Jordanië opent zijn luchtruim voor Israëlische vluchten onder een nieuw verdrag

Plaatje hierboven: Vlaggen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Israël en de Verenigde Staten bevestigd aan een vliegtuig van het Israëlische El Al, versierd met het woord ‘vrede’ in het Arabisch, Engels en Hebreeuws, op de luchthaven van Abu Dhabi op 31 augustus 2020 [beeldbron: Karim Sahib/AFP]

Jordanië en Israël hebben deze week een luchtvaartverdrag getekend. Met het nieuwe akkoord kunnen vliegtuigen uit Israël gebruik maken van het Jordaanse luchtruim, en vice versa.

De onderhandelingen voor het verdrag waren al jaren gaande. De recente ontwikkelingen in de regio – de normalisatie tussen Israël en Golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten en het toestaan van Israëlische vluchten boven Saoedi-Arabië – hebben de voortgang van het akkoord doen versnellen.

Israël kent al sinds 1994 vrede met Jordanië. Er is dan ook al jaren sprake van vluchten tussen de twee landen, maar er was nog geen verdrag dat het voor vliegtuigen uit Israël mogelijk maakte om gebruik te maken van het Jordaanse luchtruim met een bestemming elders. Hiertoe was ook geen grote behoefte, daar Jordanië omringd werd door landen die Israël niet erkennen en vliegtuigen uit de Joodse staat toch niet zou toelaten.

Met de normalisatie tussen Israël en Bahrein en de VAE is daar verandering in gekomen. Ter gelegenheid van de nieuwe vrede vond op 31 augustus voor het eerst een commerciële vlucht van Israël naar de Emiraten plaats, waarbij het vliegtuig bovendien gebruik maakte van het luchtruim van Saoedi-Arabië. Nu het luchtruim van de Golfstaten en Saoedi-Arabië voor Israël is geopend, is het luchtvaartverdrag met Jordanië aanzienlijk belangrijker geworden.

Volgens het Israëlische ministerie van Transport zullen vluchten tussen Azië, Europa en Noord-Amerika beduidend verkort kunnen worden met gebruik van de Israël-Jordanië corridor. Minister van Transport Miri Regev noemt het “baanbrekend” en een bewijs dat Israël steeds meer onderdeel wordt van de regio.

De afgelopen tijd waren de betrekkingen tussen Israël en Jordanië gespannen. Het Hasjemitische koninkrijk was fervent tegenstander van de Israëlische voornemens soevereiniteit uit te breiden naar delen van de Westelijke Jordaanoever en reageerde opvallend terughoudend op de normalisatie tussen Israël en Bahrein en de VAE. Het tekenen van het luchtvaartverdrag is mogelijk een eerste stap in het opnieuw opwarmen van de betrekkingen, nu de Israëlische annexatieplannen voorlopig van de agenda zijn.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elkan van der Raaf “Jordanië opent zijn luchtruim voor Israël” van 9 oktober 2020 op de site van CIDI.nl

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Israel and Jordan sign historic airspace agreement” van 8 oktober 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelJordan opens its airspace to Israeli flights under new treaty” van 8 oktober 2020 op de site van i24NEWS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.