Zelfs de Pakistaanse media bespreken het aangaan van banden met Israël

Plaatje hierboven: De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Mahmoud Qureshi heeft de wens uitgesproken om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Een uitspraak die niet van gisteren is maar reeds dateert van 16 februari 2019! [beeldbron: Rabwah Times]

Het feit dat Israël uitgegroeid is tot een regionale economische supermacht in het Midden-Oosten kan ook Pakistan niet langer negeren. Zelfs Pakistaanse media bespreken het aangaan van banden met Israël.

Zo bijvoorbeeld lijkt dit artikel van Nawazish Ali in de Pakistaanse Daily Times van 9 oktober 2020 te beginnen klinken als een typische demonisering van Israël:

Volgens de grondlegger van het zionisme Theodore Herzl ‘strekt het gebied van de Joodse staat zich uit van de beek van Egypte tot de Eufraat’. De recente aflevering van het ‘vredesproces in het Midden-Oosten’ is een voorstel van Groot-Israël door de regering-Trump om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen dat formeel werd onthuld in het Witte Huis op 28 januari 2020. De strategie van Groot-Israël is niet strikt een zionistisch plan voor het Midden-Oosten. Het  plan vormt een integraal onderdeel van het buitenlands beleid van de VS. De strategische doelstelling is het uitbreiden van de Amerikaanse hegemonie naast het breken en balkaniseren van de volledige regio van het Midden-Oosten. Het plan gaat uit van de essentiële premisse dat Israël om te overleven een imperiale regionale macht moet worden en de verdeling van de Arabische wereld in talloze kleine staten moet bewerkstelligen. Hier nog klein zal het afhangen van de etnische of sektarische samenstelling van elke staat. De zionistische hoop is dat de sektarische Arabische staten de satellieten van Israël worden en, ironisch genoeg, de bron van morele legitimatie. Dit is geen nieuw idee, en het komt ook niet voor het eerst naar voren in het zionistisch strategisch denken.

Maar tegen het einde van het artikel ziet de auteur – een gepensioneerde Pakistaanse legerofficier – geen reden waarom Pakistan geen formele betrekkingen met Israël zou moeten hebben!

Haat tegen Israël en de weigering om diplomatieke betrekkingen met Israël te erkennen of aan te knopen, is geen nieuw fenomeen voor moslimlanden in Azië. Deze abominatie is gebaseerd op gevoelens van islamitische solidariteit met Arabische landen en een gevoel van religieuze verbondenheid met de wereldwijde islamitische gemeenschap. De belangrijkste factoren die Pakistan ervan weerhouden diplomatieke betrekkingen met Israël te erkennen en aan te knopen, zijn solidariteit met moslimlanden in het algemeen, Saoedi-Arabië in het bijzonder, en de angst voor een negatieve reactie van invloedrijke religieuze groeperingen en militanten vanuit Pakistan. De hamvraag is: waarom zou Pakistan de banden met Israël aan banden moeten leggen op basis van het Israëlisch-Arabische conflict terwijl veel Arabische landen een geschikte relatie met Israël hebben opgebouwd? Pakistan en Israël hebben geen specifiek vijandigheids- of conflictgebied. Wat mensen niet begrijpen, is dat we het tegen India verliezen door de banden met Israël niet te onderhouden. Als Pakistan goede diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Israël, kan het helpen om onfeilbare steun te krijgen van veel ontwikkelde landen van de wereld, waarmee Israël de sterkste lobbybevoegdheden heeft. We zijn zo verwikkeld in wat goed is voor alle anderen; Dat we uit het oog verliezen wat goed is voor ons als natie. Niettemin is het tijd om praktisch te zijn en echt opnieuw te kijken, wat loopt Pakistan mis door geen passende diplomatieke betrekkingen met Israël aan te gaan?

Elke dag merk ik dat ik zeg … WOW.

door EoZ


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Even Pakistani media is discussing opening ties with Israel” van 9 oktober 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Nawazish Ali “Is greater Israel in the offing” van 9 oktober 2020 op de site van Daily Times

♦ naar een artikel van Ehsan Ahmad “Pakistan interested in advancing relations with Israel, says Foreign Minister” van 19 februari 2019 op de site van Rabwah Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.