Joden en antisemitisme tijdens het Ottomaanse rijk (1299-1922)

Plaatje hierboven: Ingekleurde prent van een Joodse gezin in het pre-Turkse Ottomaanse Rijk omstreeks 1900 [beeldbron:  UKLFI]

Het Ottomaanse Rijk werd opgericht in 1299 en heeft bestaan tot 1922 waarna in 1923 de Turkse Republiek werd opgericht. De bezetting van Heilig Land door de Ottomanen heeft ruim vier eeuwen stand gehouden.

In 1516 werd Jeruzalem veroverd door Suleiman I bijgenaamd de Prachtige. De sultan is vooral bekend gebleven als de bouwer van de muren rondom het antieke Jeruzalem, gebouwd op oude fortificaties zoals die vandaag nog steeds te zien zijn. Dat grote werk duurde ongeveer vier jaar, tussen 1537 en 1541. Pas in 1917 werden de Ottomanen in enkele grote veldslagen uit Jeruzalem verjaagd door de Britten.

Volgens de islamitische wet hadden joden in het Ottomaanse rijk de status van dhimmi, wat betekende dat ze in principe ondergeschikt waren aan moslims. Zij werden verplicht om een taks te betalen, De status van dhimmi garandeerde echter persoonlijke onschendbaarheid en vrijheid van godsdienst.

Dit verhinderde echter de groei niet van het antisemitisme in het Ottomaanse Turkije. Het eerste Ottomaanse geval van bloedsmaad, dat wil zeggen dat Joden niet-Joden ontvoeren en offeren in sinistere rituelen, werd gemeld tijdens het bewind van Sultan Mehmed II in de 15e eeuw (volgens andere bronnen – aan het begin van de 16e eeuw).

Vervolgens, en ondanks de massale migratie van joden uit Spanje in 1492, kwamen dergelijke kwakkels van bloedsmaad zelden voor en werden ze meestal door de Ottomaanse autoriteiten veroordeeld. Sommige Joodse bronnen noemen incidenten met bloedsmaad tijdens het bewind van Sultan Murad IV.

Sultan Mehmet II vaardigde een firman uit, een koninklijk besluit, dat de eerste in zijn soort was in het Ottomaanse rijk en beval dat alle zaken die verband hielden met de bloedsmaad, door de Divan, de hoogste raad van het rijk, in overweging moesten worden genomen.

Over het algemeen werd de migratie van joden uit West-Europa naar het Ottomaanse rijk vriendelijk begroet door de autoriteiten. In 1553 bevestigde Sultan Suleiman de Grote, de mening van zijn persoonlijke arts en adviseur, Moses Hamon, de bevelen van Mehmed II, die de lokale rechtbanken verbiedt om de zaken met betrekking tot vermeende Joodse rituele moord te berechten. Hij heeft zich ook met succes verzet tegen de intentie van paus Paulus IV om het lot van de joden van Ancona in de handen van de inquisitie te leggen.

Later verslechterde de houding van de autoriteiten ten opzichte van de joden. In 1579 hoorde sultan Murad III naar verluidt dat joodse vrouwen zijden kleding droegen die versierd was met edelstenen, en beval de liquidatie van alle joden in het rijk. Hoewel het decreet werd opgeheven, werd er dankzij Shlomo Ashkenazi, de adviseur van de grootvizier, een speciale kleding besteld die Joden moesten dragen. In het bijzonder was het vrouwen verboden om zijde te dragen, en mannen werd voorgeschreven om een ​​speciale hoed te dragen.

Plaatje hierboven: Een familie in het Turks-Ottomaanse Izmir ontvangt een Joodse vluchteling uit Polen tijdens de Rellen van 1648 waarbij tienduizenden Joden werden afgeslacht in Polen en de Oekraïne door de gevreesde kozakkenleider Bogdan Chmielnicki [beeldbron: Diorama op de kerntentoonstelling van Beit Hatfutsot]

Er waren een aantal bekende gevallen van bloedsmaad in de 19e eeuw op het grondgebied van het Ottomaanse rijk: Aleppo (1810), Beiroet (1824), Antiochië (1826), Hama (1829), Tripoli (1834), Jeruzalem (1838) ), Rhodos en Damascus (1840), Marmora (1843), Smyrna (1864). De bekendste waren de zaken Rhodos en Damascus, beide in 1840, die beide grote internationale gevolgen hadden.

Bloedlaster op Rhodos vond plaats in februari 1840, toen de Grieks-orthodoxe gemeenschap, met actieve deelname van de consuls van verschillende Europese staten, de joden beschuldigde van het ontvoeren en vermoorden van een christelijke jongen voor rituele doeleinden.

De Ottomaanse gouverneur van Rhodos steunde de beschuldiging. Verscheidene joden werden gearresteerd, van wie sommigen zelfbeschuldigende bekentenissen hebben afgelegd onder foltering, en de hele Joodse wijk werd twaalf dagen afgesloten. In juli 1840 werd de Joodse gemeenschap van Rhodos formeel vrijgesproken van beschuldigingen.

In hetzelfde jaar vond de Damascus-affaire plaats, waarbij joden werden beschuldigd van de rituele moord op vader Thomas, een franciscaner monnik van het eiland Sardinië en zijn Griekse dienaar Ibrahim Amarah. Vier leden van de joodse gemeenschap stierven onder foltering en de zaak leidde tot internationale verontwaardiging.

De Britse politicus Sir Moses Montefiore kwam tussenbeide om de overgebleven gevangen Joden te zuiveren en overtuigde Sultan Abdulmecid I om op 6 november 1840 een decreet uit te vaardigen, waarin hij verklaarde dat bloedbeschuldigingen tegen Joden een laster waren en in het hele Ottomaanse rijk verboden waren. Het decreet luidde:

We kunnen niet toestaan ​​dat de joodse natie wordt gekweld en vervolgd op basis van beschuldigingen die niet de minste grond van waarheid bevatten …

Plaatje hierboven: Ingekleurde prent van Joodse pioniers op zoek naar vestiging in het pre-Turkse Ottomaanse Rijk omstreeks 1900 [beeldbron:  UKLFI]

In 1866, met de hervatting van gevallen van bloedsmaad, gaf de sultan Abdülaziz een firman uit volgens welke de joden onder zijn bescherming werden geplaatst. De orthodoxe geestelijkheid beperkte dergelijke beschuldigingen daarna, maar in 1875 deed zich in Aleppo een ander bekend geval van bloedsmaad voor, maar het vermeende slachtoffer van de moord – een Armeense jongen – werd al snel levend en wel teruggevonden.

In de tweede helft van de 19e eeuw zette het Ottomaanse Rijk de Tanzimat hervormingen in gang om de rechten van de onderdanen, ongeacht hun etnische afkomst en religie, op één lijn te brengen. Deze transformaties hadden een positieve invloed op de joden, die uiteindelijk gelijke rechten verwierven.

In het begin van de 20e eeuw had de joodse bevolking in het Ottomaanse Rijk 400 tot 500.000 mensen bereikt. In 1887 waren er vijf Joodse leden in het Ottomaanse parlement. De werkelijke gelijkheid werd echter pas veel later door Joden bereikt. Er waren ook conflicten met moslims, vooral op het gebied van het huidige Israël.

Tegen het einde van de 19e eeuw, toen de emigratie van joden en moslims naar Palestina toenam, protesteerde de Arabische bevolking tegen de toenemende joodse aanwezigheid, wat in 1892 resulteerde in een verbod op alle landverkopen aan buitenlanders. Het was joden verboden zich in Palestina te vestigen of in Jeruzalem te wonen, ongeacht of ze onderdanen waren van het rijk of buitenlanders.

De vijandigheid tegenover joden nam toe met de toename van het aantal joden in de regio, en in maart 1908 was er een grote pogrom in Jaffa, waaraan de Arabische bevolking deelnam en waarbij 13 mensen ernstig gewond raakten, van wie er verscheidene stierven. De lokale overheid werd later ontslagen. Tijdens de Grieks-Turkse oorlog van 1919–1922 werden de joodse gemeenschappen in West-Anatolië en Oost-Thracië door de Grieken vervolgd en vond in Corlu pogrom plaats.

In 1923, toen de oprichting van de Turkse Republiek werd afgekondigd, woonden er op dat moment 200.000 Joden op zijn grondgebied, waaronder 100.000 alleen in Istanboel. Joden kregen burgerlijke gelijkheid, maar de daaropvolgende pogroms en vervolging veroorzaakten een massale joodse emigratie, die de joodse gemeenschap met tien keer verminderde.

Plaatje hierboven: De 15de eeuwse Ahrida Synagoge van Istanboel is één van de oudste synagoges in Turkije en dateert van ca. 1430 [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikelHistory of the Jews in Turkey” en een artikelHistory of the Jews in the Ottoman Empire” en een artikelAntisemitism in Turkey” en een artikelHistory of the Jews under Muslim rule” op de site from Wikipedia, the free encyclopedia

♦ naar een artikel van Uzay Bulut “Jews in Turkey: A History of Persecution” van 13 december 2016 op de site van Armenian Weekly

♦ naar een artikelTurkish Writer Exposes Persecution of Jews in Turkey” van 19 april 2017 op de site van Sassounian

Een gedachte over “Joden en antisemitisme tijdens het Ottomaanse rijk (1299-1922)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.