Israël weigert visa aan VN-mensenrechtenpersoneel na zwarte lijst van ‘nederzettingen’

Israël heeft geweigerd de visa van de meeste internationale werknemers van het VN-Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) te verlengen in de maanden na de publicatie van een zwarte lijst van bedrijven die zaken doen in Judea en Samaria.

OHCHR-woordvoerder Rupert Colville bevestigde donderdag dat negen van de twaalf buitenlandse personeelsleden Israël sinds augustus hebben verlaten, omdat hun visa niet werden verlengd. Drie andere werknemers die in Israël zouden gaan werken, kregen geen toegang, en nog eens drie blijven tot hun visa in de komende maanden verlopen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven op de kwestie, maar verwees naar een verklaring van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz over de zwarte lijst van de OHCHR-nederzettingen. De VN publiceerde in februari haar database met 112 bedrijven die actief zijn in Oost-Jeruzalem, de Golanhoogten en Judea en Samaria.

Het was de eerste lijst in zijn soort over welk land dan ook. Hoewel de lijst de bedrijven niet specifiek beschuldigde van schending van het internationaal recht, vreesde Israël, dat beweert dat dergelijke zakelijke activiteiten legaal zijn, dat de zwarte lijst zou worden gebruikt om boycots te ondersteunen.

Destijds kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat het de banden met de OHCHR verbrak, en premier Benjamin Netanyahu zei dat ‘iedereen die ons boycot zal worden geboycot.’ Sommige visa van het OHCHR-personeel zijn in maart en juni voor korte periodes verlengd, maar alle verlengingsverzoeken die sinds juni zijn ingediend, zijn afgewezen.

In reactie op de reactie van de Israëlische regering op haar dreigement tegen de OHCHR, zei Anne Herzberg, juridisch adviseur van de NGO Monitor denktank:

Deze ontwikkeling is niet verrassend gezien OHCHR’s officiële omhelzing van pogingen om de Israëlische economie te schaden. Hoge Commissaris Michelle Bachelet gaf toe aan de eisen van BDS-activisten om een ​​zwarte lijst van Israëlische bedrijven te publiceren en weigerde contact te hebben met ngo’s die tegen deze campagne waren. Bovendien hebben lokale OHCHR-functionarissen geweigerd om vooraanstaande Israëlische experts te ontmoeten over kwesties als jeugdrecht, omdat die experts het Palestijnse verhaal niet volledig omarmden. Deze acties suggereren de bereidheid van OHCHR om partij te zijn bij het conflict in plaats van zich te houden aan zijn humanitaire verplichtingen van onpartijdigheid en niet-politisering.

Plaatje hierboven: Joden én Arabieren shoppen gezamelijk in de supermarkt van Rami Levi in Gush Etzion, een grote Joodse gemeenschap tussen Jeruzalem en Hebron in Judea [beeldbron: JCPA]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Israel denies visas to UN human rights staff after settlement blacklist” van 15 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ een artikel op deze blogVN Mensenrechtenraad zet 112 bedrijven op zwarte lijst die voorbij de Groene Lijn actief zijn” van 13 februari 2020 en een artikelVN mensenrechtenraad presenteert zwarte lijst met 112 Israëlische bedrijven” van 20 juni 2020

2 gedachtes over “Israël weigert visa aan VN-mensenrechtenpersoneel na zwarte lijst van ‘nederzettingen’

  1. En dat werd hoog tijd!

    Een “”zwarte”” lijst is een racistische lijst!

    Misschien zullen ze, na het koekje van eigen deeg, deze hint begrijpen.

    Zwart slecht uitsluiting = puur racisme!!!!!!!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.