Pompeo sommeert Saoedi-Arabië om te overwegen de banden met Israël te normaliseren

Plaatje hierboven: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kijkt naar de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Prins Faisal bin Farhan Al Saud terwijl hij spreekt tijdens hun bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, DC, 14 oktober 2020 [beeldbron: Manuel Balce Ceneta/Reuters]

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo drong er woensdag bij Saoedi-Arabië op aan om te overwegen de betrekkingen met Israël te normaliseren tijdens een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van het Golfland, waarbij hij ook zei dat Washington een ‘robuust programma van wapenverkoop’ ondersteunt.

Pompeo zei dat hij de Abraham Akkoorden ter sprake heeft gebracht, een door de VS bemiddelde deal tussen Israël, de VAE en Bahrein die vorige maand werd ondertekend met de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Prins Faisal bin Farhan Al Saud tijdens een bijeenkomst op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘We hopen dat Saoedi-Arabië ook zal overwegen om zijn relaties te normaliseren, en we willen hen bedanken voor de hulp die ze tot nu toe hebben gehad bij het succes van de Abraham-akkoorden,’ zei Pompeo, eraan toevoegend dat hij hoopte dat de natie de Palestijnen zou aanmoedigen om terug te keren naar de onderhandelingen met Israël.

Pompeo merkte op over de Abraham Akkoorden: ‘Ze weerspiegelen een veranderende dynamiek in de regio, waarin landen terecht de noodzaak erkennen van regionale samenwerking om de Iraanse invloed tegen te gaan en welvaart te genereren.’

De VS proberen meer Golfstaten over te halen soortgelijke overeenkomsten met Israël te sluiten. Riyad heeft stilletjes ingestemd met de deals van de VAE en Bahrein – hoewel het deze niet meer goedkeurt – en heeft aangegeven dat het niet klaar is om zelf actie te ondernemen.

Saudi-Arabië, de geboorteplaats van de islam en de plaats van de heiligste heiligdommen, heeft in 2002 een initiatief opgesteld waarbij Arabische landen aanboden om de banden met Israël te normaliseren in ruil voor een deal met de Palestijnen en een volledige terugtrekking van Israël uit het gebied dat tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 was veroverd.


Bronnen:

♦ naar een artikel Pompeo Urges Saudi Arabia to Consider Normalizing Ties With Israel” van 14 oktober 2020 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.