Afstammelingen van Holocaust slachtoffers willen Oostenrijks staatsburger worden

Op een bepaald moment tijdens de videoconferentie haalde Scott Morse uit Ashburn, Virginia, een nepnummer van de Oostenrijks-Europese Unie tevoorschijn met de tekst: DUAL CTZN. Hij kocht het nieuwe item van eBay, trots dat hij en zijn uitgebreide familie konden claimen wat volgens hen rechtmatig van hen is: het Oostenrijkse staatsburgerschap.

De 48-jarige Scott zei in het videogesprek met zijn broer Craig Morse, 51, en neef Robert Schwarz, 64:

Die hele geschiedenis van onze familie die uit elkaar werd gerukt en gedeporteerd is dit thans een manier voor Oostenrijk om te zeggen ‘het spijt me’, en dit was misschien onze manier om niet te vergeven maar om door te gaan.

In september 2019 heeft het Oostenrijkse parlement de Oostenrijkse burgerschapswet gewijzigd om afstammelingen van slachtoffers van nazi-onderdrukking in staat te stellen het Oostenrijkse staatsburgerschap te verwerven. Het trad in werking op 1 september, hoewel de gebroeders Morse al lang daarvoor het proces van het Oostenrijkse staatsburgerschap hadden onderzocht.

Ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen ze de Facebook-groepAustrian Citizenship Holocaust Descendants‘. Sinds vorige maand is het aantal leden gestegen tot ongeveer 400 leden, waardoor 12 tot 15 nieuwe leden per dag uit de hele wereld komen, waaronder de Verenigde Staten, Israël, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Amerika.

Craig zei vanuit zijn huis in Virginia:

Er is een deel van de leden in de groep die zich in het VK bevinden, en voor sommigen is het een Brexit-kwestie. Het is een kans vanwege de Brexit. Er zijn mensen die praten over het feit dat ze een optie willen hebben om ergens anders te wonen op basis van, helaas, wat hier aan de hand is. En voor anderen is het precies hetzelfde: ze willen zich vastgrijpen aan een stuk van de familie dat is weggenomen.

Vergelijk de ervaring met die van hun neef, Robert. Hij heeft drie jaar geleden het Oostenrijkse staatsburgerschap aangevraagd – een proces dat bijna vier jaar in beslag nam vanwege de slopende manier om documentatie op te sporen. Maar voor de Morses duurde het slechts een paar weken met COVID-19-beperkingen die de enige bureaucratische hindernissen vormden. Ze wachten nu op goedkeuring.

Toen Schwarz zich had aangemeld, kon hij alleen aanspraak maken op het staatsburgerschap via zijn vader, een overlevende van vier concentratiekampen; De nieuwe wet staat potentiële burgers toe om burgerschap te claimen door zowel patrilineaire als matrilineaire afkomst, en ook om een ​​generatie over te slaan in plaats van een genealogische keten te bewijzen.

De Morses claimden het burgerschap rechtstreeks via hun grootouders. Craig beschreef de Oostenrijkse ambassade in Washington D.C., waar hij de eerste eiser was, als ‘niets dan behulpzaam’. “U vraagt ​​geen burgerschap aan; Je verklaart het staatsburgerschap. En je toont het bewijs,” zei hij.

Evenzo heeft de Oostenrijkse ambassade in Israël het personeelsbestand vergroot om aan de vraag te voldoen en het proces te versnellen. ‘We zijn er trots op dat de procedure voor het verlenen van burgerschap nog nooit zo gemakkelijk en‘ gebruikersvriendelijk ’is geweest,’ zei de Oostenrijkse ambassadeur in Israël, Hanna Liko, in een e-mailinterview met JNS.

Eisers vullen eenvoudigweg een online vragenlijst in. De Oostenrijkse autoriteiten helpen hen de documenten op te sporen als ze die niet hebben, met uitzondering van de noodzaak van immigratieadvocaten, die tot 6.000 euro (ongeveer $ 7.000) kunnen vragen voor een aanvraag. Dit maakt het misschien wel een van de meest toegankelijke Europese nationaliteiten voor afstammelingen van de Holocaust, die vaak hulp van derden of lange verwerkingstijden voor de eisers vereisen.

“Eind september vulden 1.900 mensen de vragenlijst in via de Israëlische website van de Oostenrijkse ambassade, en ongeveer 70 mensen dienden de documenten en verklaringen in”, zei Liko. “Ik ben blij dat er zoveel belangstelling is; Het is niet duidelijk gezien het lijden van hun voorouders in Oostenrijk als gevolg van nazi-vervolging.

Samuel Laster, redacteur van de Oostenrijkse Joodse online krant, Atar HaYehudi (Die Juedische) en een joodse gemeenschapsorganisator, denkt dat de verhuizing een keerpunt betekent voor de Oostenrijks-Joodse relaties. Hij gelooft dat Oostenrijkse federale staten ernaar uitkijken dat nieuw geslagen burgers het joodse leven in Oostenrijk verrijken, zelfs in die mate dat ze loopbaan- en educatieve begeleiding bieden aan nieuwe joodse inwoners:

Het is een historische kans voor joden buiten Oostenrijk om lid te worden van de gemeenschap die nu 8.000 tot 10.000 mensen telt. Wenen is het grootste, maar je hebt gemeenschappen in Innsbruck, Graz, Linz en Salzburg die op feestdagen niet altijd een minjan [gebedsquorum] kunnen krijgen.

De Oostenrijkse ambassadeur in Israël, Hanna Liko zegt dat de stap een hoogtepunt vertegenwoordigt in met name de Israël-Oostenrijkse betrekkingen:

De betrekkingen tussen Israël en Oostenrijk zijn nog nooit zo goed geweest – misschien is dat ook een soort motivatie voor de ene of de andere Israëliër om het Oostenrijkse staatsburgerschap te verwerven. En, natuurlijk, hoop ik dat een neveneffect zal zijn dat er nog meer persoonlijke contacten zullen zijn (na de COVID-19-crisis) tussen Israël en Oostenrijk, wat een belangrijke basis is voor vriendschappelijke betrekkingen tussen landen.

Plaatje hierboven: Het Judenplatz Holocaust Memoriaal (Duits: Mahnmal für die 65.000 ermordeten österreichischen Juden und Jüdinnen der Shoah), ook wel bekend als de Naamloze Bibliotheek, staat op Judenplatz in het eerste district van Wenen, hoofdstad van Oostenrijk. Het is het centrale monument voor de Oostenrijkse slachtoffers van de Holocaust en is ontworpen door de Britse kunstenares Rachel Whiteread [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Orit Arfa “For descendants of Austrian Holocaust victims, becoming a citizen has never been easier” van 7 oktober 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Afstammelingen van Holocaust slachtoffers willen Oostenrijks staatsburger worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.