Hamasleiders onderhouden bewust Palestijnse kommer & kwel om zichzelf verder te verrijken

De Palestijnse organisatie is vervuld van tegenspraak. Toen een wapenstilstand met Israël gunstig was, berispte ze de Islamitische Jihad voor het afvuren van raketten, en hoewel meer dan 70% van de inwoners van Gaza arm is, gebruikt de leiders privévliegtuigen en leeft ze rijkelijk mede dankzij de gulle westerse hulp en financiering.

Hamas profileert zich als een Palestijnse verzetsbeweging tegen de Israëlische bezetting. Het verklaart herhaaldelijk te weigeren Israël te erkennen en heeft altijd kritiek geuit op de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie voor het ondertekenen van de Oslo-akkoorden.

Echer, ondanks de afwijzing van Oslo en nadat Israël haar beide leiders, sjeik Ahmed Yassin en dr. Abdel Aziz Al-Rantisi, had geliquideerd, besloot de beweging deel te nemen aan de parlementsverkiezingen van 2006 en won ze in een aardverschuiving die ze niet had verwacht.

Vervolgens pleegde het in 2007 een bloedige staatsgreep tegen de Palestijnse Autoriteit en veroverde het op gewelddadige wijze de Gazastrook, waarmee een tijdperk van Palestijnse verdeeldheid werd ingeluid dat nog steeds boven de hoofden en harten hangt van het Palestijnse volk.

Hamas weigert de Oslo-akkoorden en Israël te erkennen, maar door deel te nemen aan de verkiezingen van 2006, die werden opgelegd door de Oslo-akkoorden, erkende het de facto Israël. Inderdaad, Ismail Haniyeh vormde de ‘tweede verzoeningsregering’, die de veiligheidscoördinatie en directe communicatie met de Israëli’s handhaafde.

Toen president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit kritiek had op de lancering van Hamas-raketten op Israëlische burgers, bekritiseerde Hamas-leider Mahmoud al-Zahar de Palestijnse Autoriteit. Maar toen het voor Hamas uitkwam om een ​​staakt-het-vuren met Israël te bereiken, berispte dezelfde al-Zahar kleinere organisaties, zoals de Islamitische Jihad, voor het lanceren van raketten naar Israël. Hamas, dat Gaza regeert, eist een einde aan de verdeeldheid in de Palestijnse samenleving, terwijl het de grootste begunstigde lijkt te zijn.

Meer dan 70% van de bevolking van Gaza is arm, leeft zonder elektriciteit en drinkbaar water, terwijl Haniyeh op een privévliegtuig reist en het leven leidt zoals de rijke staatshoofden in Doha en Istanboel. Zijn beide kinderen zijn in rijke zakenmensen veranderd met een Turks paspoort. Terwijl ze op reis gaan en beweren het Palestijnse volk te vertegenwoordigen, zijn zij degenen die rivaliteit en chaos in Palestina hebben veroorzaakt – veel meer zelfs dan Israël.

Hamas kwam naar voren als een verzetsmacht tegen de Israëlische bezetting, maar zag het behoud van Palestijns lijden als enige weg vooruit. Hamas-leiders praten veel over Palestijnse verzoening, maar brengen hun carrière door met toenemende verdeeldheid en haat in de Palestijnse samenleving. Hamas wil geen verkiezingen omdat het weet dat het ze niet zal winnen.

Wanneer komt eindelijk de Palestijnse Lente, die hier een einde aan zal maken?

Plaatje hierboven: Hamasleider Ismail Haniyeh (rechts vooraan) heeft een eigen privévliegtuig terwijl het eigen volk kreveert [beeldbron: Ynet]

De miljardairs van Hamas
De overgrote meerderheid van de oprichters en leiders van Hamas waren vluchtelingen of vluchtelingen van de tweede generatie, en sommigen van hen waren het product van huwelijken tussen Egyptenaren en Palestijnen. Ze hadden helemaal geen geld.

Toen zij en Hamas net begonnen, werd de organisatie (niet in eigen naam) gevoed door de Israëlische militaire regering, die de islamitische verenigingen die in de Gazastrook werkten, aanmoedigde als tegenwicht voor de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO).

Hun fenomenale rijkdom begon zich op te stapelen toen ze besloten zich los te maken van Israël en op zoek te gaan naar alternatieve financieringsbronnen. Het geld kwam uit twee richtingen tegelijk: Legaten van de overledene; geld van liefdadigheidsfondsen; een donatie genaamd zaka, een van de zes pilaren van de islam; en donaties uit verschillende landen.

Het begon met Syrië en Saoedi-Arabië, waar Iran later aan werd toegevoegd en een van Hamas grootste supporters werd, en eindigde met Qatar, dat nu de plaats van Iran heeft ingenomen. Samen met de donaties uit verschillende landen, begonnen fondsenwervers in de VS geld in te zamelen voor Hamas.

Mousa Abu Marzook

Hier begonnen de Hamas-leiders echt veel geld te bemachtigen. Een van die fondsenwervers was Hamasleider Dr. Mousa Abu Marzook (plaatje rechts), de nummer 2 man in Hamas.

Aan het begin van de jaren negentig begon hij in de VS een fondsenwervingscampagne onder rijke moslims, terwijl hij tegelijkertijd verschillende bankbedrijven oprichtte. Hij werd zelf een conglomeraat van 10 financiële ondernemingen die leningen verstrekten en financiële investeringen deden. Hij is een geweldige financier.

De Amerikaanse regering beval de arrestatie van Marzook in 1995 op beschuldiging van steun aan terrorisme. Nadat hij twee jaar in een Amerikaanse gevangenis had gezeten, werd besloten hem zonder proces uit te zetten. Hij hield het geld. Toen hij in 1997 uit de VS werd gezet, was hij al enkele miljoenen dollars waard.

Op de een of andere manier ontweek hij de klauwen van de Amerikaanse belastingdienst en werd hij niet beschuldigd van het financieren van terrorisme. Bekenden zeggen dat hij waarschijnlijk banden heeft gekregen met de regering en eraan heeft meegewerkt. Er is geen bewijs, maar het is moeilijk om een ​​andere reden te bedenken waarom hij aan de straf voor dergelijke ernstige overtredingen ontsnapte.

In 2001 bleek bij het onderzoek naar de gebeurtenissen van 11 september dat hij uitgebreide financiële banden had met Al Qaeda, waaronder de overdracht van geld aan de 21 Al Qaeda-agenten die van de aanslagen werden beschuldigd. Tegenwoordig wordt Marzook beschouwd als een van de rijkste miljardairs van Hamas. Arabische bronnen schatten zijn vermogen op 2-3 miljard dollar.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Abeer Darwish “Hamas’ lost identity” van 10 oktober 2020 en een artikel van Roi Kais “Private jets, restaurants, luxury hotels: The good life of senior Hamas officials” van 22 juli 2014 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Ella Levy-Weinrib “Meet the Hamas billionaires” van 24 juli 2014 op de site van Globes

Een gedachte over “Hamasleiders onderhouden bewust Palestijnse kommer & kwel om zichzelf verder te verrijken

 1. En gelijk hebben ze!

  Niemand die ze een haarbreed in de weg legt.

  UNWRA (gefinancierd door westen) & Qatar die ze ze financieel = politiek blijven steunen.

  Hierdoor kunnen ze hun eigen bevolking onder de plak houden en genieten van de ‘miljoenen kansen hen gegeven.

  Ze zouden wel gek zijn om het anders te doen.

  Denken aan het welzijn van de bevolking?

  Politici & leiders die dit doen zijn op één hand te tellen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.