Peace Now gefrustreerd over uitgeven van recordaantal bouwvergunningen in Judea en Samaria

De linkse Israëlische NGO Peace Now beweerde donderdag dat, na de goedkeuring van 4.948 nieuwe wooneenheden in Judea en Samaria gisteren en vandaag in de Supreme Planning Council, 2020 een ‘recordjaar’ is geworden in de ‘bouw van nederzettingen’.

Een rapport van het monitorteam voor nederzettingen van de beweging laat zien dat het aantal wooneenheden tot dusverre in Judea en Samaria in 2020 op 12.159 staat.

Het rapport toonde ook aan dat 91,2% van de eenheden die zijn goedgekeurd voor promotie, 11.091 eenheden in aantal, zich in ‘geïsoleerde nederzettingen’ bevinden, zoals gedefinieerd door de extreem-linkse beweging, waar Peace Now zegt dat Israël zal moeten evacueren onder een toekomstige permanente overeenkomst.

Slechts 8,8% van de goedgekeurde eenheden, 1.068 eenheden, bevindt zich in nederzettingen die, volgens de modelovereenkomst van het Initiatief van Genève, Israël zal kunnen annexeren als onderdeel van een uitwisseling van territoria. Het Initiatief van Genève is een vredesplan dat in 2003 werd voorgesteld door voormalige Israëlische en Arabische onderhandelaars zonder de inbreng van de Israëlische regering of de Palestijnse Autoriteit.

Volgens Peace Now maken de nieuwe goedkeuringen 2020 ‘het hoogste jaar ooit in eenheden in nederzettingsplannen die zijn gepromoot sinds Peace Now in 2012 begon met het registereren en het is misschien wel het hoogste aantal promoties van nieuwe eenheden in twee decennia.

Peace Now merkte ook op dat

Het is ondenkbaar dat een eenheidsregering die is opgericht om het coronavirus aan te pakken, een record heeft neergezet voor gevaarlijk en onverantwoord bouwen in de diepten van de Westelijke Jordaanoever. Veel plannen die dit jaar zijn goedgekeurd  zijn bijzonder problematisch in termen van de mogelijkheid van toekomstige Palestijnse ontwikkeling en het vooruitzicht van een tweestatenoplossing. Bijna alle goedgekeurde wooneenheden, indien gebouwd, moeten worden geëvacueerd en huisvestingsoplossingen moeten worden gevonden voor degenen die er wonen.

De speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, de Bulgaarse Nickolay Mladenov, veroordeelde donderdag de aankondiging van Israël van plannen om nieuwe wooneenheden te bouwen in Judea en Samaria:

De nieuwe nederzettingenactiviteit zal de verwezenlijking van de tweestatenoplossing ondermijnen die een einde zou maken aan het voortdurende conflict tussen de Palestijnen en de Israëli’s. De bouw van de nederzettingen is illegaal volgens het internationaal recht en het is ook een van de belangrijkste obstakels om vrede in de regio te bereiken.

Joden bouwen, Palestijnen vernietigen
Joden kiezen voor het leven, Palestijnen voor dood en geweld


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “UN envoy condemns Israeli construction in Judea and Samaria” van 16 oktober 2020 en een artikelPeace Now furious at ‘record construction’ in Judea and Samaria” van 15 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel4,948 Settlement Units Advanced at October 2020 Higher Planning Council Sessions” van 15 oktober 2020 en een artikelAmid Pandemic and Economic Crisis, Israel to Advance at Least 4,430 Settlement Units” van 5 oktober 2020 op de site van Peace Now

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.