Iran steunt elk land dat strijdt tegen ‘het Zionistische regime en de bloeddorstige Verenigde Staten’

De woordvoerder van de Iraanse strijdkrachten, Brig. Generaal Abolfazl Shekarchi zei ter gelegenheid van de Heilige Verdedigingsweek, ter herdenking van het uitbreken van de oorlog tussen Iran en Irak, dat Iran bereid is zijn uitgebreide ervaring bij te dragen aan zijn bondgenoten in het ‘verzetsfront’ en zelfs adviseurs naar hen stuurt.

Hij voegde er echter aan toe dat Iran niet van plan is tussenbeide te komen in de interne aangelegenheden van landen in de regio en daar geen militaire aanwezigheid heeft. Nou ja …

In deze context, en als onderdeel van de voorbereidingen van Iran om wapens te exporteren na het verstrijken van het wapenembargo op 18 oktober 2020, zei de woordvoerder van Iran dat het regime van Damascus tijdens een recent bezoek van de stafchef van het Iraanse leger aan Syrië heeft verzocht om haar luchtverdedigingssystemen versterken.

Shekarchi beweerde dat er geen Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië is, en op verzoek van de Syrische regering er alleen Iraanse adviseurs zijn. De woordvoerder voegde eraan toe dat Iran naast Syrië ook militair advies geeft aan Irak, Libanon en Jemen, die deel uitmaken van het ‘verzetsfront’. Hij zei dat …

[..] elk land dat zich verzet tegen het zionistische regime en de bloeddorstige Verenigde Staten, hulp zal krijgen van Iran. Gezien de economische problemen in Iran, betekent dit niet dat we het gratis zullen verstrekken, en het is mogelijk dat Iran betaling voor zijn hulp zal ontvangen. Iran levert defensietechnologie aan de Houthi-rebellen in Jemen, die het absorberen en verschillende soorten wapens in eigen land en met groot talent produceren: raketten, drones en andere wapens, waaronder systemen op het gebied van elektronische oorlogsvoering.

Hij ontkende dat Iran raketten levert aan Houthi-rebellen en stond erop dat Iran ‘alleen ervaring en kennis doorgeeft’. De Iraanse woordvoerder sprak over de betrekkingen tussen de Iraanse Revolutionaire Garde en het Iraanse leger (Artesh) – een gevoelige kwestie in Iran die meestal niet aan de kaak wordt gesteld – en zei dat er geen verschil was tussen de twee belangrijkste strijdkrachten in Iran en dat als er zo’n verschil zou zijn “we zouden hebben verloren in de oorlog tussen Irak en Iran … Er zijn bloedbanden tussen de twee.

Volgens Shekarchi proberen verschillende oppositiepartijen, onder invloed van de Verenigde Staten, een kloof te creëren tussen de twee militaire organusaties, maar bezit het leger dezelfde revolutionaire kenmerken als de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). In de praktijk heeft de IRGC, waarop het regime rust, een groter budget en gebruikt het meer geavanceerde wapens. De IRGC beheert ook de raketbundel van Iran en is verantwoordelijk voor de voortdurende veiligheid in de Perzische Golf en een groot deel van de interne veiligheid van Iran.

Ondertussen vaardigde de president van de Verenigde Staten een Executive Order uit om te voorkomen dat Iran de wapenverkoop hervat na het verstrijken van Het wapenembargo onder VN-resolutie 2231. De order omvat veel Iraanse bedrijven, entiteiten en personen die verband houden met de Iraanse defensie-industrie en het nucleaire programma.

Op 21 september 2020 heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën nieuwe sancties opgelegd aan het Shahid Haj Ali Movahed Research Center, dat banden heeft met Noord-Korea voor de ontwikkeling van raketten. Deze week werd gemeld dat Iran en Noord-Korea de samenwerking op het gebied van raketontwikkeling hadden hernieuwd.

Eerder en 30 dagen sinds de Verenigde Staten de ‘snapback’ -clausule in Resolutie 2231 hadden aangenomen, kondigde de Amerikaanse regering aan dat zij de internationale sancties tegen Iran die waren opgelegd voorafgaand aan de ondertekening van de nucleaire deal van 2015, zou versterken en drong er bij andere landen op aan dit te doen.

De actie van de VS maakt deel uit van de inspanningen van de VS om te voorkomen dat het wapenembargo tegen Iran afloopt op 18 oktober 2020, wat zou betekenen dat de Iraanse wapenverkoop aan landen met het ‘verzetsfront’ in de regio en zelfs aan Venezuela en andere landen zou worden gelegitimeerd.

Voor Iran zal dit de eerste belangrijke prestatie zijn als gevolg van de ondertekening van de nucleaire overeenkomst. Tot nu toe is Iran er niet in geslaagd om enig economisch gewin uit de overeenkomst te halen, en zijn economische situatie blijft verslechteren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lt. Col. (ret.) Michael Segall “Iran: “We Will Help Any Country Fighting the Zionist Regime and the United States” van 30 september 2020 op de site van The Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.