Oud gewicht van twee sjekels uit Eerste Tempelperiode ontdekt nabij de Westelijke Muur

Een oud, van kalksteen gemaakt gewicht, daterend uit de ijzertijd – de eerste tempelperiode – werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority in samenwerking met de Western Wall Heritage Foundation onder Wilson’s Arch, grenzend aan de Westelijke Muur van de Tempelberg in Jeruzalem.

Het gewicht, dat overeenkomt met de bekende meeteenheid van twee sjekaliem, werd opgehaald tijdens het zeven van aarden vullingen door het zeefproject van de Stad van David. De opgraving nadert zijn voltooiing en levert fascinerende ontdekkingen op die binnenkort zullen worden opgenomen in de rondleiding door de Westmuur-tunnels.

Mordechai (Suli) Eliav, directeur van de Western Wall Heritage Foundation reageerde op de ontdekking en zei:

Hoe spannend is het om in de maand Tishrei, waarvan het symbool de weegschaal van gerechtigheid is, een souvenir uit de Eerste Tempelperiode te vinden. In feite, nu het komen naar de Westelijke Muur zo beperkt is als gevolg van de coronavirus-pandemie, versterkt deze bevinding de eeuwige verbinding tussen de Joodse natie, Jeruzalem, en de Westelijke Muur, terwijl het ons allemaal aanmoedigt.

Volgens Dr. Barak Monnickendam-Givon en Tehillah Lieberman, directeuren van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority:

Het gewicht is koepelvormig met een platte basis. Bovenop het gewicht staat een ingesneden Egyptisch symbool dat lijkt op een Grieks gamma (γ), dat de afgekorte eenheid ‘sjekel’ voorstelt. Twee ingesneden lijnen geven de dubbele massa aan: twee sjekaliem. Een van de toepassingen van het sjekelgewichtsysteem tijdens de periode van de Eerste Tempel was het innen van een jaarlijkse belasting van een halve sjekel, gewijd aan de offers en het onderhoud van de tempel.

Wilson’s Boog waar het 2-sjekel gewicht werd gevonden

Volgens eerdere vondsten is het bekende gewicht van een enkele sikkel 11,5 gram, dus een dubbele sikkel zou 23 gram moeten wegen – precies zoals dit gewicht doet. De nauwkeurigheid van het gewicht getuigt van geavanceerde technologische vaardigheden en van het gewicht dat in het oude Jeruzalem aan precieze handel en commercie werd toegekend.

Munten waren in deze periode nog niet in gebruik, daarom speelden de nauwkeurigheid van de gewichten een belangrijke rol in het zakendoen. Het hele jaar door en vooral tijdens de bedevaart, was het zeker druk in het gebied aan de voet van de Tempelberg. De lokale bevolking en pelgrims zouden hebben geruild voor offers maar ook voor voedsel, souvenirs en andere handelswaar. Een gewicht zoals het ontdekte zou zijn gebruikt om nauwkeurige hoeveelheden producten op de markt te meten.

Tijdens eerdere archeologische opgravingen onder de Boog van Wilson, geleid door Dr. Joe Uziel, Tehillah Lieberman en Dr. Avi Solomon, werden verschillende steenlagen van de Westelijke Muur blootgelegd, nadat ze zo’n 1800 jaar geleden met aarden vullingen waren bedekt. De vernieuwde opgraving zet de eerdere ontdekkingen van de voorgaande opgraving voort.

Dr. Monnickendam-Givon en Lieberman voegden eraan toe:

De unieke vondst uit de Eerste Tempelperiode, ontdekt in een context die enkele eeuwen later dateert, tot de Romeinse tijd, geeft aan dat het gebied van de Westelijke Muur verschillende overblijfselen omvat uit een breed scala van perioden, wat de centrale ligging van het gebied gedurende vele eeuwen weerspiegelt.

Video: Ancient two-Shekel weight discovered near Jerusalem’s Western Wall


Bronnen:

♦ naar een artikelAncient two-Shekel weight discovered near Jerusalem’s Western Wall; First Temple-era artifact used to measure two-shekalim unearthed near the Western Wall of Jerusalem” van 13 oktober 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Hannah Brown “Ancient two-shekel weight discovered near Western Wall; The excavation in which the weight was found was conducted by the IAA in conjunction with the Western Wall Heritage Foundation. The weight was found beneath Wilson’s Arch by the Western Wall” van 13 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

4 gedachtes over “Oud gewicht van twee sjekels uit Eerste Tempelperiode ontdekt nabij de Westelijke Muur

  1. Oeps……alwéér zo een oud bewijs dat de Joden daar waren.

    Als ‘palestijn’ word je daar nu toch écht wanhopig van.

    Tenslotte waren ‘de palestijnen’ de échte historische bewoners van dat gebied…..LOL!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.