Nationalistische demonstranten in Kiev zeggen dat Oekraïne wordt ‘bezet’ door ‘Joodse clan’

Deelnemers aan een nationalistische mars in Oekraïne hieven een spandoek op waarin ze de ‘bezetting en diefstal’ van het land door een ‘joodse clan’ veroordeelden.

Het spandoek, gericht tegen de Joodse president van Oekraïne, Vlodymyr Zelensky, werd op woensdag meegedragen op de jaarlijkse OUN-UPA-mars, genoemd naar Oekraïense nationalistische bewegingen die een tijdlang de kant van Adolf Hitler kozen tegen de Sovjet-Unie.

Ter ere van de herdenking van de bezetting en de roof van Oekraïne door de Dnipro-joodse clan van Vova Zelensky‘, stond er op het spandoek ter grootte van een reclamebord dat voor het kantoor van Zelensky hing.

Zelensky, die vorig jaar werd gekozen, heeft impliciet kritiek geuit op de verheerlijking van collaborateurs, door eerder dit jaar aan de Times of Israel te vertellen dat het beter zou zijn om monumenten en straten in het land te vernoemen naar mensen ‘wier namen geen conflicten uitlokken’. Dnipro is een stad in het oosten van Oekraïne met een grote joodse gemeenschap.

Mikhail Tkach, uitvoerend directeur van de Verenigde Joodse Gemeenschap van Oekraïne, zei dat het spandoek een daad van opruiing was en riep de autoriteiten op om degenen die ervoor verantwoordelijk waren te straffen. Andere symbolen die tijdens de mars werden getoond, waren het logo van het ultranationalistische Azov-bataljon en een spandoek met de tekst ‘White Lives Matter’.

Afzonderlijk stuurde de culturele afdeling van Kiev een brief naar een prominente rabbijn in Kiev met het verzoek om op 14 oktober te bidden voor ‘verdedigers van Oekraïne van alle generaties’. Die datum is een nationale feestdag die bekend staat als zowel de Dag van de Verdediger van Oekraïne als de Dag. Van de Kozakken, een Slavische groep die in het begin van de 20ste eeuw pogroms tegen Joden pleegde. Veel Oekraïense Joden maakten bezwaar tegen de invoering van 14 oktober als nationale feestdag in 2015.

Eduard Dolinsky, directeur van het Oekraïens Joods Comité, bekritiseerde de brief, die blijkbaar naar meerdere geestelijken was gestuurd, en noemde het ‘bizar’. Dolinsky zei dat de verwijzing naar ‘alle generaties’ betekende dat de stad Joden vroeg om te bidden voor Bogdan Khmelnitsky, de 17e-eeuwse Kozakkenleider wiens leger talloze Joden doodde, evenals 20e-eeuwse nazi-collaborateurs.

Het doet denken aan “de Sovjettijd toen de partijbureaucraten werkende collectieven instrueerden hoe ze de bolsjewistische revolutie moesten vieren”, vertelde Dolinsky aan het Joods Telegrafisch Agentschap (JYA).


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Nationalist marchers in Kyiv say Ukraine is under ‘occupation’ by ‘Jewish clan’” van 14 oktober 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.