Facebook verbiedt voortaan berichten die de Holocaust ontkennen of verdraaien

Facebook zei op maandag 12 oktober ’20 dat het berichten zal verbieden die de Holocaust ontkennen of verdraaien en mensen naar gezaghebbende bronnen zullen verwijzen als ze op zoek gaan naar informatie over de nazi-genocide.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg kondigde maandag het nieuwe beleid aan in een post, in de laatste poging van het bedrijf om actie te ondernemen tegen samenzweringstheorieën en verkeerde informatie in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgende maand.

Zuckerberg zei dat hij gelooft dat het nieuwe beleid de ‘juiste balans’ biedt door de grens te trekken tussen wat wel en niet acceptabel is:

Ik heb geworsteld met de spanning tussen het verdedigen van vrije meningsuiting en de schade die wordt veroorzaakt door het minimaliseren of ontkennen van de gruwel van de Holocaust. Mijn eigen manier van denken is geëvolueerd naarmate ik gegevens heb gezien die een toename van antisemitisch geweld aantonen, net als ons bredere beleid inzake haatzaaiende uitlatingen.

In een aparte blogpost zei Monika Bickert, vice-president van het inhoudsbeleid van Facebook, dat …

[..] het bedrijf ons beleid inzake haatzaaiende uitlatingen bijwerkte om inhoud te verbieden die de Holocaust ontkent of verdraait. Dit besluit markeert een nieuwe stap in onze poging om haat op onze diensten te bestrijden. Onze beslissing wordt ondersteund door de goed gedocumenteerde toename van antisemitisme wereldwijd en de alarmerende onwetendheid over de Holocaust, vooral onder jongeren.

Uit enquêtes is gebleken dat sommige jongere Amerikanen geloven dat de Holocaust een mythe was of overdreven is. De Anti-Defamation League heeft gemeld dat incidenten van blanke suprematiepropaganda verspreid over de VS tussen 2018 en vorig jaar met meer dan 120% zijn gestegen.

Technologiebedrijven begonnen te beloven een steviger standpunt in te nemen tegen accounts die worden gebruikt om haat en geweld te promoten na een bijeenkomst in 2017 in Charlottesville, Virginia, waar een zelfbenoemde blanke supremacist een menigte tegenprotesters binnenreed.

De beslissing komt te midden van een druk van Holocaust-overlevenden over de hele wereld tijdens de zomer, die hun stem leenden voor een campagne gericht op Zuckerberg en hem aanspoorde actie te ondernemen om berichten over ontkenning van de Holocaust van de sociale-mediasite te verwijderen.

Gecoördineerd door de Conference on Jewish Material Claims Against Germany, gebruikte de # NoDenyingIt-campagne Facebook zelf om de smeekbeden van de overlevenden aan Zuckerberg te laten horen, door één video per dag te plaatsen waarin hij werd aangespoord om groepen, pagina’s en berichten die de Holocaust ontkennen te verwijderen als haatzaaiende uitlatingen.

David Harris, voorzitter van het Amerikaans-Joodse Comité, noemde de beslissing ‘zeer belangrijk’ en zei:

Met kennis van de systematische nazi-moord op zes miljoen joden die in de Verenigde Staten en over de hele wereld afnemen, met name onder jongeren, zijn de kracht en geloofwaardigheid van Facebook van vitaal belang om de feiten van de meest gedocumenteerde genocide in de geschiedenis in stand te houden en om de vangrails tegen elke mogelijke herhaling.

Oppositieleider Yair Lapid juichte de verhuizing ook toe en ywitterde: “Holocaustontkenning is een uiting van de laagste vorm van antisemitisme die van de wereld en het internet moet verdwijnen’.”

Zuckerberg had de de woede van de Claims Conference en van anderen op zich gehaald met opmerkingen in 2018 op de technische website Recode dat berichten waarin de nazi-vernietiging van 6 miljoen Joden wordt ontkend, niet noodzakelijkerwijs verwijderd zouden worden.

Hij zei dat hij niet dacht dat ontkenners van de Holocaust het ‘opzettelijk’ verkeerd hadden, en dat zolang berichten niet opriepen tot schade of geweld, zelfs aanstootgevende inhoud moest worden beschermd. Na estevige kritiek verduidelijkte Zuckerberg, die joods is, dat hoewel hij persoonlijk ‘Holocaustontkenning zeer beledigend‘ vond, hij geloofde dat ‘de beste manier om aanstootgevende slechte spraak te bestrijden, is met goede spraak.

De Claims Conference op maandag prees de gewijzigde aanpak van Zuckerberg en de beslissing van het bedrijf om actie te ondernemen. ‘Het is een zeer belangrijke verklaring en het is een bouwsteen om ervoor te zorgen dat dit soort antisemitisme niet wordt versterkt‘, aldus Greg Schneider, de executive vice president van de groep.


Bronnen:

♦ naar een artikelFacebook bans posts that deny or distort the Holocaust” van 12 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Lee Harpin “Facebook accused of having ‘blind spot’ on Holocaust denial” van 17 augustus 2020 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

Een gedachte over “Facebook verbiedt voortaan berichten die de Holocaust ontkennen of verdraaien

  1. Een natuurlijke geboorte bleek een zware bevalling……omdat onze Joodse vriend Zuckerberg, onder het mom van vrijheid v. meningsuiting, niet beschuldigd wilde worden van ‘dual loyalty!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.