Een jaar na de aanslag in Halle blijft de Plaag van het Antisemitisme de Duitse joden teisteren

Plaatje hierboven: Halle, Duitsland, 10 oktober 2019. Een vrouw steekt kaarsen aan op een rouwplaats op de markt in Halle Saale, Duitsland. Twee mensen werden gedood en twee gewond toen een man op 9 oktober op jodenjacht ging en trachtte de synagoge van Halle binnen te raken tijdens de vieringen op de joodse feestdag van Jom Kipoer [beeldbron: EPA-EFE/Clemens Bilan]

Vandaag, een jaar geleden, zorgde de antisemitische en racistische aanval op Joden in een synagoge in Halle, Duitsland ervoor dat we allemaal onze adem inhielden.

Een terrorist, gewapend met een jachtgeweer, probeerde toegang te krijgen tot een heilige plaats van aanbidding waar ongeveer 50 mensen Yom Kippoer vierden, de heiligste dag op de Joodse kalender. Gelukkig was de dader, in tegenstelling tot andere recente incidenten waarbij extremisten betrokken waren bij het aanvallen van Joodse gebedshuizen, niet in staat om binnen te komen en massale slachtoffers te maken.

Een jaar later blijven joden in Duitsland worstelen met antisemitisme, terwijl het joodse gemeenschapsleven – wonderbaarlijk genoeg – blijft bloeien. Zelfs na de Holocaust is er een continuïteit van antisemitisme en haat in Duitsland in de afgelopen decennia, en pijnlijk is Halle een andere schakel in de lange keten van antisemitische aanvallen en retoriek: brandstichtingen op een Joods bejaardentehuis in München In 1970, op de synagoge van Lübeck in 1994, op een synagoge in Düsseldorf in 2000 en op de Mainz-synagoge in 2010.

Er vond een aanslag per post op de joodse leider Heinz Galinski plaats in 1975. En fysieke aanvallen op een rabbijn in Berlijn in 2012 en vorige week over een joodse student in Hamburg buiten een synagoge. De lijst omvat decennia, locaties en soorten joden en gemeenten die het doelwit zijn.

En toch is er een levendig Joods leven en een groeiende Joodse gemeenschap in Duitsland, wat een grote opluchting is ondanks deze aanvallen. Gegevens van het Bureau voor de grondrechten van de EU bevestigen dat joden voortdurend worden bedreigd: 41% van de joden in Duitsland ervoer een of andere vorm van antisemitische intimidatie in het jaar voordat het onderzoek naar ervaringen en percepties van antisemitisme in 2018 werd gepubliceerd, een toename met 25% in 2012.

Rapportages van de antisemitisme-monitoringorganisatie RIAS bevestigen deze stijging van het antisemitisme: RIAS registreerde in de eerste helft van 2020 alleen al in Berlijn 410 antisemitische incidenten, bijna een recordhoogte. Joden zijn natuurlijk niet het enige doelwit van extreemrechts extremistisch geweld.

De aanvaller in Halle uitte ook racistische, anti-moslim, anti-immigranten en vrouwenhaters overtuigingen en schoot uiteindelijk ook op anderen, waarbij hij twee mensen vermoordde nadat hij geen toegang tot de synagoge kon krijgen. Een paar maanden voor de aanslag in Halle vermoordde een rechtsextremist districtspresident Walter Luebcke omdat hij vluchtelingen verwelkomde.

Slechts vier maanden na Halle werden tien mensen vermoord bij een racistische schietpartij in Hanau. Overheidsfunctionarissen en wetshandhavingsfunctionarissen beschrijven antisemitische en racistische aanvallen vaak als ‘eenzame wolf’-daden die worden uitgevoerd door personen die geen enkele georganiseerde haatgroep of beweging vertegenwoordigen, maar het is duidelijk dat deze individuele aanvallen deel uitmaken van het grotere plaatje van aanhoudende anti- Semitisme en haat, zelfs als ze niet individueel met elkaar verbonden zijn.

Ons bestaan ​​is ons verzet
Het joodse leven in Duitsland wordt vaak uitsluitend gezien in de lens van het vroegere en huidige antisemitisme, of de Holocaust, of wanneer er plotselinge uitbarstingen zijn in het conflict in het Midden-Oosten. Maar de realiteit toont aan dat het Joodse gemeenschapsleven de kansen tart en bloeit.

Zelfs tijdens de COVID-19-pandemie en de daarmee gepaard gaande antisemitische retoriek en beeldspraak hebben er veel positieve acties en activiteiten in het Joodse leven in Duitsland plaatsgevonden: de Jewish Women Empowerment Summit, Joodse zomerkampen, Pride Shabbat en een Joodse studenteninzamelingsactie voor de eigenaren van een kebabwinkel waar vorig jaar een persoon omkwam tijdens de aanslag op de synagoge in Halle, die nadelig zijn getroffen door de pandemie.

Mensen in nood tijdens de pandemie hebben hulp gekregen van de Duitse Joodse Welzijnsorganisatie en de politieke Joodse koepelorganisatie, de Centrale Raad, die net zijn 70ste verjaardag heeft gevierd. Met andere woorden: ‘Ons bestaan ​​is ons verzet’, zoals Ruben Gerzcikow, vice-president van de Europese Unie van Joodse Studenten en Joodse Studenten Unie van Duitsland, zei tijdens de herdenking in Halle deze week georganiseerd door de Joodse organisatie Base Berlin.

Volgend jaar vieren Duitse joden 1700 jaar joods leven in Duitsland. Dit is een betekenisvolle mijlpaal, maar de continuïteit van het joodse leven in Duitsland mag niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Rabbijnse studente en Halle-overlevende Naomi Henkel-Guembel waarschuwde in haar getuigenis tijdens het proces tegen de dader van Halle:

Zij [antisemieten, racisten, blanke supremacisten] worden groter en groter, omdat wij als samenleving een oogje dichtknijpen voor wat leidde tot deze gebeurtenissen.

Ze heeft gelijk: zelfs in Duitsland, waar de regering herhaaldelijk heeft beloofd de Joodse gemeenschap te beschermen, moeten we de huidige bedreigingen voor de democratie en vrijheid erkennen en waakzaam blijven tegen hen. Een jaar na Halle kunnen we aanvallen die worden aangewakkerd door antisemitisme en haat niet de norm laten worden.

We kunnen niet toestaan ​​dat Joden worden lastiggevallen en zich onveilig voelen op straat, in de synagoge of online. En we moeten er bij de Duitse autoriteiten en het maatschappelijk middenveld op blijven aandringen om krachtig op te treden tegen antisemitisme en haat, zodat we aan de goede kant van de geschiedenis staan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalia Grinfeld “A year after the Halle attack, anti-Semitism continues to plague German Jews. But our community continues to thrive” van 9 oktober 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Een jaar na de aanslag in Halle blijft de Plaag van het Antisemitisme de Duitse joden teisteren

  1. “Een jaar na de aanslag in Halle”….en pas 75 jaar na de Holocaust, blijft de terreur het Antisemitische monster de Joden van Duitsland teisteren.

    Tegen een eeuwenlange genetische weeffout in de DNA van het Herrenvolk & haar partners op het Europeese continent is niet zomaar een vaccin te vinden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.