Na Facebook zal ook Twitter berichten verwijderen die de Holocaust ontkennen

Twitter zal in de voetsporen treden van Facebook en berichten verwijderen waarin de Holocaust wordt ontkend vanwege het schenden van zijn hatelijke gedragsbeleid, vertelde een woordvoerster van het bedrijf woensdag aan Bloomberg.

Het beleid van Twitter stelt niet expliciet dat het ontkennen van gewelddadige gebeurtenissen in strijd is met de regels, maar de woordvoerster bevestigde dat ‘pogingen om gewelddadige gebeurtenissen te ontkennen of te verminderen’, waaronder de Holocaust, zouden worden verwijderd op basis van de interpretatie van het beleid door het bedrijf.

Wij veroordelen ten zeerste antisemitisme, en hatelijk gedrag hoort absoluut niet bij onze dienst. We hebben ook een robuust beleid voor‘ verheerlijking van geweld en ondernemen actie tegen inhoud die historische gewelddaden en genocide, inclusief de Holocaust, verheerlijkt of prijst.

De leiders van de Conferentie van voorzitters van grote Amerikaanse Joodse organisaties verwelkomden donderdag het besluit van Twitter om berichten te verwijderen die de Holocaust ontkennen.

We bedanken Twitter voor zijn beslissing om inhoud te verwijderen die de realiteit van de Holocaust ontkent, evenals voor zijn ondubbelzinnige veroordeling van antisemitisme en hatelijk gedrag“, aldus Arthur Stark, voorzitter, William Daroff, CEO, en Malcolm Hoenlein, vicevoorzitter van de Conferentie van Voorzitters.

De Voorzitters voegden eraan toe:

Komende dagen na een soortgelijke stap van Facebook, is deze ontwikkeling een bemoedigend teken van vooruitgang in de steeds urgenter wordende strijd tegen de jodenhaat die in binnen- en buitenland toeneemt. Social-mediaplatforms kunnen en moeten een positieve kracht zijn, en dit nieuwe beleid laat zien dat er een evenwicht kan zijn tussen vrijheid van meningsuiting en afwijzing van haat. We hopen dat in de komende dagen meer platforms zullen volgen.

Het besluit van Twitter kwam enkele dagen nadat Facebook had aangekondigd dat het berichten zou blokkeren waarin de Holocaust wordt ontkend. De beslissing van het bedrijf keerde een standpunt van Chief Executive Officer Mark Zuckerberg om.

Het bedrijf zei dat het van koers veranderde nadat er meer gegevens naar voren kwamen, waaronder een studie waaruit bleek dat bijna een kwart van de 18- tot 39-jarige volwassenen in de VS dacht dat de Holocaust een mythe was of overdreven was.

Facebook reageerde op een campagne van overlevenden van de Holocaust waarin Zuckerberg werd aangespoord actie te ondernemen om berichten over ontkenning van de Holocaust van de sociale mediasite te verwijderen.


Bronnen:

♦ naar een artikelJewish leaders welcome Twitter’s rejection of Holocaust denial” van 16 oktober 2020 en een artikel van Elad Benari “Twitter to remove posts that deny the Holocaust” van 15 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Jacob Kastrenakes “Twitter will ban Holocaust denial posts, following Facebook” van 14 oktober 2020 en een artikel van Kim Lyons “Twitter permanently suspends white supremacist David Duke” van 31 juli 2020 op de site van The Verge

♦ een artikel op deze blogFacebook verbiedt voortaan berichten die de Holocaust ontkennen of verdraaien” van 13 oktober 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.