaren weer gaan bidden aan de Klaagmuur aka de Kotel.

De Arabische Liga en de speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het Midden-Oostenproces, Nickolay Mladenov, veroordeelden ook de plannen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Palestinians warn of apartheid, one state with new settler housing plans” van 16 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post