Geen geld meer voor de Palestijnse Autoriteit totdat haatonderwijs in scholen wordt afgeschaft

Plaatje hierboven: Israël’s ambassadeur aan de VN Danny Danon toonde op 16 oktober 2015 in de VN-Veiligheidsraad een diagram van het menselijk lichaam met de titel ‘Hoe een Jood neer te steken‘. Danon stelde dat dergelijk materiaal werd getoond aan Palestijnse kinderen om hen te ‘leren hoe ze Joden moeten haten’ [beeldbron: Reuters]

Meer dan 20 leden van het Europees Parlement uit 15 verschillende landen hebben de continentale organisatie opgeroepen om geen geld meer te besteden aan de Palestijnse Autoriteit totdat ze haar schoolboeken heeft bevrijd van haat en opruiing tegen Israël.

De oproep kwam na een rapport dat werd gepubliceerd door het in Duitsland gevestigde Georg Eckert Institute dat beweerde dat het in Palestijnse schoolboeken geen aansporing tegen Israël had gevonden.

Pas later werd gemeld dat de door het instituut beoordeelde leerboeken in feite Arabisch-talige Israëlische leerboeken voor scholen in Oost-Jeruzalem waren, die valselijk werden gepresenteerd als Palestijnse schoolboeken die vrede promoten met de Joodse staat.

Hoewel de Palestijnen zijn overeengekomen om het curriculum te wijzigen, moeten ze hun beloften nog nakomen. Premier van de Palestijnse Autoriteit (PA) Mohammad Shtayyeh en minister van Onderwijs Marwan Awartani verklaarden beiden dat er positieve veranderingen in de leerboeken zouden worden aangebracht.

Een aankondiging van het Palestijnse kabinet in mei keurde een plan goed om wijzigingen aan te brengen in de P.A. Curriculum voor het komende studiejaar. Drie dagen later werd het gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met donorlanden in Ramallah. Maar volgens IMPACT-se zijn er geen substantiële wijzigingen aangebracht in het nieuwe Palestijnse curriculum, blijven de leerboeken openlijk antisemitisch en blijven ze geweld, jihad en martelaarschap aanmoedigen, en wordt vrede nog steeds niet gepresenteerd als de voorkeur of zelfs maar mogelijk.

Wat Palestijnse kinderen zoal op school leren …

In feite, terwijl IMPACT-se 152 wijzigingen heeft geïdentificeerd in de resterende 40 onlangs herziene semester 1-handboeken, weerspiegelt ongeveer 88 procent aanpassingen die het problematische materiaal eenvoudigweg intact houden of verergeren. Dit soort bevindingen zijn niet nieuw.

Eerdere IMPACT-se-studies hebben ophitsing gevonden in Palestijnse leerboeken en een studie uit 2010 die werd gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en uitgevoerd door de Raad van Religieuze Instellingen van het Heilige Land, vond ook aansporing in Palestijnse leerboeken.

De belangrijkste bevindingen van het rapport tonen aan dat de leerboeken van dit jaar antisemitisme promoten, vrede verwerpen en tolerantie en coëxistentie niet bespreken. De leerboeken moedigen martelaarschap en jihad aan, voegen geweld toe aan wetenschappelijke en wiskundige oefeningen, verheerlijken terreur, verspreiden gevaarlijke libels, wissen Israël van kaarten, ontmenselijken en demoniseren Israëli’s, en delegitimeren de Joodse zelfbeschikking en geschiedenis.

Het fundamenteel probleem is de ideologie zelf” volgens Itamar Marcus, directeur van Palestinian Media Watch, een Israëlisch onderzoeksinstituut zonder winstoogmerk dat de Palestijnse samenleving bestudeert. “De leiding van de Palestijnse Autoriteit stuurt telkens dezelfde haat- en terreurondersteunende berichten naar de bevolking via alle structuren die het controleert.

Hij vertelde JNS dat PMW “dezelfde verheerlijking van terroristen aantreft, dezelfde kaarten waarin de staat Palestina Israël uitwist, dezelfde ontkenning van het bestaansrecht van Israël in P.A. Schoolboeken die de P.A. verspreidt zich via zijn gecontroleerde media, sociale media en openbare evenementen voor volwassenen en kinderen.

Marcus zei dat …

[..] niet de P.A. schoolboeken zijn het probleem, maar een van de vele symptomen van het fundamentele probleem, namelijk de ideologie van de Palestijnse Autoriteit zelf. Zolang het P.A. Leiderschap niet wordt vervangen door een vredeszoekend leiderschap, zal de P.A. gewoon blijven jongleren met de haat- en terreurboodschappen tussen de verschillende media die het controleert, terwijl de donorlanden beloven de haat te elimineren. De verwarrende vraag is waarom hebben de donorlanden niet ingezien dat ze door de terreurondersteunende Palestijnse Autoriteit te financieren, de vrede ondermijnen ten nadele van zowel Israël als de Palestijnse bevolking?

Terwijl de Palestijnen hebben geweigerd enige inhoudelijke veranderingen aan te brengen, hebben anderen besloten om te proberen de verandering te beïnvloeden dankzij inspanningen van IMPACT-se en PMW.

In juni kondigde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Ine Eriksen Søreide aan dat meer dan de helft van de geplande financiering voor de onderwijssector van de PA voor 2020 was ingehouden totdat er ‘positieve veranderingen te zien waren’, en verklaarde ook dat er door de overheid wijzigingen in het curriculum werden aangebracht door de kwaliteitscontrolecommissie van de PA.

De Britse minister van Staat voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika James Cleverly kondigde op 9 september aan dat hij ophitsing had besproken in de P.A. Curriculum met zowel Shtayyeh als Awartani tijdens zijn meest recente bezoek, en dat het Verenigd Koninkrijk verheugd is over “het werk van de P.A. om zijn leerboeken te herzien en hun voornemen om bijgewerkte inhoud te publiceren voor het begin van het schooljaar in september 2020.

Volgens IMPACT-se is de hervorming van het leerboek een integraal onderdeel geweest van het streven van het land naar modernisering en nationale ontwikkeling. Centraal in deze hervorming van het leerboek staat het curriculum “Morele opvoeding”, geïntroduceerd in de VAE in 2016 en gegeven in de klassen één tot en met 12 jaar oud.

Marcus Sheff, CEO van IMPACT-se, zei:

Het is rampzalig dat meer dan 1 miljoen Palestijnse kinderen worden veroordeeld tot weer een jaar in P.A. en UNRWA-schoollokalen die dagelijks worden gevoed met haat en opruiing. Marcus Sheff, CEO van IMPACT-se, zei:

Het is gewoon rampzalig dat meer dan 1 miljoen Palestijnse kinderen worden veroordeeld tot weer een jaar in P.A. en UNRWA-schoollokalen die dagelijks worden gevoed met haat en opruiing. Studenten krijgen de religieuze, ethische en nationale redenen voorgelegd om de overeenkomst te ondersteunen, en gebruiken kritisch denken bij het voltooien van een oefening over het belang van vredestichting. In tegenstelling tot Palestijnse kinderen krijgen Emirati-kinderen al een aantal jaren systematische vredeseducatie. Het is duidelijk dat de burgers van een land dat vredestichting, conflictoplossing en de acceptatie van‘ de ander ’op school leert, eerder vredesverdragen zullen omarmen die zijn ondertekend door hun leiders. Er zijn leiders die het belang inzien van vredeseducatie voor de gezondheid van hun eigen land. Maar Palestijnen gaan tegen de trend in, volgen stevig de Iraanse school voor curriculumontwikkeling en eisen dat de Europeanen ervoor betalen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Itamar Eichner “MEPs call to defund Palestinian education over anti-Israel incitement in schoolbooks” van 8 oktober 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Israel Kasnett “Palestinians continue to incite terrorism and violence in school curriculum, says watchdog group” van 30 september 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “Geen geld meer voor de Palestijnse Autoriteit totdat haatonderwijs in scholen wordt afgeschaft

  1. Zou het echt? Zou Europa eindelijk het gezonde verstand laten spreken?

    Het blijkt dat ondanks alle ellende die Corona crisis dan toch ergens goed voor is.

    Europa heeft eindelijk het excuus gevonden om onder de chantage & leugen praktijken van Abbas & co uit te komen, zonder al te veel gezichtsverlies………ze hebben de centen namelijk zelf nodig!

    Het palestijnen project komt langzaam tot een einde. Het was een slecht project met alléén maar verliezers…….behalve voor Abbas & co.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.