Joodse gemeenschap veroordeelt optocht neonazi’s en Jodenhaters in Las Condes, Chili

Een mars op zaterdag tegen de beweging voor een nieuwe grondwet in Chili bevatte nazi- en antisemitische symbolen, slogans en gebaren.

Sommige demonstranten bij de mars in Las Condes, een gemeente in de Chileense provincie Santiago, droegen nazi-symbolen en brachten Hitlergroet. Anderen vlogen vlaggen met hakenkruizen en shirts met de initialen ATP, een afkorting van ‘Aun Tenemos Patria’ (ATP), of ‘We hebben nog steeds een vaderland.’

Het is een slogan die wordt gebruikt door de nationalistische anti-immigratie ATP-beweging, wiens slogan ‘Chili voor Chilenen’ is. De beweging stelt dat ze ‘openlijk anti-globalistisch is en tegen progressivisme en zijn politieke correctheid’.

ā€œDuitsland 1930? Nee, Chili, oktober 2020. Haat neemt de straten van Chili over”, tweette Marcelo Isaacson, de uitvoerend directeur van Comunidad Judia de Chile (CJCH), de overkoepelende Joodse organisatie van het land.

Sinds vorig jaar wordt Chili, dat een van de hoogste inkomensongelijkheid op het westelijk halfrond kent, opgeschrikt door protesten die oproepen tot een nieuwe grondwet. Critici van de regering zeggen dat overgebleven regels uit de periode van autocratisch bewind onder Augusto Pinochet sociale verandering belemmeren.

De IsraĆ«lische ambassadeur in Chili Marina Rosenberg en andere Joodse organisaties volgden dit voorbeeld door de mars te veroordelen. ‘Genoeg! Basta! Het is een schande dat een betoging tegen de hervorming van de Chileense grondwet onder meer nazi-groet en anti-IsraĆ«lische tekenen omvatte. De Chileense regering moet meer doen om antisemitisme en alle vormen van haat te bestrijden ā€, tweette het American Jewish Committee.

Demonstranten uitten tijdens de mars ook anti-Israƫlische gevoelens. Volgens de president van de Comunidad Judia de Chile, Gerardo Gorodischer, zijn er bijna 500.000 Palestijnen en hun nakomelingen in Chili. De overgrote meerderheid is christen en is geƫmigreerd uit dorpen op de Westelijke Jordaanoever.

“Aun Tenemos Patria” (ATP)
of ‘We hebben nog steeds een vaderland’


Bronnen:

ā™¦ naar een artikel van Marcus M. Gilban “A Chilean protest against a new constitution was filled with anti-Semitism” van 14 oktober 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

ā™¦ naar een artikelĀæCon un saludo a lo Hitler? Marcha del Rechazo y en apoyo a Carabineros se realizĆ³ este sĆ”bado en Las Condes” van 10 oktober 2020 op de site van Publimetro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.