Het definitieve einde van de Palestijns Arabische relaties?

De kritiek van de Saoedische prins Bandar bin Sultan bin Abdulaziz op de Palestijnse leiders deze week heeft degenen die de verslechtering van de betrekkingen tussen de Palestijnen en enkele Arabische landen in de afgelopen maanden hebben gevolgd, niet verrast.

Wat ook niet verwonderlijk is, is dat de Palestijnse leiders geen idee lijken te hebben hoe ze de snelle achteruitgang kunnen stoppen. Palestijnse functionarissen gaven deze week toe dat ze nooit werden gedwongen om te gaan met zo’n spervuur ​​van kritiek van Arabieren.

In een interview met de Saoedische televisie van Al-Arabiya dat deze week werd uitgezonden, bestempelde de prins de kritiek van de Palestijnse leiders op de vredesakkoorden tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein als een ‘overtreding’ en ‘verwerpelijk discours’.

Hij voegde eraan toe:

De Palestijnse zaak is een rechtvaardige zaak, maar haar voorstanders zijn mislukkingen, en de Israëlische zaak is onrechtvaardig, maar haar voorstanders hebben bewezen succesvol te zijn. Er is iets dat de opeenvolgende Palestijnse leiders historisch gemeen hebben: ze wedden altijd op de verliezende partij, en dat heeft een prijs.

Dergelijke kritiek is gemeengoed geworden in sommige Arabische landen, met name de Golfstaten, waar journalisten, politieke analisten, academici en gebruikers van sociale media een ongekende campagne voeren tegen niet alleen Palestijnse leiders, maar ook tegen het Palestijnse volk. De anti-Palestijnse campagne escaleerde na de aankondiging van de vredesakkoorden tussen Israël, de VAE en Bahrein.

Woedend over de Palestijnse beschuldigingen dat de VAE en Bahreinse de Palestijnse kwestie, de al-Aqsa-moskee en Jeruzalem hebben ‘verraden’ door in te stemmen met het aangaan van betrekkingen met Israël vóór de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat, hebben verschillende Golf-Arabieren gereageerd door een ongekende, vernietigende aanval op het Palestijnse leiderschap in het bijzonder en het Palestijnse volk in het algemeen.

Palestijnse leiders worden beschuldigd van ‘mensenhandel’ in de Palestijnse zaak; hun mensen internationale hulp ontnemen; financiële corruptie; en handelen tegen de belangen van hun eigen volk. Het Palestijnse volk wordt ervan beschuldigd ‘ondankbaar’ te zijn jegens Arabische landen die veel offers voor hen hebben gebracht en hen honderden miljoenen dollars en banen hebben gegeven. Populaire hashtags die populair zijn op sociale media veroordelen Palestijnse leiders als ‘kooplieden van de Palestijnse zaak’ en ‘huurlingen’ en verklaren dat ‘de Palestijnse zaak niet mijn zaak is’.

Duizenden gebruikers van sociale media, vooral uit de Golfstaten, hebben deze hashtags gebruikt om de Palestijnen te beledigen. Om het nog erger te maken, hebben de Arabieren in de Golf ook hun steun betuigd aan Israël door foto’s van Israëlische vlaggen en videoclips te plaatsen van Arabieren die de vredesakkoorden met Israël prijzen en Israëliërs begroeten op Joodse feestdagen.

Voorlopig lijkt het erop dat de Palestijnse leiders geen duidelijke strategie hebben om de groeiende crisis met sommige Arabische landen het hoofd te bieden. Verbaasd door de intensiteit van de kritiek, zijn de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas en hoge Palestijnse functionarissen overgegaan op een manier om de schade te beperken, waarbij ze er de voorkeur aan gaven zich onopvallend te houden en niet terug te schieten.

Als gevolg van dit beleid verbranden Palestijnen niet langer vlaggen van de VAE en Bahrein en afbeeldingen van de heersers van twee landen, zoals het geval was onmiddellijk nadat de normalisatieovereenkomsten waren aangekondigd. “De Arabieren en moslims zijn niet onze vijand”, zei Mahmoud Habbash, adviseur religieuze zaken van Abbas. “De grootste vijand van de Palestijnen en de Arabieren en moslims is de Israëlische bezetting.”

Gealarmeerd door de sterke kritiek in reactie op het verbranden van vlaggen van Emirati en Bahrein en foto’s van kroonprins Mohammed bin Zayed en koning Hamad bin Isa Al Khalifa, riepen verschillende Palestijnse functionarissen de Palestijnen op om ‘de nationale symbolen te respecteren’ van de Arabische landen.

Dit heeft echter geen einde kunnen maken aan de dagelijkse aanvallen op de Palestijnen door de Arabieren. “Veel van degenen die de Palestijnse zaak hebben beledigd, zijn de Palestijnen zelf, vooral hun leiders, sommigen van hen uit onwetendheid en domheid”, schreef de Koeweitse politiek analist Abdul Mohsen Hamadeh. “Sommige Palestijnse leiders hebben de Palestijnse zaak uitgebuit om rijk te worden. Ze hebben grote schade aangericht aan het Palestijnse volk.”

Hamadeh nam de Palestijnen ter hand voor het verwerpen van het verdelingsplan van de Verenigde Naties uit 1947, dat de oprichting van onafhankelijke Arabische en Joodse staten in Mandaat Palestina aanbeveelde, en voor het afwijzen van verschillende vredesinitiatieven sindsdien. Hij wees er ook op dat Hamas, een uitloper van de Moslimbroederschap, in 2007 de controle over de Gazastrook heeft overgenomen en ervoor koos zich aan te sluiten bij Iran en Turkije.

Hamadeh merkte op:

Onder deze omstandigheden zagen de VAE en Bahrein dat het normaliseren van de betrekkingen met Israël en het sluiten van een vredesverdrag met Israël de spanningen in de regio als gevolg van Iraanse en Turkse ambities zou kunnen verminderen en het gedrag van Israël zou kunnen veranderen, wanneer het voelt dat het een van de landen in de regio werken samen met haar staten en volkeren om problemen op te lossen. Het is betreurenswaardig dat de Palestijnen een negatief standpunt innemen tegenover het streven van de VAE en de Golfstaten. De Palestijnen hadden moeten wachten, de kwestie in al zijn aspecten moeten bestuderen en zien hoe ze er hun voordeel mee konden doen.

Hamadehs kritiek op het Palestijnse leiderschap, herhaald door een groot aantal Golfarabieren, klinkt alsof het rechtstreeks van de website van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is gehaald. Dit is de belangrijkste reden waarom sommige Palestijnse functionarissen, waaronder PLO-secretaris-generaal Saeb Erekat, zijn begonnen hun critici te bestempelen als ‘Zionistische Arabieren’.

Een Palestijnse functionaris in Ramallah, die met The Jerusalem Post sprak op voorwaarde van anonimiteit vanwege de gevoeligheid van het onderwerp, zei dat …

… veel Arabieren die momenteel slecht spreken van de Palestijnen ‘lijken te zijn gehersenspoeld door Israëlische en zionistische propaganda. Sommige Arabieren die zeggen dat ze van Israël houden, doen dat alleen maar om de Palestijnen te plagen’, vertelde de ambtenaar aan de Post. “Ze zijn boos omdat we de normalisatieovereenkomsten tussen de Arabische staten en Israël hebben afgewezen. Anderen schijnen het Israëlische en zionistische verhaal te hebben onderschreven. Voor ons is dit een gevaarlijke trend.

Een andere Palestijnse functionaris, die vele jaren in de Golf heeft doorgebracht voordat hij naar de Westelijke Jordaanoever verhuisde na de ondertekening van het Oslo I-akkoord in 1993 tussen Israël en de PLO, zei dat hij zich grote zorgen maakt over de huidige crisis tussen de Palestijnen en enkele Arabische landen:

We zijn ongetwijfeld getuige van de ernstigste crisis in onze betrekkingen met de Arabische wereld. Ooit was het een taboe voor Arabieren om de Palestijnen of de Palestijnse zaak te bekritiseren. Nu staan ​​de Arabische media vol met artikelen die Palestijnse leiders aan de kaak stellen als verraders en leugenaars en de Arabieren oproepen om de Palestijnen niet langer te steunen. Ik ben bang dat de schade onherstelbaar is.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The final nail in Palestinian-Arab relations?” van 8 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelIsrael and Hamas said to reach agreement for 6-month ceasefire” van 11 oktober 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Het definitieve einde van de Palestijns Arabische relaties?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.