Turkije, de vreemde man in zowel de NAVO als in de moslimwereld

Plaatje hierboven: Istanboel, Turkije, 18 mei 2018 op de bijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC). Vooraan, van links naar rechts: De Jordaanse koning Abdullah II, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Emir van Qatar sjeik Tamim bin Hamad al-Thani en de president van Iran Hassan Rouhani [beeldbron: Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu Agency]

Noch de Ottomaanse, noch de moderne Turkse taal heeft ooit een tekort gehad aan racistische spreekwoorden die de Arabieren en hun cultuur kleineren. “Niet meer“, zei Recep Tayyip Erdoğan, de islamistische leider die sinds 2002 aan het roer staat in Turkije.

Hij maakte er een gewoonte van om in het openbaar naar Arabieren te verwijzen, inclusief zijn toenmalige regionale aartsvijand Syrische president Bashar Assad, als ‘mijn Arabische broeders‘. Zijn doel was om een ​​moslim-Arabisch pact op te bouwen, een moderne umma onder Turks leiderschap zoals in de Ottomaanse tijd, om Israël uit te dagen in de regio en, breder, de westerse beschaving.

In 2010 lanceerde de Turkse staatsomroep TRT zelfs een Arabisch-talige zender, TRT Arabi. Helaas voor Erdoğan lijkt zijn poging om de islam en het antizionisme te versmelten uit elkaar gevallen. Turkse diplomaten zeiden officieel dat de recente normaliseringsovereenkomst tussen de VAE en Israël betekende dat Abu Dhabi de ‘Palestijnse zaak’ verraadde.

Deze reactie van Ankara zag er belachelijk uit, aangezien het leek te zijn vergeten dat Turkije zelf sinds 1949 diplomatieke betrekkingen met Israël heeft onderhouden. Turkse islamisten vinden het blijkbaar niet erg om er belachelijk uit te zien. In de editie van 10 september zei Yeni Akit, een vastberaden pro-Erdoğan en islamistische militante krant, dat “de Saoedi’s met de VAE streden in verraad [tegen de‘ Palestijnse zaak ’].”

Yeni Akit verwees naar het besluit van Saoedi-Arabië en Bahrein, in een baanbrekende beleidswijziging, om alle vluchten van en naar Israël hun luchtruim te laten gebruiken. Het probleem met die kritiek is dat ook daar Israël een van de 138 landen is waarmee Turkije onderlinge afspraken heeft over het gebruik van het luchtruim. Volgens deze logica zijn diplomatieke betrekkingen met Israël en vluchten via het luchtruim van beide landen privileges die alleen aan één moslimland zouden moeten worden toegekend: Turkije.

Als andere moslimlanden identieke akkoorden met Israël ondertekenen, is dat verraad. Deze retoriek weerspiegelt de toenemende eenzaamheid van Turkije in de moslim / Arabische wereld (met uitzondering van Qatar) na enkele jaren van eenzaamheid binnen de NAVO-alliantie. Turkije kan dus de bizarre titel claimen: ‘Vreemde man in zowel de NAVO als de moslimwereld.’

Deze gang van zaken is al jaren aan de gang, maar Erdoğan weigert hardnekkig zijn beleid te herzien. Begin 2019 kwamen zes landen, waaronder de Palestijnse Autoriteit (de ideologische verwanten van Erdoğan), overeen om het Eastern Mediterranean Gas Forum op te richten.

Tijdens een bijeenkomst in juli 2019 in Caïro zeiden de energieministers van Egypte, Cyprus, Griekenland, Israël, Italië en de PA, evenals een vertegenwoordiger van de minister van energie van Jordanië, dat ze een commissie zouden vormen om het Forum te verheffen tot de Niveau van een internationale organisatie die de rechten van haar leden op hun natuurlijke hulpbronnen respecteert. Erdoğan voelde zich persoonlijk verraden door deze daad van verraad van zijn ‘Palestijnse broers’, zichzelf troostend dat de verraders geen leden waren van zijn geliefde Hamas.

In oktober 2019 veroordeelde de Arabische Liga de grensoverschrijdende militaire operatie van Turkije in het noordoosten van Syrië als een ‘invasie van het land van een Arabische staat en een agressie tegen zijn soevereiniteit’. De Liga zou overwegen maatregelen te nemen tegen Turkije op het gebied van economie, investeringen en cultuur, met inbegrip van toerisme en militaire samenwerking.

Het riep ook de VN-Veiligheidsraad op ‘de nodige maatregelen te nemen om de Turkse agressie te stoppen en de terugtrekking uit Syrisch grondgebied onmiddellijk [af te dwingen].’ Tot grote verlegenheid van Ankara blokkeerde zijn naaste regionale bondgenoot, Qatar, het communiqué van de Liga niet waarin Turkije werd veroordeeld.

De reactie van Turkije was typisch kinderachtig. Fahrettin Altun, communicatiedirecteur van Erdoğan, zei dat de ‘Arabische Liga niet namens de Arabische wereld spreekt’. Een boze Erdoğan zei: ‘Jullie [Arabische naties] zullen niet één Turkije maken.’ Dat is nogal een afwijking van zijn retoriek van ‘onze Arabische broeders’.

Blijkbaar kunnen in de Turkse fantasiewereld alleen Turkse islamisten of degenen met een keurmerk van Ankara voor de Arabische wereld spreken. Erger nog, Erdoğan et al. Geloven dat dit idee kan verkopen op de Arabische straat als het wordt verkleed in leuke antizionistische, pro-Hamas retoriek.

Op 9 september veroordeelde de Arabische Liga Turkije (samen met Iran) wegens ‘inmenging in de regio en de Palestijnse zaak’. Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga zei de Egyptische FM Sameh Shoukry dat Caïro ‘niet roerloos zal blijven staan ​​tegenover de Turkse hebzucht die vooral in Noord-Irak, Libië en Syrië wordt getoond.’

Opnieuw verwierp Ankara alle beslissingen die tijdens de bijeenkomst werden genomen volledig. Murat Yetkin, een prominente Turkse journalist en redacteur van Yetkin Report, schreef onlangs: ‘Met uitzondering van [momenteel dubbelzinnig] Libië en Qatar, is wat de Arabieren nu verenigt niet langer een anti-Israëlisch sentiment maar een anti-Turks sentiment.‘ Dat is een vrij lange politieke reis om te reizen, en een moeilijke bestemming voor Erdoğan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Burak Bekdil “Erdoğan and His Arab ‘Brothers‘” van 5 oktober 2020 op de site van The Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.